Földi, melegködös szúnyoggyérítés

Földi, melegködös szúnyoggyérítés

2013. július 11. csütörtök, 12:36 Közélet
PDF
A légi (repülőgépes) kémiai szúnyoggyérítés (képünkön egy valódi egyed látható) mellett – amely nagyobb terület esetén eredményes –, az idei évben is sor kerül földi (gépjárműves) kémiai gyérítésre, amely módszer kisebb terület esetén hatásos. Akkor, amikor jól lokalizálható a szúnyogokkal fertőzött terület. A helyszín Pécsett, az úgynevezett öreg kertvárosi részben lesz, méghozzá szombaton.



Melegködös szúnyoggyérítést végez a BIOKOM Nonprofit Kft. most hétvégén, a kertvárosi Táncsics Mihály utcában, Móra Ferenc utcában, a Keszüi úton, a Megyeri út Móra Ferenc utca és Keszüi út közé eső szakaszán, illetve az azt körülvevő kis utcákban, összesen 77 hektáron.

A védekezés oka, hogy ezeken a területeken kiemelkedően magas intenzitással vannak jelen a szúnyogok – így a földi-kémiai módszerrel hatékonyan lehet fellépni ellenük. A gyérítési munkákat kisteherautón elhelyezett melegködképző géppel végzik el. A felhasznált anyag neve Delta-FOG melegködképző szer, amely III. forgalmazási kategóriájú szabadforgalmú gyártmány. Az alkalmazott kémiai anyag emberre, állatra (kivéve a szúnyogokat), növényre veszélytelen, ezt a vegyi készítményt használják széleskörűen, az árvízzel sújtott területeken és a nyaralóövezetekben is.

Fontos dolog! A melegköd képzése zajjal és nagy mennyiségű fehér, füstszerű anyag megjelenésével jár. A köd légtérbe bocsátása után 10-15 méter vastagságban elterül a levegőben a talajszint felett, és kedvező időjárás esetén hosszabb ideig is érzékelhető. A ködöt alkotó parányi szemcsék gyérítik a vérszívókat.

A földön zajló, közel másfél órán keresztül tartó szúnyoggyérítési munkálatokra 2013. július 13-án (szombaton) 19.30 órától kerül sor. A kijelölt esőnap másnap július 14-e (vasárnap), ugyancsak 19.30 órás kezdéssel. Ebből a szempontból a dolog a szabadtéri színjátszáshoz hasonlít, másban nem.

Irtás helyett gyérítés

Ha valaki felkapná a fejét, a szúnyoggyérítés szó kapcsán, hát ne tegye! Korábban az ilyen manővert – hibásan – irtásnak nevezték. Mivel azonban itt nincsen arról szó, hogy egy fajt teljesen szeretnének eltüntetni a földi létből, hát helytelen a használata. De itt csak rikításról beszélhetünk, ezért a váltás, a hivatalos kommunikációban. Magunk között, persze hívhatjuk irtásnak, csak senki meg ne tudja, hivatalos helyeken!

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés