Száz éve született Weöres Sándor

2013. június 22. szombat, 10:46 Irodalom
PDF
Pécs városához is komoly szálak kötötték Weöres Sándor költőt. A poétát, aki a baranyai megyeszékhelyen, az elmúlt évszázad harmincas éveiben járt ide egyetemre. Miközben a feljegyzések szerint, a fiatal, bohém ember hírében álló rímmester legalább tíz helyen lakott, többek között a Tettye utcában is (képünkön). Éppen ma, vagyis 2013. június 22-én van születésének századik évfordulója.


A „Weöres és Pécs” című kötetben Tüskés Tibor, a már elhunyt, ismert irodalomtörténész írt méltatást a neves kollégáról. Többek között onnan is tudhatjuk, hogy Weöres 1933 őszén érkezett a déli végekre, ahol jogi tanulmányokat kezdett, az akkoriban Erzsébet Tudományegyetem néven ismert oktatási intézményben. Később átváltott a bölcsészetre, földrajzot, illetve történelmet is hallgatott a költő. A diplomáját ellenben filozófia-esztétika szakon szerezte meg. A doktori címet 1939-ben vehette át.

A városi könyvtár megalapításakor is ott szorgoskodott, szóval a szellemi életünk alapjainak megteremtésében is sokat köszönhetünk a szerzőnek. Aki tanulóideje alatt alapította meg az Öttorony című irodalmi című folyóiratot.   

Bár sokan a gyermekversek avatott mestereként emlékeznek Sándorra, maga azokat alapvetően nem a kicsinyeknek vetette papírra. A hálás utókor ezek szerint mást tartott életművéből fontosabbnak, mint maga az íróként is alkotó ember. Nem ő az egyetlen, aki így járt, másokkal is fordult elő hasonló. Ezek szerint a zsenik sorsa nem könnyű.

A pécsi kötődést összefűzve egy kis várostörténettel, lakhelyének vallhatta a Mór utcát, a Felső Malom utcát, az Anna utcát, az Ágoston utcát, a Bercsényi utcát is Weöres. Amiből az világlik ki, hogy nyughatatlan lélekről volt szó.

Emlékezzünk hát a versírás egyik legjelesebb képviselőjére, aki pont száz nyárral ezelőtt jött a világra, aztán hetvenöt esztendősen távozott az élők sorából. De munkássága – ahogyan elcsépelt közhellyel szokták mondani – örökké megmarad. Amiből egy igazán rövid darabot el is olvashat bárki, kicsivel lejjebb.

A vers címe: Pécs

A hullámos város felett
harangok hang-leve folyt.
De mind felitta a Hold,
hogy éjszaka lett.   

Hozzászólások

 
0 #1 Isízy 2013-06-26 21:26
Dr.Kodály-dr.Weöres: ÖREGEK

Bizony, dr. mindkettő, de a 2 név magában többet ér.

Két Zseni!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés