Láthatatlan tábla, ami a behajtást tiltja

2013. július 18. csütörtök, 11:03 Közélet
PDF
Herbert George Wells, illetve Gárdonyi Géza, egymástól függetlenül, már réges-régen megírta a Láthatatlan ember című könyvét. Ők még nem tudhatták, hogy eljön majd az a pillanat, amikor mindezt megtehetnék a KRESZ-táblák sokaságáról. Amik ott is vannak Pécs bizonyos helyszínein, meg nincsenek is. Persze, mindez akkor válik igazán érdekessé, ha büntetésre kerül a sor. Rosszabb esetben meg balesetre, ami után, a bíróságon lehet vitatkozni azon, ki volt a hibás?

Egy tábla kifakulása, szinte eltűnése nem egy pillanat műve. Inkább hosszú évek során veszti el a színét egy-egy ilyen eszköz. Akadnak ennek a folyamatnak különböző fázisai, aminek a végeredménye cseppet sem vidító.



A mesebeli "Sasszem Jankó" számára persze nem okozna gondot a felismerés

Ilyen példának okáért az, amelyik a pécsi belvárosában, a Jókai utca, illetve a Dischka utca kereszteződésében hirdeti – a szinte semmit. Mert a „behajtani tilos” parancs elvárásait egy cseppet sem közvetíti, az autósoknak, motorosoknak, kerékpárosoknak. Bár a helyi közlekedők közül sokan nyilván tudják a rendet, azért erre kissé bátorság alapozni a biztonságot. Mert a Dischka utca felől érkező idegen, ha nem elég figyelmes, könnyen megkísérelhet egy kanyarodást, éppen balra. Ami nagy galibát okozhat, ez vitán felüli.

Azt most hagyjuk, kiknek a felelőssége a táblacsere. Inkább jelentsük ki határozottan, nem egyedi esetről van szó. Sőt, akad olyan jelzőtábla is a városban, amit nemes egyszerűséggel, kettétörtek. A „kerékpárút” jelzés azért még mutatja, miről is lenne szó. Meg azért, egy ilyen kék körlapnak – nem lebecsülve a fontosságát – kisebb a jelentősége, mint a piros színűeknek.

Jogi vita is könnyen lehet belőle

Amelyik tábla nem látszik, az olyan, mintha ott sem lenne. Egy peres eljárás során már csak az lehet vita tárgya, ki mit vesz észre, mit meg nem? Ekkor nyilván be lehet vonni szakértőket a vitákban, de bátran kijelenthetjük, a fentebb említett esetben nem szükséges hosszú jelentéseket írni, szerkeszteni. Mert akadnak egyértelmű esetek. Bár, ismerve a jogászok észjárását, azért semmibe se legyünk teljesen bizonyosak!    

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés