Szájharmonikával fizetett

Szájharmonikával fizetett

2013. április 05. péntek, 13:44 Közélet
PDF
Súlyos bűncselekmény, rablás (képünk illusztráció) után hirdetett ítéletet a bíróság Pécsett. A vádlott N. József négy évet kapott, ráadásul öt évre eltiltották a közügyektől. Azóta a büntetését nyilván már letöltötte. De senki se rémüljön meg, nem friss eseményekről van szó. Az eset éppen ötven évvel ezelőtt, 1963. április 6-án történt meg. De a helyszín tényleg a baranyai megyeszékhely volt.


Az eset nem volt hétköznapi, ráadásul előzményekkel is járt. Miképpen az ilyen, illetve ehhez hasonló történetekben az lenni szokott. Az elítélt, N. József elvileg tisztes családapaként ismert személynek számított. Néha viszont belemerült az italos poharakba, meg az éjszakába is. Ennek aztán súlyos következményei lettek.

Mert a jegyzőkönyvek szerint, 1963. január 6-án, kora délután elment sörözni a tettes. Amikor azonban a pénze elfogyott, a szomjúsága még nem múlt el. Ezért betért Pécsett, a Csillag étterembe. Ahol egy alkalmi ismerősével közösen kért egy újabb liter bort. A fizetésnél azonban már gondok voltak. Hiszen, míg az új barátnál akadt némi pénz, József csak egy használt szájharmonikát tudott felajánlani a pincérnek. Aki végül azt, az ital fejében, kényszerűségből de elfogadta.

Eközben N. figyelmes lett a szomszéd asztalnál italozó ismerősére. Akinél komolyabb összeget, még százforintosokat is felfedezni vélt, a pénztárcájában, fizetéskor. Ne feledjük, fél évszázaddal ezelőtt mások voltak a pénzügyi viszonyok Magyarországon!

Végül a sértettet, Z. Kálmánt, a bűnöző N. a Rókus utcában leütötte. Pénzét, 485 forintját elvette tőle. Erre azonban ivótársa megrémült, elszaladt, majd rendőrrel tért vissza az esemény színhelyére. Csakhogy addigra a másik két személy már nem tartózkodott ott.

Ezt követően, alig száz méterrel odébb a nyomukra bukkantak a keresetteknek. Az áldozatot az elkövető támogatta, bár addigra már kizsebelte őt. Csakhogy N., amikor a rendőrt meglátta, elszaladt. Bár korábban magát is egyenruhásnak vallotta, ennek ellenére megrémült a valódi kollégától.

Az erőszakos bűnelkövető megpróbált elszaladni, miközben a pénztárcát is elhajította. Mégis találtak nála olyan tárgyakat, amiknek az eredetéről nem tudott elszámolni. Akivel volt, az viszont a kijózanodás után felismerni vélte saját holmijának néhány hiányzó darabját.

Az ítéletben kitért az indoklás a cselekmény hatalmas társadalmi veszélyességére. Ma, néha bizony egy-egy ehhez hasonló hír, már alig számít különlegességnek.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés