Ötven tonna búzában reménykednek

2013. július 20. szombat, 07:44 Közélet
PDF
A tervezett mennyiség hatalmas, a szándék pedig megsüvegelendő. Immár harmadik alkalommal folyik a gyűjtés, a Magyarok Kenyere akció keretein belül. Egy, a dr. Korinek László jogászprofesszor által indított mozgalom keretein belül, Pécsett ismét szeretnének összeszedni nagy mennyiségű búzát. Amiből aztán összefogással kenyeret (képünk illusztráció) sütnek szorgos pékek. Azután a „maradékból” erdélyi, szegény sorsú gyermekek élelmezését is megoldhatják, méghozzá legalább egy éven keresztül.

A gyökerek a 2010-es, Európa Kulturális Fővárosa programsorozatig nyúlnak vissza. Akkor kezdődött minden, Korinek László nemes ötlete nyomán. Napjainkban odáig jutott az összefogás, hogy az ország különböző megyéiben, illetve a határon túli, magyarlakta helyekről, mintegy 50 tonna kenyérgabona kerülhet egybe.

Aminek Pécsre szállítása, később mohácsi megőrlése, pécsváradi megsütése komoly szervezési feladatokat ró a mozgalom felkarolóira. Ez persze cseppet sem csökkenti a vállalkozók kedvét. Éppen ellenkezőleg, egyre több önkéntes csatlakozott a megmozduláshoz.

Fontos tudni, a Magyarok Kenyere elkészülte, kisülése után, még óriási mennyiségű liszt marad meg. Ami természetesen nem veszhet kárba. Sőt, a lehető legjobb helyre, a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz kerülhet, amit Böjte Csaba atya vezet, méghozzá Romániában. Összesen, legalább 2300 gyermek egész évi alapvető élelmezését hivatott biztosítani az őrlemény.

Az esemény egyik csúcspontja mindig augusztus 20-a, Szent István, valamint az új kenyér ünnepe. Amikor a magyarok összetartozásának jelképes pillanata is elérkezik, minden esztendőben. Ennek a magasztos érzésnek lesz fontos pillanata a kenyér megszentelése, meg kicsiny cipók jótékony célú értékesítése.

Mindezt az elmúlt nyáron Pécsett, a Szent István téren ejtették meg, óriási civil érdeklődés mellett. Aminek során felléptek néptáncosok, népzenészek, megadva az eseménynek a méltó kereteket. Szerencsére egyre többen érzik magukénak az ügyet, ami a kiterjedésével mutathatja meg, a benne rejlő erőt.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés