Falusi strand Pécsett

2013. augusztus 09. péntek, 07:51 Bereczki Lajos Közélet
PDF
Írásunk címe félrevezető, hiszen ma már falun sincs ilyen „minőségű” strand, mint a pécsi. Szegény, jobb napokat megélt Hullámfürdő szemmel láthatóan a Pécsi Vidám Park és az Állatkert nyomdokaiba lépett. Gazdái nem nagyon költenek rá, szolgáltatásai pedig egyre kevésbé vonzóak a közönség számára. Aki pedig még nem járt ott, tekintse meg fotógalériánkat!


Nagyjából 15 évvel ezelőtt tekeregtünk az Alföldön, amikor a Jászság egyik falujában megpillantottunk egy táblát: strand 200 méterre. Kíváncsiságunk és a nagy meleg eldöntötte a kérdést és máris a pénztárnál álltunk sorba jegyért. Belépés után tátva maradt a szánk. Gondozott, tágas strand, tiszta úszó és termálvizes medencék, szép kis büfék, lángossütők.

Ismét a nagy meleg volt a bűnös abban, hogy a megyeszékhely strandján, a Hullámfürdőben kössünk ki ezen a héten többször is. Az épületben éppen a sportuszoda medencéjét tisztogatták, így az a létesítmény kiesett a repertoárból. (Arról már tavaly írtunk és képekkel támasztottuk alá a közepes osztályzatot.) Maradt tehát a kinti két medence, vagyis a Hullám Strand.

Időutazó ennél jobban nem járhat, hiszen csekély 1000 Ft leszurkolása után egésznapos retró élmény vár rá. A klasszikus vasvázas keskenyléces padok „jajdekéken” várják a rájuk telepedőket. Persze jól meg kell nézni hová ülünk! Egyik alkalommal a mellettem lévő asztalnál ülő idős hölgy gyanútlanul felállt, így a hátán és a combja hátsó felén ipari mennyiségű zománcfesték mintát vitt magával, köszönhetően a csendesen hámló ülőalkalmatosságnak.

A kék színnel sehol sem spóroltak, a medencék festése (a csempéket is sok helyen lekenték, bizonyára vízszigetelés végett) több árnyalattal kékebben kelti a tiszta víz hiú ábrándját a strandolókban. Bizonyára szigorú követelményeket támasztanak a hatóságok ezen a téren, de mégis a vízvonal felett körbefutó koszcsík alaposan elrontja ezt az illúziót. Na ja, nem feszített a víztükör, így a nagy „lavórban” a vízszint aktuális helyzete betájolható. Legyünk optimisták és mondjuk azt, hogy a napolajtól van mindez.

Mosdó és WC csak a viszonylag messze található épületben van, lássuk be ez nem segít a higiéniás viszonyok, valamint a vízminőség védelmén.
A komfortérzetet nem növeli a lefolyástalan lábmosók vizének látványa sem (abba kell beleállni a zuhanyzáshoz is) és ugyanezen át kell bestartolni a medencébe. Hmmm. A vízminőség így szemre megállapíthatatlan (mozgó labort nem vittünk), de a rengeteg algacsomó (melyet először kamikaze rovarok tetemeinek néztünk) nem segíti elő az úszás élményét. Bizonyára az extra nagy melegtől van, de azért mégis, csak lehetne tenni valamit ellene?

A hullám medence a nevét nem hazudtolva tengeri hangulatot állít elő hullámgépével, melynek elődje 1935-ben állt munkába. Ez a mostani sem lehet sokkal fiatalabb az egész gépészettel együtt, mivel a strandon található kék (na vajon miért?) fedél alól eszelős szürcsögés-prüszkölés hallatszott többször is. Feleségem szerint éppen most cserélik az evezősöket, akik a hullámzást idézik elő. Félretéve a tréfát, a neves jelenség (mármint a hullámzás) egész óránként élvezhető 8-10 percig, míg negyedórakor a medence rövidebb oldalán lévő padkák fémrostélyai alól tör föl bugyborogva a víz, a neve pezsgőfürdő. Összesen 3-3 ilyen készség van beépítve, így szó szerint résen kell lenni az érdeklődőknek. Háromnegyed fertályórakor pedig egy magányos, kilyuggatott csőből, úgy két méter magasságból víz hullik alá a lépcsőtől balra. Ezt hivatalosan (kiírták a strandon) „vízzuhatagnak” nevezik, amely kissé marketingszagú megfogalmazás.  Ez a komplexum sem tud egyszerre 4-5 embernél többet elszórakoztatni. Mindenesetre ezek legalább térítésmentesen állnak a rendelkezésünkre, alkalmanként úgy 10-15 percig (a hullámzás, mint írtuk ennél valamivel rövidebb ideig.)

A két medencén kívül füves és szépen gondozott napozóhely található, rajta néhány hintaágy, a már említett padok és asztalok, valamint két büfé és öltözőkabinok találhatók a strand területén. A keleti oldalon egy pici játszótér is van a fák alatt. A strand külső területe hihetetlenül kicsi. Északról a sportuszoda épülete, délről a 6-os főút, nyugatról egy utca, keletről pedig a KSH és a "főispánság" épülete határolja. Gondolom története során le-le pattintottak róla kisebb-nagyobb részeket, így maradt ez a „strand-Trianon” által megcsonkított mai méret.

A két büfé közül a sportuszodából nyíló inkább kávézó, míg a másik a keleti oldalon található önálló bódé a "melegkonyhás" részleg, már ha a palacsintát, lángost és a főtt kukoricát ide soroljuk. Itt kell megjegyeznem, lángost elég nehéz elrontani, de a két kiszolgáló srácnak (vagy az egyiküknek?) ez is sikerült. Meghökkentően sokat kellett várni a kissé ízetlen és rágós lángosra, melyet alapáron 250 Ft-ért, „fullosan” (tejföl+sajt) 500-ért mérnek. A büfé elaggott és töredezett műanyag bútorai alatt új műfű sarjadt idén, csak némileg ront a "büféfílingen" az előző, kiszolgált műgyep bódé mögé gyömöszölt, koszladt látványa.

Essék szó a strandot látogató úri közönségről is. A többséggel semmi gond, viszont saját szememmel láttam, amint a fürdőmester (az is van, nem is egy) erélyes szavára lépett vissza a bokáját nyaldosó vízből az a társaság, amelyik éppen utcai ruhában gondolta megízlelni az úszás örömét. Volt néhány strandoló, aki úgy tűnt az otthoni krónikus vízhiányt kívánta itt ellensúlyozni, mintegy tisztasági fürdőként úszott néhány kört a medencében. Vagy éppen egy húszfős társaság vette „bérbe” a nagyobbik medencét, ahol a vízilabda vb döntőjét rekonstruálták, az ott tartózkodók és a medence szélén napozók nagy örömére.

Végső következtetést nehéz tenni, hiszen kell is meg nem is ez a létesítmény. Kell azok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak elutazni más, jobb strandra. A város nem tud, vagy nem akar ezen a helyzeten változtatni, hiszen évtizedes lemaradásban van a strand minden egyes porcikája. Több elemét a kék festék tartja össze. Nem lenne jó, ha a vidám park sorsára jutna, de talán az élsport jelenléte ezt megakadályozza. Talán jobb lenne ezt a létesítmény teljes egészében odaadni a vizes sportok művelőinek és valahol a városon belül építeni egy valódi fürdőt. Hely erre van bőven. Persze ilyenkor felvetődik, hogy időközben számos remek strand épült a megyében, ahová a pécsiek is járnak. Ha őket "kivonnánk" ezekről a helyekről, azok a létesítmények is "létszámgondokkal" küzdenének. Nem tudom mi a jó megoldás, nem is tisztem erről hezitálni. Vannak erre megfelelő városatyák, akiknek ez a feladatuk, nem kis juttatás ellenében. Mindenesetre a Hullámfürdő mostani állapotát elnézve a megoldással sokáig nem lehet várni, hiszen az a létesítmény is a helyi kultúra része, amelyre Pécs méltán olyan büszke.



Kilépve az épületből a medencék felé vesszük az irányt



A hatvanas éveket idéző műkő virágtartó és a csodás faléces padok, no meg a forró aszfalt!!!



A hullámmedence a pezsgőfürdő fémrácsaival és felette a kék cső a vízzuhataghoz



Nem feszített a víztükör, de legalább messziről jól néz ki a kék medence



A nagyobbik medence, háttérben a sárga KSH épülettel



Négy ilyen, golyóscsapos zuhanyzó+ivókút viszi a strandot.Ezt garantáltan a festék tartja össze!



Ebből a lábmosóból léphetünk a medencébe. Körötte diszkréten burjánzó gyom.



A napozórész árnyas helyeket is tartogat, szép, de kicsi



A sportuszoda felőli látkép,az úszómester emelvényével



Indul a hullámzás, befogadóképessége határán a medence


Hozzászólások

 
+1 #18 Tisztifőorvosnő 2013-08-12 21:45
A pécsi tisztifőorvos figyelmébe ajánlom a pécsi Hullám strandon uralkodó állapotokat!

Ha azt a minimumot megkövetelnék, hogy csak az arra kijelölt helyeken engedélyeznék a dohányzást, már az is előrelépés lenne, itt ugyanis a hivatalosságok részéről egyetlen szóval sem figyelmeztetik a dohányosokat.

Gyakorta a pályaudvarokon sem, de ott legalább a hangosbeszélő elmondja, hogy mi a szabály: tilos a dohányzás. Azaz csak az arra kijelölt helyeken szabad!

IGAZGATÓSÁG!

Ébresztő!!!
Idézet
 
 
0 #17 spéci 2013-08-12 14:00
Ja, mondjuk a dohányzás tényleg keményen megy mindenhol, a négy úszómester meg egymással trécsel leginkább. A söröző rész atomcsapás utáni állapota tényleg ciki és tényleg tök mindegy, hogy a strandé-e vagy sem. Amúgy meg a város megregulázhatná a tulajt, hacsak nem ennek is a város a tulaja? Nem nagy biznisz ebben a formában a strand, le le is szarják a képviselők. Ebből alig lehet pénzt kivenni, így punnyad a hanyatlás útján. Ezt nektek pécsiek - ezt üzeni a tulaj, vagyis a városvezetés. Kisebb összeget tennék fel rá, hogy a 24 képviselőből hányan jártak a strandon. Nem reprezentálni, hanem fürödni. (0-2 között???)
Idézet
 
 
+1 #16 Lacusking69 2013-08-12 07:46
De hogy jót is írjak: A karszallagos-ruhatáros hölgyek tényleg kedvesek voltak. Ez ugyan alap szerintem, de itt az üdítő színfolt volt. Ja, meg az "úszómester-lányok is segítőkészek.
Idézet
 
 
0 #15 Lacusking69 2013-08-12 07:41
Megkérdeztem a házikós-lányokat (úszómesteri-kastély), hogy hány fokos a víz. "Ki van írva!', mondja a morc mester-bácsi. Mondom: Nem azt kérdeztem ki van-e írva, hanem, hogy hány fokos... Ott a tábla maga mögött! Szemüveg nélkül a nem-kicsit kopott kréta-firkát nem volt könnyű kiolvasni, mely szerint mindkét medence 28C. Ja. A hullámos érezhetően sokkal(!!!) hidegebb volt, onnan átmenve a másikba, szinte Hévizi érzés fogott el.
És sorolhatnám még hosszan - Büfés-dologra már rá sem kontrázok... - de minek?
Az egészen látszik: S___nak rá, nincsen a helynek gazdája!!!
Idézet
 
 
0 #14 Lacusking69 2013-08-12 07:41
Voltam a múlt héten hétköznap a kisfiammal. Nagyon nagy csalódás, mert ami nem kerülne egy fillérbe sem, az sincsen megcsinálva!!! Pl: délnyugati sarok, totál gyomos, méteres(!) gaz. 6-os mentén, fák oldalában, kerítésnél szintén méteres gaz. Hulladék-gyűjtők itt-ott. Medence mentén, gyalogutak repedéseiben rengeteg gaz. A régi átterem-épület terasza hasig érő OSB-lappal "elzárva", de a teraszból(!) mellig érő gaz-erdő - és nem érdekel, hogy az övék-e. 10 perces meló lenne, talán hozna vendéget. Úgy általában ki kellene gazolni, gyomlálni, és az apróbb gidres-gödrös részeket a játszóteres-homokkal feltölteni. Nem ártana az sem, ha az "úszómester" néha végigmenne többedmagával, és a dohányzóhelyre irányítaná a füstösöket, mert bizony fű közepén gyerekek mellett, sajátok között vígan pöfékelnek... Be is lehetne esetleg mondani időközönként, hogy csak a kijelölt helyen lehet, és az hol van... Strandcucc-bolt 'technikai okok miatt" zárva, no comment.
Idézet
 
 
0 #13 spéci 2013-08-12 06:43
Kedves Márta! Menjen. Legközelebb megint nagyon-nagyon soká fog oda menni!
Idézet
 
 
+1 #12 Marta 2013-08-11 18:51
Nagyon regen nem voltam mar a Hullam strandon, de amint a kepekrol lathato, a viz kek, a fu zold, es kedvem lett egyszer gyorsan megint elmenni. Vajon tenyleg olyan zavaro, hogy fucsomok nonek a resekben es kopik a festek? Mevesszuk a jegyet, furdunk, napozunk, kicsit jatszunk es hazamegyunk; ez a strandok funkcioja, ha jol emlekszem. Persze jo lenne egy masik is Pecsett, olyan, mint amiket a TV-ben mutatnak, hirdetnek, hogy aki azokat a penzkoltesi lehetosegeket es atmoszferat valasztja, oda mehessen.
Idézet
 
 
+5 #11 Laci 2013-08-11 15:41
Azért van pozitív dolog is, mert a wifi ingyenes :-)
Idézet
 
 
+4 #10 ernőbácsi 2013-08-11 11:24
A cikk teljesen reális képet fest a Hullám jelenlegi állapotáról. Sajnos a benne leírtak a valóságot tükrözil. Én már 40 évvel ezelőt is ide jártam, azóta túl sol változás nem történt...
Idézet
 
 
+7 #9 Tomisenior 2013-08-11 09:55
A kertvárosi volt laktanya területe Pécs legnagyobb összefüggő zöldterületekén t árválkodott, amit szépen lassan beépítették bevásárlóhelyek kel, lakóépületekkel . Illetve tarkítják még most is romos régi, vagy befejezetlen új épületek. A szemétlerakásho z felhasznált területekről ne is beszéljünk.
Miért, kérdem : MIÉRT nem lehetett volna időben elgondolkodva ezt a területet - megőrizve az árnyas jelleget inkább egy hasonló strandterületne k felhasználni, mint ahogy teszem azt Kaposváron, vagy Siklóson tették. Siralmas, és szégyenteljes, hogy az ország egyik legnagyobb , és megyei jogú városának polgárai egy másik városba, vagy településre kénytelenek utazni az ilyen jellegű kikapcsolódás miatt.
Persze ésszerű a válasz : Valakinek anyagi érdekei fűződnek ahhoz, hogy NE legyen fürdő a városunkban.
Köszönjük szépen. :-x
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés