A Recirquel indítja a XIV. Tánctalálkozót a hétvégén Pécsett

2020. szeptember 13. vasárnap, 17:10 Tánc
PDF
A Pécsi Balett meghívására először lép fel a régióban a Recirquel, a tánc és a cirkuszművészet egyedi  ötvözetét kialakító immáron nemzetközi hírű hazai együttes a My Land című előadásával 09. 12-én szombaton a Pécsi Nemzeti Színházban. A pandémia okozta korlátozások feloldása óta Pécsett találkozik először szinte a teljes hazai táncszakma a hétvégén kezdődő XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében rendezett Maratoni Táncgálán. (Fotó: Pécsi Balett)

Egy-egy új, vagy ritkán játszott darabrészlettel, kettőssel, szólóval lép fel a Budapest Táncszínház, a Duda Éva Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház, a Feledi Project, a Frenák Pál Társulat, a GG Tánc Eger, az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat, a Kecskemét City Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Miskolci Balett, a PR-Evolution, a Sopron Balett, és a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem. A szeptember 13-i Maratoni Táncgála nagyszabású szakmai összefogás, amely a nehézségek ellenére a táncművészet szépségét és éltető erejét hivatott ünnepelni. 
Szeptember 15-én mutatják be a 60 éves jubileumát ünneplő Pécsi Balett legújabb darabját a Piroska és a farkas című mesebalettet, amelyet a társulat új koreográfus generációjának egyik tagja Molnár Zsolt Harangozó-díjas alkotó készített. A darab zeneszerzője, zenei szerkesztője Riederauer Richárd, a társulat „házi komponistája”. A díszlet- és jelmeztervő Kiss Julcsi. A rendező Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész.   
 
Szeptember 14-én és 15-én a Dóm téren ingyenes regisztrációs jegyekkel megtekinthető nagyszabású szabadtéri előadásokkal várják a közönséget. A Bozsik Yvette Társulat a Magyar népmesék, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Magyar hősök, csaták és szerelmek című produkcióját adja elő. 

A tánctalálkozó, amelyet szeptember 12-15-ig rendeznek meg a belváros több helyszínén (Pécsi Nemzeti Színház, Dóm tér, Cella Septichora, Trezor Rendezvényház) jelentős szakmai eseményekkel, fórumokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel is bővül. A Magyar Táncművészek Szövetsége, az NKA Táncművészet Kollégiuma, a táncművészeti szakgimnáziumok és a helyi táncos szervezetek egyaránt aktív résztvevői a programoknak. A Pécsi Balett ügyvezetője, Uhrik Teodóra élő tánctörténet órán beszélget Vati Tamás Harangozó-díjas művésszel, a Bozsik Yvette Társulat tagjával és Koncz Péterrel, a Pécsi Balett szólistájával, aki az Évad legjobb férfi táncművésze díjat nyerte el nemrég.      

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.
www.tanctalalkozo.hu  


Pécsi Balett




Hirdetés
Hirdetés