Pécsett átszakadt a gát – pedagógusok tüntettek az oktatás valódi reformjáért

2016. február 03. szerda, 21:56 Bereczki Lajos Közélet
PDF
A miskolci Hermann Ottó Gimnázium néhány hete közzétett felhívását követően szerdán délután világossá vált, hogy a pedagógusoknál Pécsett is betelt a pohár a központilag rákényszerített intézkedésekkel szemben. A borsodiak akciójának támogatására hívták ma össze a megye tanárait, a közoktatásban dolgozó szakembereket, szülőket, diákokat. A felhívásra legalább ezren jelentek meg a szakadó eső ellenére a 48-as téren.
Az monoton eső a még a kiosztott fáklyákat sem oltotta el, a résztvevők lelkesedéséről nem is beszélve. Pécsett, a 48-as téren egyre csak gyűlt a tömeg, a korábban érkezők nagy meglepetésére most nem egy kisebb, száz-kétszáz fős tüntető tömeg verődött itt össze, hanem inkább az ezret közelítő, a teret majdnem kitöltő, az esőnek szemmel láthatóan fittyet hányó csoport gyülekezett. Délután öt óra körül el is indult a tiltakozók menete, hogy a Búza tér - Király utca útvonalon, a Színház téren található KLIK (Klebelsberg Iskolafenntartó Központ) irodájához vonuljon. A pécsi autósok a szakadó esőn túl megtapasztalhatták, hogy a pedagógusok is hatással lehetnek a helyi közlekedési viszonyokra, hiszen a menet a közúton hömpölygött végig. 


A 48-as téren, 17 órakor gyülekeztek a pedagógusok


A Király utca közepén rövid megállót iktatott be a csoport, ahol egy oktatáspolitikai kerekasztalon Schilling Árpád, a Krétakör alapítója is részt vett. Ő a tiltakozás résztvevőit üdvözölte és biztatta a jelenlévőket arra, hogy a közoktatásban oly nagyon áhított mozgásteret öntevékenyen, maguk alakítsák ki.


Nagy Erzsébet a PDSZ képviselője szólalt fel elsőként

A Színház téren Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja, az esemény egyik szervezője köszöntötte a tömeget. Elmondta, hogy a mai nap koradélután, az Apáczai Nevelési Központ Színháztermében oktatási fórumot tartott Pölöskeiné helyettes államtitkár asszony, bár erre sem őt a PDSZ képviselőjét, sem más oktatási szakértőket nem hívtak meg, bár ennek ellenére is sikerült az eseményre bejutnia. A vélhetően szándékosan az országos demonstráció napjára időzített fórum természetesen nem az oktatás valódi reformjáról szólt, hanem sokkal inkább a központosított oktatásirányítás bebetonozásáról, valódi változtatások helyett látszatintézkedések meghozataláról.


Nagy Bandó András: Nem szabad félnünk!

Őt a mikrofonnál Nagy Bandó András követte, aki ötéves unokája miatt érezte magát érintettnek a közoktatás kérdéseiben, mint nagyszülő. Egy tiltakozó transzparensére utalva úgy vélte „elég” ebből, ami az iskolákban manapság történik.  Hozzátette, nem csak a közoktatás szétrombolásából lett elege mára, hanem a kormány tevékenységének is gátat kellene vetni. Bibóra hivatkozott beszéde végén, aki egykor kijelentette, hogy aki demokrata, az nem fél, még akkor sem, ha a rendszerváltást követően ez újra és szégyenletesen előfordulhat ma Magyarországon. Búcsúzóul a Fityesz nevű alakulatot ajánlotta a hallgatóság figyelmébe, melyet ő maga alakít meg hamarosan az interneten. Orbánékhoz hasonlóan szavazókat kíván gyűjteni, akikkel aztán politikai fordulatot lesz képes végrehajtani. Mindezt nagyjából 1,5 millió Fityeszessel tudná kivitelezni.


Betöltötték a tiltakozók a teret és a Király utca egy részét

Ezt követően felszólalt Hofekker Ferenc a Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet vezetője, aki biztosította szolidaritásukról a pedagógusokat és örömét fejezte ki, hogy a közöny falát elsőként a pedagógusoknak sikerült feltörni Magyarországon.

Utána Nagy Erzsébet egy meglehetősen hosszú listában sorolta fel a pedagógiai rendszer megreformálásának legfontosabb pontjait: 

- a gyerekek óraszámainak csökkentését, a túlterheltség megszüntetését
- a tananyag radikális csökkentését
- a mindennapos testnevelés helyett – mivel annak nincsenek meg a tárgyi feltételei - a sportolás más helyszíneinek biztosítását
- az érettségi követelményeit ne menet közben változtassák
- a pedagógiai munkát segítők bérének rendezése, amely 2008-óta várat magára
- a túlórák és a szakmailag indokolhatatlan helyettesítések számának csökkentése megszüntetése
- a felesleges benntartózkodás megszüntetése
- a kötelező, „egyen tankönyvek” helyett szabad tankönyvválasztás
- a tankötelezettség 18 évre való visszaállítása
- a Nemzeti Pedagóguskar megszüntetése
- helyi tantervek visszaállítás
- a minősítési rendszer és a tanfelügyelet azonnali megszüntetése
- a kötelező pedagógusi óraszámok csökkentése

És még sok egyéb alpont is elhangozhatott volna, amelyet a szakszervezeti vezető most nem részletezett. Nagy Erzsébet a tüntetésen résztvevők figyelmét felhívta egy fontos dátumra, február 13-án Budapesten szerveznek a pedagógusok egy országos demonstrációt, amelyen minden érintettet szívesen látnak. Az eseményre próbálnak buszokat biztosítani, amelyre az alábbi e-mail címen lehet jelentkezni: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Az esemény végén egy somogyi pedagógus kért szót, aki egy társával képviselte a szomszédos megye tanárait. Hozzászólásában megjegyezte, hogy szűkebb környezetükben semmiféle tiltakozás, akció, vagy demonstráció nem történt. Reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben ott is felszínre bukkanhat a jobbító kritika, vagy a tiltakozás hangja, ahogy azt itt Pécsett tapasztalta.

Az megmozdulás Rajnai Attila, a színház egykori dolgozójának szavalata zárta, akitől stílusosan Váci Mihály Még nem elég című versét hallhattuk. 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés