Belvárosi zöld, idilli látvány

2013. július 31. szerda, 16:09 Közélet
PDF
A „fantasztikus” pécsi, belvárosi ároknak csak a növényvilága (képünkön) látszik. Az állatok még nem merészkedtek belőle elő, de ez tényleg csak idő kérdése lehet. a Nagy Lajos király úton, az egykor szebb napokat is látott Ifjúsági Ház, illetve annak közvetlen környezete, a Balkán legsötétebb zugaiban is elrettentő példa lenne. Ha ezt a páthuzamot, alapból nem kérnék ki maguknak a megszólított területen élők.


A látvány félelmetes, elvileg bárhonnan előugorhatna egy cseppet sem őshonos állat. Gazella, impala, puma, sakál, kígyó (mondjuk, azok nem szoktak szökelleni), előjöhetne, mint nyári meglepetés. Mindenesetre, ha nincs is ilyen veszély, itt lenne az ideje, betelepíteni állatokkal a centrumi rezervátumot. Belépőjegy árusítása után aztán dőlhetne a bevétel.



A kerítés mögött a gaz az úr, igaz, ragadozók nincsenek benne

Mert ami most, így, ebben a formában, a belvárosi parkoló közvetlen környezetében látható, azzal nem lehet különösebben büszkélkedni. A gaz többméteres, a korábbi régészeti kutatóárok környékén bármi megtörténhet, de még annak cáfolata is.

A kapu, az a rozoga, tárva nyitva várja a felfedezések iránt fogékony városlakókat, illetve turistákat. Bemenni persze nyilván tilos, meg balesetveszélyes, egyaránt. Ráadásul szabályozatlan, mire lehet használni a terepet.   



A kapu tárva mindenki előtt, de senkinek nem ajánlott a belépés

A baranyai megyeszékhely fontosabb látványosságainak környékén, persze nem ez az egyetlen neuralgikus pont. Hiszen a városfalon belül is akadnak beépítetlen telkek, omladozó épületek, a katasztrófaturizmus látványosságai közé tartozó házak. Minden, amire nagy szükség tényleg nem lenne, a józan észjárás keretein belül. Azon kívül viszont bármi elképzelhető!

Az érintettek helyett

A szakma írott, no meg íratlan szabályai szerint, ki kellett volna nyomozni, ki felelős az áldatlan állapotokért. De mint olyan sok másik esetben, most is szinte lényegtelen a tulajdonos neve. Az ilyen, illetve az ehhez hasonló esetekben ugyanis Pécs Megyei Jog Város Önkormányzatának, illetve bármilyen más, a törvény kényszerítő erejével rendelkező szervezetnek, már régen lépnie kellett volna az ügyben. Minden más felelet, magyarázat már hiteltelen, évtizedes távlatból nézve a csúfságot.     

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés