Hárommilliárdos kaland

2013. június 29. szombat, 08:46 Jegyzet
PDF
Mindenki pártállása, politikai nézetei szerint értékelheti a hírt. Egyes teljesen megbízható források szerint, a magyar kormányát utalta azt a pénzt Pécs városának, amit a „visszavett” vízszolgáltató tulajdonrészéért kell fizetnie a városnak, a francia tulajdonú cégnek. Ezzel a hálózatért (képünk illusztráció) folytatott csata befejeződött. Mindez, a baranyai megyeszékhely lakóinak elvileg egyetlen fillérjébe sem került, de azért ezt senki se vegye teljesen komolyan! Minden csak matematikai szemlélet kérdése.

Az alapvető számtannak létezik egy nagyjából objektív előnye. A szabályai viszonylag állandóak, bár néha azok is változnak. De maradjunk most csupán egy egyszerű műveletnél, az osztásnál. Azt régebben, az általános iskola harmadik osztályában már oktatták. Szerepel benne az osztandó, az osztó, meg a hányados. A többi tényleg nem művészet, csupán a megfelelő adatokat kell behelyettesíteni az elvi sémába.

Ha a 3 milliárdot elosztjuk a nagyjából 145 000 városlakóval, akkor a vízmű, fejenként, kisebb kerekítéssel, 20 700 forintba került, az ősi Sopianae mai polgárainak. De ha azt a hatalmas összeget 9 950 000 fő között „szórjuk” szét, abban az esetben 302 forint esik minden, a határon belül élő magyarra. Ami tényleg jelentéktelen pénz, még két gombóc fagyit sem adnak érte, egy külvárosi cukrászdában.

De azért egyet ne feledjünk, még mielőtt valakin a féktelen öröm törne ki, már-már maradandó lelki torzulást előidézve benne. Ez a fejkvóta valahonnan hiányzik. Miképpen az is, amit szintén az állam vállalt át, a 20 milliárdos városi adósság, ami a fentebb jelzettel együtt már 23 milliárd. Amivel legalább a 22-es csapdájából kikerült a pécsi lakosság, meg azoknak vezetői.

Szóval, az ezen számok mögött lévő fedezetet már feléltük, eltapsoltuk, elherdáltuk, mindegy miképpen jellemezzük a tevékenységet. Erre azért mindenki gondoljon egy pillanatra, amikor egy kórházban vár a sorára, elégedetlenkedve a szolgáltatás színvonalával. Vagy amikor gyermeke a korábban megszokott létszámnál sokkal több lurkóval jár egy osztályba, az iskolában. Netán a munkanélküli segélye alacsony lesz, de legalább rövid ideig kapja. Vagy bármilyen szegmensben elmarad a fizetésemelés, esetleg nem teremtenek új munkahelyeket, mer nincs rá fedezet.

Midőn ilyet tapasztal valaki, akkor fejben csoportosítson át néhány ezret, úgy érezve, ezzel fizet, egy korábbi ingyenes gesztusért. Politikai elkötelezettség nélkül, mert az fontos!  

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés