Tíz euró, meg húsz euró, az mennyi is?

2014. szeptember 30. kedd, 14:05 Bereczki Lajos Jegyzet
PDF
Másodikos kerettanterves lepedőnyi matekkönyv, már a neve is szimpatikus: Az én matematikám. Azt a látszatot keltve, hogy mindenkinek külön-külön matematikája, relativitáselmélete, halmazelmélete, a hagyományostól eltérő összeadása, kivonása, sőt számjegyei is lehetnek akár. Az első meglepetés azonban a százas számkörbe lépéskor éri a tanulót.

A tízesek és egyesek beváltásának szemléltetésénél a jó tankönyvíró bizonyára otthon gyötrődött, kirakta fabatkával, forinttal, mongol tugrikkal, de nem volt elégedett az eredménnyel. Ekkor csapott a homlokára, hát persze EU tagállamként az euró lesz a legjobb. A kis lurkók egyeurósban, tízesben és százasban azonnal fogják majd a probléma lényegét. Úgyis minden nap ebben számolnak. Vagy mégsem? Az osztály bő fele még nem is látott ilyen valutát? (általános iskola 2. évfolyam!) Sebaj, legalább egy életre megutálják ezt a fránya pénzfajtát, ezzel is dobtunk a hazafias nevelés máglyájára egy maréknyi rőzsét! 


Amire kivándorol, teljesen képben lesz a gyerek az eurót illetően

Forintban egyszerűbb lenne. Nyilván. Azt már legalább fogott a kezébe, aprót is, meg papírpénzt. Nagyjából tudja az értékét, hány kifli jön ki egy ötvenesből, mit adnak nagyjából száz forintért a boltban, vagy az iskolai büfében. E helyett marad a magyarázkodás a még majdnem elsősnek. Nem a mi pénzünk, de Európában és az unióban mi is benne vagyunk. Nem egy forintot ér egy euró, hanem háromszáznál is többet. Sőt, egyre többet! Hogy miért? No, ezt talán másodikban még nem lehet elmagyarázni…


A papírpénzek egy részével is megismerkedhet a másodikos

Marad a tágra nyílt csodálkozó szempár, aki a furcsa jelet is (€) most látta először életében. Nem beszélve a nagy számról, mellyel szintén most barátkozik. 
Mindenesetre várjuk a 3. évfolyam tankönyvét jövőre, amelyben remélhetőleg az árfolyamok, a pénzromlás és a devizaadósság anomáliái is bekerülnek példaként. Utóbbiról lehet, hogy hallott is, amikor a régi lakásból egy jóval kissebbe költöztek.
A 35. oldalon látható példát kézbe fogva Virág elvtárs most elégedetten hátradőlne és keskenyre húzott szemekkel mondaná: „nem szeretnék most a kapitalisták helyében lenni!”

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés