„Zengő kövek” helyett zörgő kockák

2013. augusztus 08. csütörtök, 06:20 Közélet
PDF
Még 2010-ben, amikor Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa, a Széchenyi térre álmodtak művészek, úgynevezett „Zengő kövek” címmel elhíresült, de meg nem valósult alkotást. Most, gúnyos örömmel jelenthetjük, mégis sikerült megvalósítani a dolgot, némi csúsztatással. Nem zengnek, de legalább zörögnek a kockakövek, a Ferencesek utcájától északi irányban (képünk a helyszínen készült).



Közigazgatási szempontból – legalábbis a világhálós térképek alapján –, a pécsi Szent István térről van szó, bár maga, a nevezett terület egy kicsit odébb van. Az utcaköveket ott is 2010-ben helyezték le, a megújuló közterek programsorozat keretében, mint annyi más helyszínen. Most már bátran kijelenthetjük, elég hitványra sikerült a munka.



Kő kövön, ráadásul marad is

Rengeteg kockakő meglazult, lötyög, kotyog, ebből következően csúnya hangot is ad. Ezzel, mintegy megvalósítva egy elmaradt művet. Emellett az építőanyag sarkai is kicsorbultak, ezzel már veszélyessé is váltak, de legalább egyedivé váltak. Így viszont könnyen kivághatják az ott közlekedő gépjárművek gumiit. A futóművek más alkatrészeinek sem tesz jót az áldatlan állapot. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ott amúgy kis sebességgel szoktak közlekedni a gépkocsivezetők.

A pillanatnyi helyzet természetesen nem egyetlen perc alatt alakult ki, fokozatosan romlott az állapot. Javulás persze nem várható, legfeljebb akkor, ha egy átfogó felújítás végeznek el, hozzáértők. Ami jelentős anyagi forrásokat is megkíván, mert anyagot is kell pótolni, nem csupán munkaerőt kellene odavezényelni. Az szintén kérdéses, mindez még belefér-e a garanciába, vagy már kifutottunk az időből? Mert nem mindegy, ki fizeti ki a számlát!

Érdekesek a nagyáruházak

Számos helyen lehet látni, nem csak a baranyai megyeszékhelyen, de más tájékokon is az országban, nagyáruházak, benzinkutak szépen kialakított placcait. Ahol a nem túlságosan igényes épületek környezetében sikerült rendesen letenni a burkolatot. Pedig ott, sokszor nagyságrendekkel nagyobb a forgalom, mint a történelmi belvárosban, ahová nem hajthat be mindenki. Ezek szerint a megrendelő, a gazda gondossága meghatározó lehet az ilyen esetekben is.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés