Ferdülnek, görbülnek a táblák

2013. augusztus 13. kedd, 05:40 Közélet
PDF
Jó lenne azt hinni, hogy Pécsett, Újmecsekalján, az uránvárosi buszvégállomáson valami különleges jelenségnek lehetnek szemtanúi, az arra járók. Mert ferdülnek, csámpásan állnak a jelzőtáblák. Pontosabban, egyelőre csak kettő tér el a megszokottól, egymás mellett (képünk is ott készült). De szomorúan jelenthetjük, nincsen szó semmiféle megmagyarázhatatlan jelenségről. Hacsak az emberi beavatkozást nem nevezzük annak!

Az egyik helyi terelőszigetnél, valaki bizonyára túlságosan gyorsan vett be egy kanyart. Ami elől a fémoszlop képtelen volt elugrani, ezért inkább engedett az erőszakos behatásnak. Ott nincsen mese, ki kell cserélni a megrogyott csövet. Jó hír az ügyben, hogy kisebb terelőtáblák tartójaként még felhasználható lesz alapanyagnak, felfűrészelve, a keletkezett hulladék.

Kisebb távolságra onnan, egy buszmegálló tábla már régebben megdőlt. Pont úgy néz ki, mint amelyik egy környékbeli csapszékben töltötte az előző estét. Arrafelé némi beavatkozással, csekély földmunkával, még menthető lenne a helyzet. De magától természetesen nem fog kiegyenesedni a jelzés.



A derékszögtől jelentősen eltérve áll a tábla

A kép teljességéhez még legalább egy dolog hozzátartozik. A járdán lévő vízelvezető rácsok egy jelentés részét, valószínűleg fémek iránt fogékony tolvajok vittek el, pénzzé téve azokat. Ami egyrészt bűncselekményt feltételez, másrészt viszont a bokatörés veszélyét is előrevetíti. Hiszen aki a vályúba sötétben belelép, az aligha ússza meg az esetet, komoly fájdalom nélkül.

   

Egy cipő könnyen belefér a vágatba, aztán jöhetnek a mentők

Természetesen, az ilyen furcsaságok felfedezéséhez nem szükséges hosszú órákon keresztül bóklászni. Elég, csupán tíz percig csellengeni valahol, Pécs városában.

Műanyaggal próbálják kiváltani

Egyre több helyen törekszenek a tervezők, kivitelezők a fémek kiváltásával. Ahol lehet, ott inkább műanyagot alkalmaznak, a váratlan meglepetések (értsd: lopás) elleni küzdelemben. Nem számít különlegességnek, ha egy rézszínű ereszcsatornán matrica hirdeti, nem nemesfémből készült a szerkezet. De szinte felesleges is a figyelmeztetés, hiszen a „szakértők” már messziről kiszúrják az ellenük bedobott trükköt. Az elővigyázatosság természetesen nem lehet ellenszere a szándékos rongálásnak, amit szintén nem lehet kizárni az adódó lehetőségek közül.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés