Sötét van

2013. május 27. hétfő, 18:41 Bereczki Lajos Jegyzet
PDF
Hétfő este, 20.28 - hiányérzetem van, felnézek a monitorról, nem világít a házunk előtti kandeláber. Télen is viccesen későn kapcsolták fel, meg őrült korán le. Most még érdekesebb, tegnap ilyenkor már égett a pipics, most is ugyanolyan borult az ég, erős szürkület van, már-már sötét, de mégsem kapcsol be a fránya lámpa!


Jó, nem megyünk neki a villanyoszlopnak séta közben, annyira nincs koromsötét, de azért mégis, a „kultúra városában” vagyunk, vagy mi a szösz? Egy ideje a Biokom a városi közvilágítás gazdája (sok egyéb feladata mellett), csak tippelni tudok, hogy nem automatika jelez, kiírva a diszpléjre - figyelem, lámpát kapcsolj!

Lelki szemeim előtt megjelenik Béla bácsi, aki kopott kis cipőjében a kapcsolószoba felé ballag, kicsit szentségel, mert a pörkölt lassan melegedett, így ma kicsit később kapcsolja fel Pécsett a közvilágítást. Na, ja, nem volt elég szaftos az étel, meg a nokedli is kemény volt. Cserébe reggel ennyivel többet enged majd, átlagban meglesz a kimért villanyfényes időszak.

Ha nem így van, kíváncsian várom, hogy miképp működhet a rendszer. Szenzorok mérik (vagy netán csak egy, nagy központi szenzor a polgármester ablaka alatt) a fényerő hanyatlását és küldik a jelet a szupermodern kapcsolóterembe, ahol máris az automatika továbbítja az outputot ezer, meg ezer lámpához, hogy "figyelem nátrium lámpák! Bekapcs!" A narancsos fények meg kigyúlnak. Ahogy most, 20.30-kor.

Na, ami késik, nem múlik! Néhány perces hezitáláson is sokat tud fogni a városi cég, talán csak az ilyen firkásznak tűnik fel ez a kis „spét” este, meg reggel.

Megint rajtunk spórolnak. Pedig futná abból a pénzből amit a különböző pártalakulatok eltapsoltak a rendszerváltás óta a  városban. Tartok tőle, hogy minden Pécsi ház díszkivilágítására is futná belőle. Még jó, hogy az átlag pécsi ennél sokkal mértéktartóbb. Legalább annyira, mint Béla bácsi, az ügyeletes villanyoltó.

Hozzászólások

 
0 #5 Lutz Erna 2013-05-30 22:18
A PTE Pacsirta u.-i bejáratától 20 m-re viszont ("az alagút" bejáratánál) van egy lámpa, amely mindig világít, nem szabad lekapcsolni már ÉVEK ÓTA!
Értelmetlen, de megszokott, ez a szabály erre a 6 m-es alagútra.
Pedig "csak" pazarlás. Pazar pazarlás, MERT INDOKOLATLAN.
Erre mondják:
VIZSGÁLJÁTOK, SZÜKSÉGSZERŰ-E, AMI MEGSZOKOTT! /És van-e erre elég pénz a PTE-nél, tisztelt gazdasági igazgató(asszon y)?/

Adok egy ingyenes telefonszámot, amit akkor hívj fel, ha a közvilágítási lámpák nem működnek!
Hibabejelentő: 06/80/205-020
Na, még egy:
Telefontanú: 06/80/201-303
Utóbbit inkább akkor vedd igénybe, ha valamilyen ok miatt névtelenül szeretnél bejelentést tenni.
Telefon-betyárkodók kerüljék, mert megvan a módszer az azonosításra, még fülkéből is!
Idézet
 
 
0 #4 Spéci 2013-05-29 18:08
Remek ötlet, ilyen alapon a büdös életbe nem kellene felkapcsolni a villanyt. Szaporodjunk, de izibe! De hová is?
Idézet
 
 
0 #3 Vidanna 2013-05-29 14:10
Mindenki maradjon otthon, ha sötét van és szaporodjon! Arra nem gondoltatok mi, hogy ez az új népesedési politika része!!!
Idézet
 
 
0 #2 Violetta 2013-05-27 22:00
A cikk hangvétele nevetésre (is) késztet, azonban nagyon szomorú,hogy Pécsett,amely EKF 2010-ben- ilyen létezik.Pécs egyéb pontján is vannak "sötét" helyek, a szó szoros és átvitt értelmében is.
Idézet
 
 
0 #1 Spéci 2013-05-27 19:22
Ja, nekem is feltűnt, hogy sötétben még nem ég a lámpa, illetve reggel kínosan korán lekapcsolják. Igazi városi vívmány. Megérte átvenni, bizonyára így könnyebben lehet "spórolni".
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés