Kilencven éve koncertezett Pécsett Bartók Béla

Kilencven éve koncertezett Pécsett Bartók Béla

2013. november 10. vasárnap, 14:08 Bereczki Lajos Zene
PDF
2013. október 30-án volt a 90. évfordulója annak, hogy Bartók Béla, a világhírű zeneszerző, népzenekutató és zongoraművész fergeteges koncertet adott a Palatinus Szálloda dísztermében. A Pannon Zenebaráti Kör Közhasznú Egyesület, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület Pécsi Klubja, valamint a Bartók Béla Férfikar ennek a Pécs zenei és társadalmi életében kiemelkedő eseménynek a felidézésére szervezett emlékestet az eredeti helyszínen.

A program 16 órakor kezdődött, a Palatinus Szálloda falán elhelyezett emléktáblánál, ahol a jelenlévők megemlékeztek a kilencven évvel ezelőtti eseményről, majd megkoszorúzták a szálloda homlokzatán a Bartók emléktáblát. Itt a világhírű magyar zeneszerző Hegedűduók című művét adta elő Papp Miklós és Papp Gabriella.

Ezt követően fél ötkor ünnepi köszöntőt mondott a Palatinus Szálloda Bartók termében: Tillai Aurél karnagy, Érdemes Művész. Az est fénypontjaként Bartók Béla műveit Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész szólaltatta meg:

- Este a székelyeknél
- 15 magyar parasztdal
- I. román tánc
- Szonáta


A rendezvényen Bartók Bélához kötődő verseket is hallhattunk a pécsi Versmondó Pedagógusok Műhelye előadásában. Fodor András Bartók című versét Bükkösdi Valéria tolmácsolta, Juhász Ferenc Bartók kemény könnyei című művét Bán Terézia, míg Illyés Gyula Bartók című költeményét Dr. Hernády László tolmácsolásában hallhattuk.

Az emlékesten mintegy száznyolcvanan vettek részt és hajtottak fejet a nagy magyar zeneszerző előtt, aki kilencven éve lépte át a pécsi szálloda nagytermének kapuját, és adott máig is emlékezetes koncertet a helyi közönségnek.




Király Csaba jókívánsága a Pannon Zenebaráti Kör évkönyvében

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés