Őrzés, óránként negyvenegyezerért

2013. július 10. szerda, 12:53 Közélet
PDF
Aki azt hiszi, hogy a Közbeszerzési Értesítő unalmas olvasmány, az bizony nagyot téved! Mert itt van például a Pécsi Tudományegyetem (PTE) esete, a személy- és vagyonőri, valamint ügyfélirányító feladatokkal. Ami három évre, nettó 856 millió forintért talált gazdára. Igaz, eredetileg 700 millióra taksálták, árazták be nagyjából a munka értékét, de ezek szerint, ilyen esetben 156 millió tényleg nem a világ. Mindenesetre, nem tűnik olcsónak a dolog, nem kell majd a cégnek az élére állítania a forintokat (képünk illusztráció).

A 856 milliónak a 27%-os általános forgalmi adó tartalma 231 000 000 millió, azt a 120 000 ezer aprót most tényleg hagyjuk a csudába. A nettó, meg az áfa összege 1 milliárd 87 millió jó magyar forint.

Tovább folytatva a számok közötti kalandozást, három évbe, szökőnapot nem figyelembe véve, 1095 napkelte fér bele. Ami annyit tesz, miszerint a pécsi felsőoktatás nyugalmának biztosítása, 992 694 forint. Ne kicsinyeskedjünk, kerekítve, 24 óránként, 1 milliót tesz ki az összeg. Megdöbbentően magas összeg! Még annak ellenére is, ha hozzátesszük, pontosan nem lehet tudni, mit is rejt a feladat.

Hogy minden olvasót megkíméljünk a felesleges számolgatástól, az egyszerűség kedvéért, 60 percre kivetítve, folyamatosságot feltételezve, mindez 41 666-ot ad ki, még mindig magyar forintban.

Ismervén a szakmában elfogadott óradíjakat, amik 500-tól 800 forintig szoktak terjedni, nem tűnik ráfizetésesnek a buli. Biztos sokan vállalták volna, mégis csupán egy jelentkező, a későbbi győztes indult harcba a feladat elnyeréséért.

A cég neve ugyan ismert, nyilvános, mégis lényegtelen. A szálak a lehető legmagasabb körökig vezetnek el, bár szabálytalanság, gyakorlatilag nem mutatható ki. Annyit azonban érdemes megjegyezni az esettel kapcsolatban, hogy a nyertes nem maga szokott képzett biztonságiakat a különböző objektumok portásfülkébe delegálni. Az esetek döntő többségében ugyanis alvállalkozói szerződések útján oldják meg a feladatot.

Mindez csupán azért fontos, mert így legalább helyi munkavállalók is feladathoz juthatnak. Mindez persze akkor is így lenne, ha egy helyi cég közvetlen módon jutott volna a megrendeléshez. De nincs mit tenni, más érdeklődő nem akadt a kihívásra!
    
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés