Remélhetőleg elmúlik a mocsárszag

Remélhetőleg elmúlik a mocsárszag

2013. augusztus 06. kedd, 10:54 Közélet
PDF
Ha valaki, aki nem látta, ennek ellenére azt kérdezné, milyen a pécsi Égervölgyi tó (képünk a helyszínen készült, kedden, délidőben), akkor egyszerű lenne a válasz. Olyan, amit már az elmúlt évszázad hetvenes éveinek elején is lehetett látogatni. Aztán, hellyel-közzel költöttek is rá, mégis, egyszerűen itt maradt. Nem ocsmány, visszataszító, de közelebb érve hozzá, azért némi mocsárszag terjeng körülötte. Talán már nem sokáig lesz ez így!


Legalábbis reménykedni lehet a pozitív változásban, mert a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezetője, Merza Péter eredményes pályázatát elfogadták az állami döntéshozók. Ennek eredményeként, Pécs városa 186 millió forintot nyert el a feladatok végrehajtására.

A hírt dr. Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselője is megerősítette. A politikus azt is hozzátette, a baranyai megyeszékhely legimpozánsabb kirándulóhelye jöhet létre, méghozzá jövő tavaszra.



Közelítve a parthoz, tisztul a kép, de nem a víz

A munkálatok részeként, mintegy 8 500 köbméter iszapot el kell szállítani a tóból. Amihez előbb a vizet leengedik a szakemberek, csak utána kezdődhetnek meg a tisztítási, egyben a fuvarozási feladatok.

Csupán röviden összefoglalva, egyebek mellett megerősítik a tó partfalát, új hordalék- és iszapfogót alakítanak ki. Az elkövetkezőkben, bármikor kiüríthetővé válik majd a medertér, azzal pedig a tisztán tartása sem okozhat gondot, a jövőben. Vagyis mindenképpen lesz előrelépés, kivárni sem olyan nehéz, az elmúlt évtizedek távlatából vizsgálva a dolgot.

Kidőlt fák, rendezetlen sétautak



Évek, évtizedek hordaléka tűnhet el hamarosan

Aki most sétál el az Égervölgyi tóhoz, az régen kidőlt, hatalmas fákat is láthat ott. A sétautak sem tökéletesek, maga a tó, viszont messziről, a magasból nézve, sokkal többet ígér, mint közelebb lopakodva. A távolság fogytával csökken a varázs, pár méterről már elég csekély az élmény. Uszadék fák gyűltek össze az egyik sarokban, a friss víz illata meg még véletlenül sem csapja meg a látogató orrát. Az ösvényeken eldobott papír hever, bár arra nincsen garancia, hogy az is megszűnjön, mintegy varázsütésre. Igaz, esetleg a szebb környezet, vélhetően visszatartó erővel fogja kifejteni hatását, a túrázók körében.   

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés