Iráni költőnő kapta a költészeti nagydíjat

2013. augusztus 29. csütörtök, 11:38 Irodalom
PDF
Méltó helyszínen – a pécsi bazilika melletti, mögötti, északnyugati várfalsétányon – rendezték meg a Janus Pannonius Költészeti Díj idei átadását, csütörtökön, 11 órai kezdettel. A kitüntettet az iráni születésű, ma is az ottani fővárosban, Teheránban élő költőnő, Simin Behbahani (a képen jobbra látható) lett, 2013. augusztus 29-én, a névadó poéta születésnapján.



Az időjárás, a nyárvégi napsütés kegyeibe fogadta az egybegyűlteket, ma délelőtt. Hiszen nem kellett fedett térben megrendezni az ünnepi ceremóniát, amelynek során egy perzsa asszony vehette át a nívós elismerést.

Mielőtt azonban az esemény bekövetkezhetett volna, dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Szőcs Géza költő, a magyar PEN klub elnöke is köszöntötte a költőnőt, valamint a megjelenteket.

A téma avatott szakértője, dr. Jeremiás Éva professzor asszony, tanszékvezető egyetemi tanár is méltatta a keleti világból való poéta munkásságát, életútját, illetve a származási helyének kulturális, irodalmi, elsősorban költészeti értékeit, eredményeit.

A protokoll előírásai szerint, természetesen mikrofont ragadott az 1927-es születésű hölgy is. Aki elmondta, köszönettel tartozik mindenkinek, aki őt erre a címre jelölte, méltónak tartotta.

– Korábban, hazámban sok-sok támadás ért, meggyőződésem szerint méltatlanul – utalt országa belső viszonyaira is a vendég. – De az már a múlt, mindenkinek megbocsátottam, aki ilyennek részese volt.

Nem csak a szavaké volt a szerep, ám a zene szintén kapott időt, miközben a gondolatok elmélyülhettek. Hiszen két énekművész, Mahsa Vahdat, valamit Marjan Vahdat, ízelítőt adhatott az iráni énekművészet rejtelmeiből.

Ezt követően került volna sor a nyilvános sajtótájékoztatóra, bár kérdések híján, az meglehetősen kurtára sikeredett.

Az első programpont befejezés után, délután, pontosabban 15 órai kezdettel, a Zsolnay Kulturális Negyedben, a díjazott magyar nyelvű verseskötetének bemutatójára is sor kerül. A programot a 19 órakor, a Kodály Központban kezdődő gálaesttel fejezik be a rendezők, ahol klasszikus zenei összeállítás mellett táncművészek is a színpadra lépnek majd.

 

 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés