Újabb sikeres koncertek Luzernben és Zürichben

Újabb sikeres koncertek Luzernben és Zürichben

2014. január 05. vasárnap, 17:05 PFZ turné
PDF
Európai koncertkörútjának vége felé közeledve a svájci Luzernben, majd Zürichben adott koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekara. A mindössze 14 éves, Jean Novel kortárs francia építész által megalkotott luzerni épületkomplexum másfél ezer fős koncertterme a − Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozatának is otthont adó − Művészetek Palotája Bartók Béla hangversenytermének ötletadója, előképe.

A két terem meglehetősen hasonlít. Mindkettő egy többfunkciós épületben található, egyik is, másik is vízparton áll, a termek kialakítása ugyanolyan, valamint ugyanaz az akusztikai hangvető berendezés teszi mindkettő hangzását páratlan élménnyé, ugyanis akusztikai tervezőjük is azonos, mindkettő Russel Johnson munkáját dicséri. (A zenekar budapesti koncertsorozatának következő állomása: 2014. január 24., JÉGKÉK)

Ismételten állva ünnepelte a közönség a Pannon Filharmonikusokat január 4-én szombaton este a zürichi Tonhalle közel 1500 férőhelyes nagytermében adott koncert után. Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyében IlyaGringolts hegedűművész volt az együttes partnere. A koncertet Dvorak IX. Újvilág szimfóniája zárta.
A páratlan szépségű zürichi Tonhalle egyike a világ legjobb akusztikájú termeinek. A historizáló stílusban épült Tonhalle 1455 férőhelyes hangversenycsarnokkal bír. Az épületet 1895-ben avatták fel Johannes Brahms Op. 55-ös Triumphlied című kompozíciójával, s a szerző maga dirigálta a rezidens zenekart, a Tonhalle Orchestert. Megfordult itt Richard Wagner, Paul Hindemith és más Svájchoz kötődő zeneszerzők is, többek között Igor Sztravinszkij, Frank Martin vagy Szergej Rahmanyinov. A pulpitusra olyan híres karmesterek álltak fel, mint Ernst Ansermet, Wilhelm Furtwängler, Otto Klemperer vagy Solti György.

A zenekar európai koncertkörútjának záróakkordjára és egyben csúcspontjára ma este, 2014. január 5-én, a Berlini Filharmónia nagytermében kerül sor. A 2400 férőhelyes hangversenycsarnokban a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával lép színpadra, Andrei Gavrilov világhírű zongorista közreműködésével, műsoron Kodály, Rimszkij-Korszakov, Rahmanyinov és Csajkovszkij művei.

Hozzászólások

 
0 #2 Emil 2014-01-08 07:29
Ez az igazi országimázs, ilyenkor tényleg jó pécsinek lenni!!!
Idézet
 
 
0 #1 Morál 2014-01-06 15:25
Wir gratulieren"
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés