Koleragyanús beteget találtak

2013. szeptember 10. kedd, 12:15 Közélet
PDF
A pécsi állomáson, az Eszékról befutó vonaton, egy kolerára utaló jeleket magán viselő ifjú nőt találtak. Az utas menet közben lett rosszul, ezért távirati úton értesítették a vasúttársaságot az esetről. A hír hallatán megjelent az érkező vonatnál dr. Tolnay Vilmos, tiszti főorvos (a vörös kereszt illusztráció). De senki se kapjon a szívéhez, mert mindez nem most, hanem szinte napra pontosan száz évvel ezelőtt, 1913. szeptember 11-én esett meg. A beteget a járványkórházba szállíttatta az orvos.

Nem volt alaptalan a félelem, hiszen abban a korban, Európa déli részén, több helyen is felütötte a fejét a kolerajárvány. Sőt, mohácsi kolerariadalomról is szólt a fáma. Ilyen betegségről érkeztek sürgönyjelentések egyebek mellett Albániából is. Ezek után nem kell meglepődni azon, hogy kellően elővigyázatosan jártak el az érkező utassal.

Ugyanezen időben, a városi közigazgatási bizottsághoz kérdést intézett dr. Nemes Vilmos. Aki azt firtatta, a városi elöljáróság mindenben felkészült-e, megtették-e az összes óvintézkedést, a helyi veszély elkerülésének érdekében?

A felvetésre megnyugtatónak tűnő válasz érkezett. A feleletet dr. Visy László főispán, dr. Tróber Aladár alpolgármester-helyettes, valamint dr. Czierer Elek tiszti főorvos adta meg. Ezek szerint, valamennyi elvárható lépést megtettek annak érdekében, hogy gátat szabjanak a „fekete veszedelem” néven is emlegetett kór elterjedése ellen.

A fentebb már említett, úgynevezett járványkórházban, tizenkét ágyas biztonsági fejlesztést hajtottak végre a város vezetői. Értve ez alatt minden felszerelést is, amit amúgy nem részleteztek.

A kórral gyanúba keveredett nőről azonban többet nem sikerült megtudniuk az akkori Pécsi Napló munkatársainak. Amit azzal magyaráztak, a korábbi nagy esőzések miatt a telefonvonalak egyszerűen beáztak a városban. Ezért aztán sem a rendőrségi iroda, sem a hatósági orvosi rendelő nem volt elérhető.

A hírforrás munkatársai mindentől függetlenül, jó előre szerettek volna mindenkit megnyugtatni, egyedi esetről, csak gyanúról volt szó. Semmi sem indokolta a félelmet, a terjedéssel, tömeges megbetegedéssel kapcsolatban. Csupán annak volt példája, a hatóságok a leglelkiismeretesebben végezték a dolgukat.   

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés