Kezdőlap > Közélet > Tüntettek a közalkalmazottak

Tüntettek a közalkalmazottak

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Szerda délután tíz, közalkalmazottakat tömörítő szakszervezet képviselői szólították csatasorba tagjaikat a városháza előtt, hogy petícióban átadják követeléseiket a város vezetésének. A dokumentumban szerepelt a bankszámlakezelés költségeinek kompenzálása, valamint a nemrég megvont természetbeni juttatások visszaállítása. Aláírásokat is gyűjtöttek egy közmeghallgatás kikényszerítése érdekében. (Tekintse meg az eseményen készült képeinket cikkünk végén!)
Mintegy 1500-2000 ember gyűlt össze Pécsett a Széchenyi téren, hogy nemtetszését fejezze ki az önkormányzat őket érintő legutóbbi döntése miatt. Mint az köztudott a közgyűlés nem adott lehetőséget a pedagógusok és közalkalmazottak képviselőinek a  napirend tárgyalásakor arra, hogy elmondhassák érveiket a természetbeni juttatások megvonásával és az oktatási intézmények átszervezésével kapcsolatban. A szavazás után volt lehetőség arra, hogy immár a tényekkel szembesülve Trombitás Károly azonnali előterjesztésére reagáljanak, amelyet a közgyűlés ott helyben elfogadott. Ekkor fogalmazódott meg bennük az, hogy tagjaikkal az utcára vonulnak, hogy  az érdekegyeztetést kikényszerítsék.


A ma esti tüntetésen Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szólt elsőként. Keserűen jegyezte meg, hogy a hangosításhoz szükséges áramot sem biztosították, mint ahogy azt eddig legalább megtették, így kénytelenek egy áramfejlesztőt működtetni. Ez volna azonban a kisebbik baj, a nagyobb az, hogy érdemi egyeztetés nélkül kezdett bele a városvezetés a közoktatás intézményrendszerének átalakításába. Erzsébet szerint az egyházak is  „kedvet kaptak” az intézmények átvételéhez, hiszen a kormány kiegészítette a támogatásukat, csak egy baj van, nem kérdezte meg a területen élőket, hogy kívánnak-e egyházi iskolába járni a gyerekek. Példaként említette a Hősök terén található intézményt, melyet a buddhista egyház venne át működtetésre, de az igény a buddhizmus iránt meglehetősen "mérsékelt" a felhasználói oldalról.

A későbbiekben szülők és pedagógusok is felszólaltak, mindannyian nehéz helyzetükről számoltak be, volt olyan, aki a megélhetéshez szükséges elemi javakból is hiányt szenved, de az intézmény átalakítását, megszüntetését még inkább övön aluli ütésként értékelte.
Az esemény vége felé egy petíciót is el szerettek volna juttatni Páva Zsolt polgármesterhez, aki nem tartózkodott a városházán, így Staub Ernő, az oktatási és kulturális referatúra vezetője vette át azt.
A szervezők megállapodtak abban, hogy amennyiben a közmeghallgatás nem jár eredménnyel, úgy május elsején ismét az utcára vonulnak

Az esemény zárásaként Széll Horváth Lajos, a Színházi Dolgozók Szakszervezete képviseletében egy verset szavalt el József Attilától, amelynek a címe „Lopók között szegényember volt”. Ezt követően ért véget a békés demonstráció.




Az Anikó Utcai Általános Iskola diákjai közül többen eljöttek




No comment





Szülői vélemény




Az iskola léte a tét




Egy meglátás a sok közül




Elgondolkodtató...




A PDSZ képviseletében




Egy őszinte mondat





Bölcsődei dolgozók csoportja




Csak egy párt kívánt "ráépülni" a rendezvényre, de hamar feladta szerencsére




Nagy Erzsébet a "vezérszónok"




Gyűlnek az aláírások a közmeghallgatáshoz




Kérdőjelek mindenfelé




Ez bizony éhbér




A petíciót átveszi Staub Ernő a városháza részéről



Ők is az Anikó utcába szeretnének iskolába járni




Kételyek még vannak




A színművész versmondásával zárult az esemény

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés