A megoldás Dante Pokla lehet

2014. január 31. péntek, 11:29 Jegyzet
PDF
Új játék, mozgalom van kialakulóban, kicsiny hazánkban. Ráérő emberek eldöntötték, megkeresik mind a tizenkilenc jelenlegi magyar megyére legjellemzőbb kötetet (képünk illusztráció). Aminek – lássuk be – szinte semmi értelme nincsen. Még akkor sem, ha maga a szándék nem volt éppen rossz. Ám szakmai alapon megvalósíthatatlan küldetést vállaltak fel az ötletgazdák!



Regényekről lenne szó, tehát riportkötetek, más egyebek szóba sem jöhetnének. Ebből következően aztán például Moldova György írásai esélytelenek lennének. Még akkor is, ha az író bejárta Komló, Mohács, meg Sellye vidékét derekasan. Papírra is vetette történeteit, de a szabály, az bizony szabály!

Már a szavazás megkezdése után néhány órával kiderült, nehéz a dolgokat pontosan meghatározni. Hiszen a régebbi, történelmi megyehatárok máshol húzódtak, mint ahol most azok megtalálhatók. Ebből következően aztán „A Tenkes kapitánya”, meg a „Szigeti veszedelem” mások számára is kedves lehet.

Amúgy meg egyetlen egy megyére jellemző lapköteg alighanem nincsen sehol. Hiszen, ha a megyeszékhelyet, Pécset vesszük előtérbe, akkor nyilván más dolgok kapnak hangsúlyt, mint a környéken. Itt ugyanis egyetem, színház működik, amikkel a vidék vidéke meg nem dicsekedhet. De Harkány fürdőjével, Orfű hegyeivel ugyan mi vetekedhetne, a mérleg másik oldalán? Akár irodalmi nézőpontból vizsgálva is a dolgokat.

Csak-csak oda lyukadunk ki, megtalálni a helyes megoldást lehetetlen, egyben felesleges is. Főleg ha hozzátesszük, hogy az „Egri csillagok” egy rövid epizódja Baranyában játszódik. Ettől természetesen még nem lehet elvitatni a hevesiek jogát az alkotáshoz. De azért számos olyan írást ismerünk, amelyik időben, térben több síkon zajlik.

Ennyi felvetés, felesleges zsörtölődés után talán annyit még érdemes megjegyezni: jó hogy egyeseknek ennyi idejük, energiájuk van foglalkozni a magyar irodalom gyöngyszemeivel. Mégis, talán a helyzet legjobb megoldása egy könyvtárostól hangzott el (köszönjük Zoltán!). Aki szerint Dante Alighieri „Pokol” című kötete mindenképpen ideillik. Legalábbis egy darabja feltétlenül alattunk van, a miénk. Még akkor is, ha formailag elbeszélő költeményről van szó, tehát kissé kilóg a sorból. Bár csak műnem szempontjából, másképpen nem!

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés