Az ünnep köszöntése: 2010 hímes tojás

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Pécsett a Dómmúzeumban tekinthettünk meg húsvét hétfő délelőtt, a mindössze két órára kiállított 2010 darab hímes tojást. Mosonyi Éva népi iparművész csodálatos munkái egy hatalmas fészekben kaptak helyet, melyből az utolsó darabot a megnyitó alkalmával helyezte el a művész a többi közé. A kézzel készült alkotások a magyarság tojásdíszítő hagyományát elevenítik meg, a motívumok a Kárpát-medence szinte egész területén fellelhető rajzokat tartalmazzák. (A képen balról jobbra: Mosonyi Éva, Beszprémy Katalin és Garadnay Balázs látható.)

Tekintse meg írásunk végén az eseményen készült képeinket!



Mosonyi Éva ezelőtt négy évvel fogott neki az írókázással készült tojások festéséhez, a technikát még nagymamájától tanulta, elmondása szerint kiskorában, amikor még írni sem tudott. Már 2007-ben magyar rekordot állított fel 1500 elkészült tojással, de az Európa Kulturális Fővárosa évére elhatározta, hogy 2010-re bővíti a gyűjteményt.
A négy év termését láthattuk most a Dómmúzeumban, ahol Garadnay Balázs a Pécsi Püspökség általános püspöki helynöke és Beszprémy Katalin a Hagyományok Házának Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője beszélt a Húsvét vallási és néphagyományokban megnyilvánuló jelentőségéről.
A szép számmal megjelent érdeklődők nem csalódtak, szebbnél-szebb viaszolással készült piros tojást láthattak és a díszítések kialakulásának történetébe is bepillantást nyerhettek.


Utóirat:

Hazafelé menet a Cella Sephticora üvegtetején csúszkáló társaságra lettünk figyelmesek a feleségemmel. Pár perce még ők is a kiállításon voltak, megismertem a fiatalokat és szüleiket. Most a pár csepp eső hatására csúszóssá vált védőtetőn csúszkáltak a gyerekek, akik közül egy talán már nem is volt olyan gyerek, inkább fiatal felnőtt. Nem bírtuk szó nélkül hagyni a dolgot, megkértük őket, hogy ne ott éljék ki játékos kedvüket. Általános csodálkozás fogadta javaslatunkat. A szülők is a gyerekek „védelmére” keltek, maradt minden a régiben. Egyszerűen fel sem fogták, hogy miről beszélünk.
Több rendezvényen tapasztaltam, hogy a tetőn gördeszkázó, rohangáló, köveket dobáló kicsik és nagyok mennyire el tudják rontani a lent koncertező, verset mondó, vagy éppen előadást tartók hangulatát, illetve a nézők műélvezetét. Nem lehetne valamit tenni ez ellen? Ilyen, vagy hasonló esetekben nem lehetne egy közterület felügyelőt, rendőrt delegálni a tetőhöz. Nem lehetne esetleg kiírni, hogy ez nem játszótér , van azon egy járó felület, ott tessék közlekedni!? Vagy bármit, csak ne ezt a mostani semmittevést folytatni, kedves illetékesek…

hsvt001-l hsvt1.l hsvt10-l hsvt12-l hsvt2-l hsvt3-l hsvt6-l hsvt7-l hsvt8-l



Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-04-13 20:15
Éva!

Jó ötlet volt a 2010 hímes-tojás, és a munkáid gyönyörűek. Iwiwen gondoltam gratulálni, de az is aranyos, ha inkognitóban maradok.

Nem Tas, de kollégák voltunk.

JÓ A SAJTÓD, CSAK ÍGY TOVÁBB, VELED EGYÜTT ÖRÜLÖK: J.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-04-06 06:53
Jogos a felháborodás az üvegtető ügyében, vérforraló, ami arrafelé történik. Mikor lesz már valami pozitív ez ügyben?
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-04-05 16:50
Szép rendezvény lehetett, de a cikk második felével teljesen egyetértek! Én is voltam a Cella Septichorában és botrány, ahogy felettünk a tetőn állat módon viselkednek egyesek, akkor is, ha éppen kórus lép fel, vagy netán verset mondanak. Valamit kellene tenni ez ügyben!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés