Tovább szépült a Pöttyös

2013. november 24. vasárnap, 09:00 Major Zoltán Közélet
PDF

Másodszor sikerült támogatást nyerni a „LÉPJ- Légy Pécs Jövője” programban a közkedvelt Pöttyös Játszótér felújítására. A PMJV KSZI Napsugár Bölcsődéjébe járó gyermekeken kívül a környék gyerekserege is előszeretettel veszi használatba a közösségi teret. A támogatásból most lehetőség adódott a játszótér körbekerítésére, hogy az apróságok zavartalanul élvezhessék a „Pöttyös” által kínált játékokat. A LÉPJ program keretében eddig kb. 200 környezettudatos civil kezdeményezés kapott pénzügyi támogatást. GALÉRIÁVAL! (Fotók: Horváth Csaba)

 

 

A „Pöttyös” a Budai Nagy Antal és a Veres Péter utca kereszteződésében található, a szomszédban levő PMJV Kisgyermek Szociális Intézmények Napsugár Bölcsőde apró látogatóinak, valamint a környék lakóházainak gyermekes családjainak közkedvelt célpontja. A játszótér immár második alkalommal nyert a „LÉPJ – Légy Pécs Jövője” programban. „2012-ben a Biokommal közös együttműködés keretében a játszótér elemeit újítottuk fel, kicseréltük az elkorhadt elemeket, idén a cél a Pöttyös körbekerítése, hogy a gyerekeknek egy biztonságos teret tudjunk biztosítani.” – tudtuk meg Lajtai Zsoltné bölcsődevezetőtől.

Mivel a Napsugár Bölcsőde módszertani intézmény, ezért az intézmény dolgozói nagy hangsúlyt fektetnek az egyre fontosabb környezettudatos nevelésre is, természetesen a gyermekek korának megfelelő szinten. A környezettudatosság egyik fő szempontja a környező tér élhetővé tétele, a mikroközösségek összekovácsolása. Ezért a támogatást elnyerő civil szervezet, a Vadrózsa Gyermekegyenlőségért Alapítvány a Pécsi Életmód Egyesülettel együttműködésben nem csupán a felújítást, de a fenntartást is vállalta. A jövőben többek közt Pöttyös Napokat szeretnének közösen rendezni, ahol nem csupán a bölcsőde, illetve a mellette levő óvoda családjai, hanem a helyi családok is jól éreznék magukat, megismernék egymást és további közös célokat tűzhetnének ki maguk elé.

A Pöttyös kerítését a „Manó kert” elnevezésű családi nap keretében építették a Napsugár Bölcsődébe járó gyermekek apukáinak szorgos kezei november 23-án. Míg a kerítés épült, szépült, a gyerkőcök és az anyukák a bölcsőde játszóházában énekelhettek, öko-foglalkozáson vehettek részt, valamint madáretetőt készíthettek. A családi nap fővédnöke Kővári János, PMJV Polgármesteri Hivatal Természeti és Emberi Erőforrás Bizottság elnöke volt, aki Moór Eszterrel, a Szociális és Sport Bizottság elnökével, Lajtai Zsoltné bölcsődevezetővel, a Vadrózsa Gyermekegyenlőségért Alapítvány kuratóriumának elnökével és Iveszics Tündével, a Pécsi Életmód Egyesület elnökével együtt megnyitóbeszédet tartott és elkezdte a kerítés építését.

A LÉPJ – Légy Pécs Jövője program három éve kezdődött – nyilatkozta lapunknak Kővári János. „A Közgyűlés 2011-ben fogadta el az Ökováros-Ökorégió programot, mint olyan víziót vagy közös irányt a város polgárai számára, amelyben egyrészt mindenki megtalálhatja a saját célját, hogy miben tud részt venni és miért fontos ez neki, másrészről pedig egy elodázhatatlan gondolkodásváltást próbálunk ezzel közvetíteni. Azt, hogy nem lehet tovább úgy élnünk, hogy csak használjuk a javainkat, és nem tesszük mögé a közös munkánkat, nem óvjuk, gondozzuk a természeti és az épített környezetet, valamint az emberi közösségeket.” Az elnök szerint akkor lesz élő és élhető ez a város, ha minden pécsi ember úgy érzi, hogy feladata is van, nem csak jogai. A Pöttyös felújítását jó és követendő példának tartja, bízik benne, hogy minél több helyen jönnek létre olyan közösségek, ahol közösen alkotnak, és maguk formálják a saját környezetüket a maguk tetszése szerint. A tavaly indult LÉPJ program keretében eddig összesen kb. 200 civil kezdeményezés kapott anyagi támogatást hasonló jellegű célok megvalósításához. A programot a következő években is folytatni kívánják.

 

GALÉRIA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További fotók megtekintéséhez kattintson erre a linkre!

Módosítás dátuma: 2013. december 08. vasárnap, 23:34

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés