Másfél óra varázslat: Ghymes

Bereczki Lajos Zene
PDF
Pénteken este a pécsi Uránia Moziban koncertezett a világzene egyik Európában is elismert képviselője, a  Ghymes együttes. Új albumukat mutatták be, amelynek az Álombálom címet adták. A teltházas előadás nem okozott csalódást a műfaj kedvelőinek, a szervező Pécsi Kulturális Központ munkatársainak egyedül a pótszékek beállítása miatt fájhatott a feje.
Képgalériánk írásunk végén látható!


Este fél nyolc után pár perccel megjelentek a színpadon a Ghymes zenekar tagjai, a world music ikonjaival, a Szarka testvérekkel az élükön. Ettől kezdve elkezdődött a varázslat, amelyet, ha már valaki volt Ghymes koncerten, akkor már átérezhetett.
Új lemezükről az Álombálomról kerültek elő az első számok, majd a jól bevált Bazsarózsa és a Tánc a hóban sem maradt el, csak, hogy a közönség még jobban feloldódjon ebben a csodás balkáni, néhol keleti, máskor nagyon is magyar hangzásvilágú zenében.
Már az elején megállapíthattuk, az új album illeszkedik a zenekar eddigi felfogásába, jól ötvözi a népzenei elemeket a jazz és a könnyűzene más műfajainak elemeivel. A szövegeket Szarka Tamás írta, érdekességként a lemezen egy megzenésített Petőfi vers is található.

Nem ért senkit meglepetés tegnap este, egy klasszikus és nagyon korrekt Ghymes koncertet hallhattunk. Egy probléma azért mégis volt - a mozi akusztikája. Nem szólt úgy a muzsika, ahogy kellett volna, bár gyanítom, ebben a hangosítás is ludas volt, időnként a basszus olyan torzan brummogott, hogy rossz volt hallgatni. A koncert felétől ez is megoldódott, kár, hogy nem vették észre előbb. A színpadi fény sem volt éppen "gigantomán",  ma már egy kezdő popzenekar is jobban világít, nem beszélve a háttérben időnként előbukkanó vetítésszerű izéről, amelyről nem lehetett tudni, hogy a műsor része, vagy adáshiba.

A szervezőknek csak annyit javasolnék, gondolják át, hogy egy hasonlóan nagy érdeklődésre számot tartó zenekart ide hoznak-e? Nem biztos, hogy jó ötlet egy ilyen magas támlás moziszékbe (mit szék, fotel!) végigszenderegni egy amúgy nagyobb egyéni mozgást igénylő rendezvényt.

A végére hagyom a legnagyobb csapást! Szombathelyi középiskolások ültek abban a sorban, ahol én is. Soha még ilyen tahó (elnézést, de ez van) gyerekekkel még nem osztoztam kulturális élményben, végig hülyülték az egészet, kivéve, amikor a műkörmeiket nézegették a mobiljuk fényénél.

Ami nagyon pozitív, ennek ellenére is óriási volt az élmény, lenyűgözött a Ghymes. Idén ősszel még jönnek Pécsre, remélem legközelebb szabadtéren láthatjuk őket!


CSS Gallery:
No images found in folder /data/7/3/73557990-2d20-40fa-b754-d0bf82fe507e/pecsiriport.hu/web/images/stories/Ghymes



Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-04-11 06:42
A zene nagyon szuper volt, a közönség egy része pedig, háááááát, nagyon gáz!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-04-11 06:41
Tényleg szar az akusztika. Nem koncertteremnek való a hely!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés