Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban

2013. szeptember 26. csütörtök, 12:16 Közélet
PDF

Immár nyolcadszor rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos eseménysorozatát, amelyhez idén 170 muzeális intézmény csatlakozott, köztük a pécsi Janus Pannonius Múzeum – az intézmény szeptember 30 és október 27 között 7 helyszínen 25 programmal várja a nagyérdeműt.

 

 

A gazdag programkínálatba a nagyközönségnek szóló tematikus rendezvények és több szakmai program, konferencia is került. Október 4-én Mesenap a Képtárban címmel várják rendhagyó programokkal várnak minden mesét szerető gyermek- és felnőtt látogatót a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.). Lesz mesesarok, portréfotózás, mesehős arcfestés, valamint képzőművészek által illusztrált gyerekkiadványokat ismerhetünk meg.

Ugyanaznap a természettudományok és a Zsolnay kerámiák kapcsolatát veszik górcső alá a  Zsolnay Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 2.) interaktív, játékos ismeretszerzési lehetőség kíváncsi embereknek minden korosztályban. A szervezők azt kérik, hogy az érdeklődők a kerámiához, annak gyártásához kapcsolódó kérdésekkel készüljenek, a válaszokat neves szakemberek adják meg a rendezvényen.

Izgalmasnak ígérkezik  dr. Szabó G. Gábor nemzetközi referenciákkal rendelkező kártyabűvész műsora is, amelynek a JPM Várostörténeti Múzeum Padlás ad otthont október 4-én 17.00 és 19.00 órakor. A látogatók nemcsak nézői, de szereplői is lehetnek a bűvészshow-nak. A  JPM Természettudományi Múzeumba (Pécs, Szabadság u. 2.) másnap a gyermekek magukkal hozhatják a szüleiket is: október 5-én a kiállításra látogató családok papírt, festéket kapnak, s a nekik legjobban tetsző állatot, ásványt, növényt megörökíthetik a foglalkoztató teremben.

Az egy hónapig tartó eseménysorba több kirándulás is bekerült: Mindszenty József bíborosra emlékezve – az ő életművét a  JPM Néprajzi Múzeumban (Pécs, Rákóczi út 15.) bemutató időszaki tárlathoz kapcsolódva – október 5-én túra indul Püspökszentlászlóra, ahol a hercegprímás 1955-ben hat hónapot töltött fogságban. Október 19-én pedig a Kelet-Mecsek természeti és épített kulturális örökségét fedezhetjük fel.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja pécsi programsora még számos érdekességet rejt a színvonalas kikapcsolódásra vágyóknak. Lesz filmklub, (óvodásoknak és iskolásoknak szóló) Csontváry-hét, könyvbemutató, kávéházi beszélgetés, érdekes előadások egész sora, október 5-én délután pedig egy nyílt nap keretében szélesre tárulnak a JPM Régészeti Osztályának (Pécs, Széchenyi tér 12.) kapui – az érdeklődők kötetlenül beszélgethetnek a régész szakemberekkel és kivételesen kézbe vehetik a féltve őrzött műtárgyakat is.

A fesztivál teljes programja a www.pecsimuzeumok.hu oldalon, illetve a Janus Pannonius Múzeum Facebook-oldalán érhetők el.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés