Verseny nem volt, de a Rákóczi út nyert

Verseny nem volt, de a Rákóczi út nyert

2013. július 12. péntek, 10:21 Közélet
PDF
A nagy határnap – dohányzás szempontjából – mindenképpen 2013. július 15-e lesz. Akkortól kezdve, például Pécsett, már csak azon a hetvenkilenc helyen (képünk illusztráció) lehet dohányárut vásárolni, amelyek megnyerték a koncessziót. Érdekesség a belváros jelentős fölénye, a Rákóczi úton például öt egység várja a vásárlókat. Ezzel az élre tört a baranyai megyeszékhelyen. Ahol egyáltalán nem tökéletes a boltok eloszlása, de ezt soha, senki sem ígérte meg.


Ha megkezdjük a füstölgést a dohány frontján, akkor tehát megállapíthatjuk, a Rákóczi tengelyen öt áruda nyithatott meg ajtaját,  A Bajcsy-Zsilinszkyben is akad belőlük négy, ami szintén nem kevés. Ennyit a központról, az élen állókról.

A triplázás már több pécsi utcának is sikerült, például a kertvárosi, nem családi házas övezetben. Ugyanis a Nagy Imre, meg a Maléter Pál úton is három-három helyen várják az önmérgezők hadát.  

A keleti végeken, a Komlói úton is akad lehetőség a beszerzésre, méghozzá szintén három helyszínen. De fehér foltok is léteznek, ha valaki egy kicsit belegondol. Mert például a Széchenyi térről északi irányban, nem nagyon lehet lelni új trafikot. Istenkúton meg se híre, se hamva, az ilyen lehetősének.

Természetesen, az egymáshoz közeli kínálók közül majd a vevők eldöntik, kiknek szavazzanak bizalmat. A forgalom nem lesz egységes, ezt előre lehetett tudni. Ettől persze, egyes negyedekben, átmeneti hiány előfordulhat. De ez a rendszer hibája, ami ellen nincs mit tenni. Pontosabban egyet mindenki választhat, méghozzá a leszokást.

A belváros messze vezet

A listákat böngészve, le lehet vonni bizonyos lokális, földrajzi következtetéseket. Bár a határok nem teljes mértékben egyértelműek, azért négy nagy területre mindenképpen felosztható a megyeszékhely. Ezek alapján, a centrumban 30 helyen lehet hozzáférni a dohánytermékekhez. Utána a kertvárosiak jönnek, a maguk 23 boltjukkal. A keleti városrészben 14-en kínálják majd a portékájukat. A nyugati végeken ezzel szemben 12 olyan egység fogadja a betérőket, ahová 18 éven aluliak nem tehetik be a lábukat. A számokat összeadva, kivéve az utolsót, ki is jön a 79-es végeredmény.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés