Baranyában is a gátakon folyik a védekezés

2013. június 08. szombat, 18:23 Közélet
PDF
Állják  a sarat a baranyai Duna szakaszán a gátak. Az ár tetőzése  még nem következett be, de már most is látszik, hogy minden idők legmagasabb vízállása várható. Önkéntesek százai segítik a védvonalak erősítését, sokan az ország távolabbi részéből érkeztek.



Védekezés a Duna Baranya megyei szakaszán:


Kritikus pontok: Mohács, Újmohács, Sárhát, Dunaszekcső, Kölked, Bár, Homorúd települések, a megelőző védekezés június 5-én kezdődött meg.

A mai napon 160 fő vett részt a védekezési munkában Dunaszekcső településen, közülük 80 fő önkéntes, 50 fő pedig a helyi mezőgazdasági gazdasági társaságtól. Bár településen mintegy 80 ember dolgozott a gátakon, ahova nagy számba érkeztek önkéntesek a Pécsi Tudományegyetemről, a hosszúhetényi polgárőröktől, és több iskolás csoport, valamint az Aggteleki Nemzeti Park két alkalmazottja is segítette a védekezési munkálatokat. A mai napon 3000 darab homokzsák került betöltésre 20m3 homok felhasználásával. Délelőtt szendvicseket, illetve ebédre főtt ételt biztosított az önkormányzat. A Máltai Szeretetszolgálat 150 fő szendvicset, 15 liter italt, a HIT Gyülekezete pékárut biztosított a védekezők számára.

A védekezés előkészületei befejeződtek, az ideiglenes védművek elkészültek, a következő napokban a megalakított figyelő szolgálat fogja ellenőrizni az árvízi jelenségeket.

Újmohács településen, a Porondi részen, lábon álló ártéri nyaralók közül a katasztrófavédelem, a vízügy, és a vízi rendészet emberei 4 házat vizsgáltak át. Az ott tartózkodó 6 főt az ingatlan elhagyására szólították fel, közülük 1 főnek kell az önkormányzat részéről ideiglenesen lakást biztosítani. A szakemberek ezen a területen jelenleg is járják az egyébként már vízben álló nyaralókat, és hívják fel az ott tartózkodókat az ingatlanok elhagyására.

Nagy összefogás volt az árvízben érintett településeken. Amíg az aktív korúak a gátakon dolgoztak, addig az idősek kávét és szendvicset osztanak a házuk előtt védekező önkénteseknek.

A Dunaszekcsőn a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kihelyezett sajtó kommunikációs pontot hozott létre, ahol az árvíz ideje alatt a sajtó képviselői, és a lakosság is tájékozódhat a kialakult helyzetről. A helyszínen dolgozó médiumok forgatócsoportjainak munkáját a megyei katasztrófavédelmi szóvivő segíti.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a horvátországi társszervekkel is felvette a kapcsolatot, segítve a védekezési munkát. Az ő tájékoztatásuk szerint, 2013. június 5-én az Eszék-Baranya megyei védelmi központ értekezletet tartott az árvízi veszéllyel kapcsolatban. Az állami határon húzódó gát megerősítésére, kaszálására, és a megfelelő erők alkalmazására már sor került.

Batina (Kiskőszeg) településen megkezdődött a homokzsákok lerakása. 8250 darab zsákot szállítottak a településre, amelyből 1500 darabot depóztak. 4000 darab zsákot a Karasica mentén lévő gát magasítására használtak. A lakosság a horvátországi vízügyi szervek tájékoztatják. A vízügyi szervek állandó figyelem alatt tartják a gátak állapotát, a veszélyes pontok 24 órás megfigyelés alatt állnak.

Segítségnyújtás:

114 baranyai tűzoltó jelenleg Kismaroson tartózkodik, ahol 2 váltásban végeznek védekezési munkát. A HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezetek három fő Baranya megyei hivatásos állományú tagja jelenleg is Győrújfaluban tartózkodik, és a töltés megerősítésében vesz részt.

Az árvízi munkálatokra jelentkezett önkéntesek száma megyei szinten meghaladja a 400 főt.


Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
 

Hozzászólások

 
0 #1 Paks 2013-06-10 23:00
A 6-os út jó gát, de a kutakban már karnyújtásnyira feljött a víz, ami 6-7 m-rel lejjebb szokott lenni.

A mélyen fekvő kertek és pincék is -ha hosszabb az ár levonulása- vízben fognak állni, s ha sok eső jön, nem folyhat a víz a Dunába, mert a zsilipeken már rég elöntötte volna a település mélyebb részeit, tehát le kellett zárni azokat.

Pedig még Paks a legvédettebb a közép-dunai szakaszon.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés