Néhány kátyú eltűnhet a városból

2013. április 12. péntek, 11:45 Közélet
PDF
Kátyút nem nehéz találni Pécs városában. Annál nehezebb olyan brigádot lelni, amelyik az úthibák elhárításával foglalkozna (képünk egy ilyen csapatot mutat). Egynek azért sikerült a nyomára bukkanni, a megyeszékhelyen. A Rákóczi úton dolgoztak a férfiak, akiknek nem kell attól tartaniuk, hogy munka nélkül maradnak. Inkább attól retteghetnek, nem győzik erővel a nagy hajtást, ami mostantól vár rájuk.

Fogjunk mindent a hosszú télre! Egy szakember legalábbis azt tette. A közrádióban nyilatkozva kijelentette, a nedves, de inkább csapadékos, egyben hideg időszak „kedvez” az útsebek kialakulásának. Mert a víz a fagyás előtt mindenhová beszivárog, aztán meg feszít, rendesen. Ezekből aztán előbb, utóbb gödrök lesznek.

Ennek ezernél több jele is akad a baranyai megyeszékhelyen. Ahol aligha él olyan lakos, aki a környezetében, száz méteres körzetben, legalább egyet ne tudna mutatni belőlük. Mivel pedig felénk is rengeteg eső, hó hullott az elmúlt hónapokban, hát még a megszokottnál is jobban megszaporodtak a lyukak. Amit ott éktelenkednek az utakon, ráadásul rongálják a gépjárművek futóműveit is. Súlyosabb esetben meg egyenesen balesetveszélyesek.

Amúgy, aszfaltozni legalább három módon lehet. Egyrészt létezik az úgynevezett „hideg” módszer, ami nem egy tartós megoldás. Aztán ott van a környezetbarát rendszer, amikor a korábbi réteget felmarják, felmelegítik, adalékanyagokkal telítik, majd visszaterítik. Ezt a szakmában „bagelás” eljárásnak nevezik. Az elnevezés azt az üstszerű valamit jelzi, amiben a „kotyvasztás” zajlik.

A legjobb minőséget viszont a „meleg” eljárással lehet elérni. De azt csak a mínuszok elmúltával lehet, szabad alkalmazni. Ráadásul tavaszi zápor idején sem érdemes dolgozni, mert a víz ugyan maga az éltető elem, de bizonyos szakipari tevékenységeknél ártalmas. Ilyen az aszfaltozás is.

Pécsett, a BIKOM Kft. szakemberei végzik a lyukak szakszerű betömését, hengerezését. Méghozzá nagy szakértelemmel. Legalábbis a belvárosban, amikor sikerült őket „tetten érni”, úgy tűnt, értik a mesterség fortélyait.  

Hozzászólások

 
0 #1 Géza bá 2013-04-15 11:30
Ezek tűzoltások!!!

A városban sok olyan út van, amit teljesen fel kellene újítani, mert már csak a foltokat és a kátyúkat lehet látni.

Ezek az eljárások sem segítenek semmit!!!

Persze ezek nélkül még gázabb lenne...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés