Könyvek Aradról, kötetek Pécstől

2013. szeptember 14. szombat, 07:52 Irodalom
PDF
A könyvek néha útra kélnek. Mint tették, teszik ezt most is, amikor a Partium részeként ismert, ma Romániához tartozó Arad városából érkezett küldöttség közreműködésével tették azok a kötetek, amik Pécsre, a Csorba Győző Könyvtárba (képünkön a szellemi nagyság portréja látható) érkeztek. Helyettük, egy másik csomag indul hamarosan útnak, a magyarok lakta városba, a határon túlra, itteni felajánlásként.


Csorba Győző költő, könyvtáros, a megyeszékhely bibliotékájának névadója, szeptember 13-án hunyt el, tizennyolc évvel ezelőtt. Ennek kapcsán tartottak a poéta emléktáblájánál koszorúzást, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében, 2013. kilencedik havának tizenharmadik napján, pénteken, délután.

Ezzel nem szoros összefüggésben, de megragadva az alkalmat, együttműködési szerződést kötött a helyi intézmény, Arad Megye Könyvtárával. Az Alexandru Dimitrie Xenopol Könyvtár igazgatója, Florin Didilescu is eljött Pécsre, városa, Arad alpolgármestere, Bognár Levente társaságában.

A kölcsönösségi szerződést magyar részről dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka látta el kézjegyével, román oldalról pedig kollégája is odakanyarította nevét a dokumentumra.     



A megegyezést hivatalos formába öntötték a felek

– Nekünk, külhonban élő magyaroknak örökké példát kell mutatnunk azon ország polgárai számára, ahol lakunk – jelentette ki Bognár Levente, a meghívott település második számú vezetője, a magyarság képviselője. – Ezért is fontos számunkra, hogy mindkét nyelvet ápoljuk, könyveket cserélhessünk. Ennek kapcsán, reményeim szerint, hamarosan nálunk folytatódhat ez a találkozó.

– Azt szeretném, ha az általunk hozott irodalom szakmailag egy közös egységbe kerülhetne, majd onnan juthatna el az érdeklődők kezébe – fejezte ki reményét Didilescu úr, akinek szavait az alpolgármester tolmácsolta az egybegyűlteknek.

A felvetésre megnyugtató választ adott Szabolcsiné Orosz Hajnalka, aki szerint munkatársai a legnagyobb gondossággal fogják besorolni a műveket, amiknek a nyelvezete vegyes, vagyis mindkét fél megtalálhatja benne a számára kedveset.

Ha egy „üzleten” mindkét fél nyerhet, akkor ahhoz nincs mit hozzátenni. Ez a könyvcsere mindenképpen ilyennek minősíthető!


Hozzászólások

 
0 #1 Olvasó bá 2013-09-16 12:31
Ez is bizonyítja, hogy különösebben nagy anyagi befektetés, vagy óriási áldozat nélkül is lehet sokak számára hasznos, hosszú távon mérhető hasznot létrehozni!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés