Átmenetileg vége lett a nyárnak

2013. július 10. szerda, 10:18 Közélet
PDF
Az időjárás, mint tényező, megkerülhetetlen. De legalább lehet róla szólni, írni. Most éppen Pécset érte el a kiszámíthatatlanság. Mennydörgéssel, záporral, zivatarral (képünk egy medence vizét mutatja) megérkezett a rossz időjárás. Ami különösebben nagy csapást nem jelent az emberiségre, de azért a vérnyomáspanaszokkal élők számára nem kedvező a dolog. Nem is beszélve a keringési gondokkal élőkről.


A tavasz nagyjából elmaradt, idén, Magyarországon. Erre most megint itt van ez a gyors változás. Bár, annak idején, Fekete István, Tüskevár című ifjúsági regényében Matula bácsi megmondta Bütyöknek, meg Tutajosnak, hogy az esőnek az a dolga, hogy essen.

Mindentől függetlenül, azért néhány tanácsot nem árt megfogadni, felhőszakadás, villámlás idején. Magányos fa alá senki se álljon, ha nem szeretné az életét kockáztatni. Mert ha a mennykő belevág egy vizes törzsbe, akkor könnyen megrázó élményben lehet része az ember gyerekének.

A hőingadozásra, légnyomásváltozásra érzékenyek jobban teszik – ha tehetik –, hogy nemes egyszerűséggel otthon maradnak. Abból lehet a legkevesebb bajuk. Mert, mint tudjuk, ilyenkor a mentők dolga is megszaporodik. A kórházban éjszakázni meg nem kellemes dolog. Főleg ha megjegyezzük, egy darab sajt, meg egy zsemle a vacsora.

A gyalogosoknak, meg a kerékpárosoknak is tudunk hasznos ötletet adni. Elsősorban az autókra ügyeljenek, meg természetesen a pocsolyákra. Mert könnyen kaphatnak egy váratlan, plusz fröccsöt, méghozzá szóda nélkül.

De azért végzetesen senki se keseredjen el, lesz még ebben a szezonban napsütés. Úgyhogy, korai még elővenni a pufajkát.

Zápor, kontra zivatar

A zápor gyors lefolyású, intenzív esőzést jelent. A zivatartól az különbözteti meg, hogy nem szokta fény-, illetve hangjelenség kísérni. Azaz, a mostani, pécsi égi áldást, szakmai alapon inkább zivatarosnak kellene neveznünk. Bár, a különböző sajtóorgánumok – kivéve a profi meteorológusokat – kissé nagyvonalúan szokták kezelni ezt a témát. Az elázás szempontjából mindegy is, de legalább a rövidebb szó kevesebb veszélyt rejt magában.  

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés