Szégyen, hogy már a ruhakonténert is fosztogatják

2013. április 22. hétfő, 06:15 Közélet
PDF
Mindig van lejjebb! Immár a értelmi sérültek számára gyűjtött ruhák konténere sincsen biztonságban Pécsett. Mert a sárga fémdobozok egyikét (képünk ez mutatja), a Szigeti úton feltörték, majd szétdobálták a tartalmát. Ezzel az erkölcsi kár mellett anyagi hátrányt is okoztak a tettesek. Akiket persze ez cseppet sem zavart meg a cselekedetük során!



Akár a gazdasági válságra is lehetne hivatkozni abban az esetben, ami 2013. április 21-én, vasárnap este történt. A pécsi Szigeti úton, egy nagyáruház előtt áll, immár évek óta egy ruhagyűjtésre rendszeresített, méretes doboz. Ahová bárki elhelyezhette, a még viszonylag jó állapotban lévő, de már nem használt ruhadarabokat. Amiket később eljuttattak a rászorultaknak.

De akadtak olyan lelketlen emberek, akik nem akarták a döntést a véletlenre bízni. Jobbnak látták, ha az ilyen ügyet a saját kezükbe veszik. Meg is tették, hiszen mindent kidobált a két asszony a földre. Aztán szisztematikusan átvizsgálták a halom tartalmát. Amit maguknak, illetve családtagjaiknak még hasznosíthatónak véltek, azt szatyrokba gyűrték.



Nem esti kirakodóvásár látható, hanem fosztogatás

Ezután, arra már nem vették a fáradságot, hogy a számukra felesleges „rongyokat” visszadobálják oda, ahonnan kiszedték azokat. Ezzel kitéve az időjárás viszontagságainak a felhalmozott javakat. Vagy annak, hogy a kóbor kutyák cincálják a darabokat, miközben a szél is szétfújja gatyákat, ingeket, amik koszosakká, végleg viselhetetlenné válhatnak.   

Talán nem is bűncselekmény

Nem teljesen egységes a jogi állásfoglalás abban, egyáltalán bűncselekménynek számít-e egy ilyen cselekedet? A kommunális hulladék eltulajdonítása esetén, inkább csak próbaképpen, de már indult eljárás az elkövetőkkel szemben. Mert a vita az, egyáltalán ki a tulajdonosa, az eldobott, önként elhagyott, leadott értékeknek? Mivel azokkal elvileg a hulladék-feldolgozóknak költségei is vannak, hát őket is illetik azok hasznai. Más a helyzet a karitatív gyűjtés esetében, bár nem teljesen eltérő az álláspont. Ami bizonyos, morálisan nem állhatnak magas szinten, akik azoktól vesznek el valamit, akik a legrászorultabbak közé tartoznak ma, Magyarországon.  

Hozzászólások

 
0 #1 Kalmár Éva 2013-04-23 09:06
Ez az alja mindennek!!!

Valószínűleg át kell alakítani ezeket a konténereket úgy, hogy más ne tudja kinyitni, csak akiknek szánják az adományokat. Mert ez egy ilyen ország.

Máshol működik, hogy az ilyen konténerek tartalma a megfelelő helyekre jut el, itt nem.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés