Ötszázezres büntetést szabtak ki

Ötszázezres büntetést szabtak ki

2013. július 18. csütörtök, 06:54 Közélet
PDF
Amit mindenki látott, tudott, az most hivatalos szintre emelkedett. Eddig is veszélyes, de inkább életveszélyes volt a pécsi Magasház (képünk belülről mutatja az épületet), ám most végzés is született róla. A Szigeti úti ingatlan tulajdonosát 500 000 forintra büntették, mert rengeteg kötelezettségét elmulasztotta végrehajtani. A több évtizedes szomorújáték újabb fejezete azonban a történetben jelentős változást aligha hoz.


Ha röviden szeretnénk összefoglalni, miben is hibázott a gazda, akkor kijelenthetjük, mindenben. Sem a körbekerítésben, sem a 24 órás őrzésben nem járt el az előírásoknak megfelelően. Többszöri bejárás is megállapította mindezt, de változás nem történt.

Egy legutóbbi, tavaszi vihar például ledöntötte, az amúgy nem túl elegáns, gyenge kerítést. De még egy hatvanperces, két segéderővel is megoldható helyreállításra sem vették a fáradságot.

Ezért aztán bárki bejuthatott a házba, különböző szándékokkal. Egyrészt a csellengés, másrészt a fémtolvajlás is visszatérő probléma volt. De balesetveszély előidézése is a lehetőségek között volt. Mert felelőtlen személyek törtek már ott üvegeket, amik a járdára, útra hullottak le.

Az üggyel kapcsolatban akad több érdekesség is. Egyet ebből kiragadva, meg kell állapítanunk, az állami hivatalok jól ellevelezgettek egymással. Ugyanis, az építésfelügyeleti feladatok, a városi hatáskörből átkerültek állami hatáskörbe. Ezért aztán dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere írásban fordult dr. Hargitai Jánoshoz, a megyei kormányhivatal vezetőjéhez. Ez indította el a mostani folyamatot. Arra nincs válasz, mi volt korábban a késlekedés oka?   

A hosszú nevű hivatal


Bizonyos hivatalok nevei olyanok, mintha azért alakították volna ki nagy gonddal azokat, hogy alig lehessen megjegyezni őket, de semmiképpen ne legyenek rövidek. Ebből a szempontból semmiképpen sem kell szégyenkeznie a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala szervezeti egységének. A megszólítás szép, mindent magába foglal, ami a témakörben elvárható. Kimondani, leírni nem egyszerű, bár ezek nem is szerepeltek a célok között, amikor létrejött a szakmai szervezet.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés