Kezdőlap > Kultúra > Rövid Hírek
Rövid Hírek

Elstartolt a Dénesi Ödön kedvezményes pécsi telekvásárlási program

Bereczki Lajos Rövid Hírek
PDF
Elindult a fiataloknak féláron építési telket biztosító, Dénesi Ödön építész nevét viselő program.  Ez kedvezményes telekvásárlási lehetőséget biztosít Pécsett maradó, vagy a városba visszaköltöző fiataloknak, akik ezzel a segítséggel első lakásukhoz juthatnak hozzá. A telkekre november végéig lehet pályázni, a nyertes pályázók kiválasztásáról bírálóbizottság dönt, az eredményhirdetés jövő év márciusában lesz.
A 15 darab, közművesített telket független értékbecslő által meghatározott piaci értékük 50 százalékáért lehet megvásárolni Pécs északkeleti részén, a Hársfa utcától északra, a Mécses utcában. 
A jelenleg a Pécsi Vagyonhasznosító tulajdonában lévő telkeket csak saját célra lehet használni. Az adásvételi szerződésben rögzítik majd, hogy három éven belül használatbavételi engedélyt kell szerezni a telkeken felépített házakra. 
A telket vásárlók nem lehetnek fiatalabbak 18 és idősebbek 40 évesnél. A pályázat elbírálása során előnyt élveznek a családi adókedvezményre jogosult, továbbá a felsőfokú végzettséggel, szakképzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező pályázók. 
A nyertes pályázók kiválasztásáról bírálóbizottság dönt, amelybe Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Megyei Szakképzési Centrum, a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. delegál tagokat.
A november végéig tartó pályázati időszakban a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. két alkalommal hirdet meg helyszíni bejárást az építési telkekre: október 28-án és november 15-én.
A pályázatot elektronikusan várják, beadásának határideje: 2021. november 30. Eredményhirdetés és szerződéskötés: 2022. márciusban várható.
A részletes pályázati kiírás a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. weboldalán, a pvh.hu-n érhető el. (Dénesi Ödön Program - Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (pvh.hu))
A pécsi városvezetés választási programjának kiemelt célja a helyi és az egyetemen tanuló fiatalok Pécsett tartása, illetve visszacsábítása a városba. Ennek megvalósításához fontos, hogy az önkormányzat növelje a fiatalok lakhatási esélyeit. Ebben nyújt segítséget a Dénesi Ödön-program, amely kedvezményes áron biztosít telkeket a városban hosszú távra tervező, képzett fiatalok számára. Amennyiben a most meghirdetett első ütem sikeres lesz, a későbbiekben málomi, illetve rózsadombi telkekkel folytatódhat a Dénesi Ödön-program.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 

MIK PARTNERS’ – Az 50 éves pécsi mérnökképzés a múlt értékeire építi a jövőt

Bereczki Lajos Rövid Hírek
PDF
A jövő műszaki felsőoktatásában kiemelt szerepet kapnak az okosmegoldások, az ipar 4.0-ra épített rendszerek, mint ahogy előtérbe kerülnek a környezet védelmét szolgáló építészeti megoldások, technológiák, a gépi látás, a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) elindult a biokibernetikát és az orvosi robotikát is magában foglaló Biomedical Engineering (Egészségügyi mérnök MSc) képzés, de számos kutatás és projekt, például a Solar Decathlon 2021 a „Zero Carbon Cities” szemlélet mentén szerveződik. Többek között ezeket a témákat is megismerhették az ötven éves egyetemi kar által szervezett MIK PARTNERS’ Szakmai nap résztvevői: szakemberek, ipari partnerek, a mérnök-továbbképzésre érkezők, a kar hallgatói 2021. október 7-én.

A kar jogelőd intézményét, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolát (PMMF) 1970-ben alapították, az eltelt évek alatt az aktuális igényeknek megfelelően bővült az oktatási portfólió, ma nyolc szakon zajlik alap- és szintén nyolc szakon mesterképzés, az intézmény jelen van a duális képzésben, doktori iskolát és két felsőoktatási szakképzést működtet, szakirányú továbbképzéseket és tanfolyami képzéseket indít. A PTE Műszaki és Informatikai Kara Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő mérnökképző felsőoktatási intézménye, képzési palettáján a műszaki tudományok szinte teljes skálája megmutatkozik. Több mint 2.500 hallgatójával, több évtizedes tapasztalatával, korszerű egyetemi campusával, idegen nyelvi képzéseivel hazánk műszaki életének meghatározó helyszíne. A kar jelentős ipari kapcsolatokkal rendelkezik, amelyekből a kutatói kiválóságra alapozva nemzetközi összehasonlításban is versenyképes fejlesztések születnek.

Az évente megendezett MIK PARTNERS’ Szakmai Nap egyik célja is a magas színvonalú és kiterjedt partnerhálózat továbbfejlesztése, a mérnöki diszciplínák K+F+I tevékenységeinek országos és nemzetközi szintű képviselete, úgy az oktatás, mint a kutatás és a céges együttműködések területén. A rendezvény idei tematikája a műszaki felsőoktatás és az ipari együttműködések jövője körül forgott. A jubileumi eseményen két újabb partnerrel, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével (MaTáSzSz), valamint a FESTO-val írt alá együttműködési megállapodást a kar vezetése, illetve az intézménynek átadták az okosgépekkel felszerelt ExxonMobil terem kulcsát is.

A MaTáSzSz nemcsak tagvállalatai, hanem a teljes távhős szakma érdekeit szem előtt tartva végzi tevékenységét. Ennek része, hogy a hazai felsőoktatási intézményekkel együttműködve biztosítsa: az egyetemekről olyan szakemberek érkezhessenek a munka világába, akik nemcsak elméleti, hanem naprakész gyakorlati tudással is rendelkeznek. Sőt nem csupán a jelen kor trendjeit ismerik, hanem a kutatás és fejlesztés irányait is, így a tudás mellett vízióval is rendelkeznek a szakterületük jövőjét illetően. 

Az automatizálási technológiában nemzetközi szinten vezető helyet betöltő Festo a most megkötött megállapodással az oktatással kapcsolatos közös munkát kívánja erősíteni. A vállalat által kialakított tematika és módszertan alapján (a cég oktatási üzletága világelső a műszaki képzéshez szükséges berendezések és megoldások biztosításában) a diákok kiegészítő elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert a pneumatika, az elektropneumatika és az automatizálás témakörében. Az együttműködés másik fontos bástyája a piacképes, naprakész tudás és a kutatói munka biztosítása érdekében az egyetem mechatronikai képzési hátterének továbbfejlesztése. Ennek érdekében online szakmai előadások megtartásában is aktívan részt vesz a Festo, valamint tanácsadást biztosít az ipar 4.0 fókuszú oktatási terület szakmai követelményeinek eléréséhez.

„Az ExxonMobil egyetemi nagyköveti programja keretein belül szeretnénk megszólítani a hallgatókat és megismertetni velük cégünket. Nagy öröm számunkra, hogy 2 éve aláírtuk az egyetemmel az együttműködési megállapodást, azóta pedig szakmai előadóként, valamint szponzorként számos fontos eseményen vettünk részt az intézmény életében. A minőségi oktatást eszközökkel is szerettük volna támogatni, így született meg az ExxonMobil IT tanterem létrehozásának ötlete, így 17 nagy teljesítményű asztali számítógépet vásároltunk. Ezzel biztosítjuk a magas szintű szakmai munkát és népszerűsíthetjük aktuális álláslehetőségeinket azon diákok körében, akik Budapesten szeretnének elhelyezkedni egy nagy múltú globális energiavállalatnál” – olvasható a cég közleményében.

Hamarosan újabb elemmel bővül az egyetem és az E.ON Hungária Csoport együttműködése. A 2015 óta működő, élő gyakorlati tapasztalatokat kínáló villamosmérnök duális képzési program folytatása mellett a tavaszi szemesztertől elindul a gázenergetikai ismereteket adó Gépészmérnök BSc duális képzési program – erősítették meg a szakmai napon. Olyan, a zöld gazdaságot és a dekarbonizációt megalapozó úttörő technológiákról tanulhatnak majd a hallgatók, mint a gázhálózatok felkészítése hidrogén betáplálására, illetve a hidrogén gépészeti alkalmazása. „Most formálódik a jövő fenntartható energiavilága és ezzel együtt inspiráló kihívások előtt áll az energiaipar. Az egyetemekről kikerülő fiatal mérnökök ebben a korszakalkotó jelentőségű munkában vehetnek részt. Az egykori duális hallgatók közül sokan ma már megbecsült kollégáink” – mondta Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója, az E.ON Villamos- és Gázenergetikai Külső Tanszék tanszékvezetője.

A MIK – PARTNERS’ Szakmai Nap 2021 egy időben és egy helyen ötvözte a különböző mérnök szakmai területek innovációs tudáskompetenciáit, a gyakorlatorientált felsőoktatás kutatási eredményeit és a mérnökséget képviselő kamarai szervezetek (BMMK, PBKIK, DDÉK) érdekképviseleti fórumát. A délutáni szakmai programon 20 szekcióülésen az alkalmazott informatikától a digitalizált építőipari értékláncon, az energiatároláson és hidrogéntechnológiákon keresztül az épületgépészeti irányítástechnikáig számos területen mutatták be a kutatási eredményeket, ismertették a legújabb trendeket. A rendezvény fogadta be az 1. Építőipari munkavédelmi munkabiztonsági konferenciát is, amellyel a szervező GAZEK Zuhanásbiztonság cég olyan munkabiztonsági kultúrát kívánt bemutatni, amely a munkavállalót mint értéket védi. „A jelenleg folyó »látszatmunkavédelmet« valóssá tenni, az építőipari munkabiztonságot elfogadottabb területté emelni – ez a törekvés volt az apropója konferenciánknak.” – tájékoztatott a konferencia házigazdája, a cég ügyvezetője, Bogos Csaba

Mivel a Műszaki és Informatikai Kar tavaly ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, ebből az alkalomból a nap zárásaként dr. Bódis József, a PTE-t működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Medvegy Gabriella, a kar dékánja felavatta a jogelőd intézmények névadója, Pollack Mihály emlékszobrát. 


PTE

 

Arany Rózsa-díjas lett Pécs

Bereczki Lajos Rövid Hírek
PDF
Újabb rangos elismerést kapott városunk: Pécs Régiós Arany Rózsa díjat nyert a Virágos Magyarország versenyen. 
A Magyar Turisztikai Ügynökség idén 28. alkalommal hirdette meg a települések országos környezetszépítő versenyét. A Virágos Magyarország versenyre ebben az évben több mint 320 nevezés érkezett. A megmérettetésen külön értékelik és díjazzák a 30.000 fő feletti és ezen lélekszám alatti városokat, illetve a falvakat. 
A beérkezett pályázatokat egy 120 fős, egyebek közt kertészekből, tájépítészekből és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelte, akik megállapították, hogy idén is folytatódott az az örömteli tendencia, hogy évről évre egyre színvonalasabb pályázatok érkeznek. Sorra szépülnek meg a közterületek és számos településen átgondolt, a fenntarthatóság szempontjait is szem előtt tartó zöldterület-fejlesztés zajlik.  
- A zsűri Régiós Arany Rózsa minőségi díjban részesítette városunkat. Pécs 2005 után nyerte el ismét a szakmai zsűri főkategória díját. Célunk az, hogy a megkezdett munkát tovább folytassuk, növeljük a virágágyi felületeket, színesítsük városunkat, és a Pintér János parkmegújítási program keretében további zöldterületeket szépítsünk meg. Szeretnénk, hogy munkánk nyomán Pécs méltó legyen arra, hogy a jövőben valamikor hazánkat képviselje a virágos települések nemzetközi megmérettetésén, amelyre jó esélyünk van a szakmai zsűri egyöntetű véleménye alapján, amit pécsi látogatásukon fogalmaztak meg – adott tájékoztatást Meixner Barna, a BIOKOM Nkft. ügyvezető igazgatója.  
A díjakat novemberben adják át a települések képviselőinek, a győztes pályaművek megtekinthetők a Virágos Magyarország Facebook oldalán. 

Pécsi zöldterületi munkák a számok tükrében:

A Biokom Nkft.
- évente több mint 8000 db fa metszését, 
- több mint 3700 focipályányi zöldterület kaszálását, 
- több mint 1 hektár virágágyi felület ápolását,
- évente mintegy 100 ezer db virágpalánta kiültetését, 
- több mint 64 hektár cserjefelület ápolását, 
- évi közel 1000 db facsemete ültetését
- évi közel 3000 db fa növényvédelmi kezelését végzi el. 

BIOKOM Nonprofit Kft. 

Üzemzavar-elhárítás Pécs, Angster J u.-Bálicsi u. kereszteződésben

Rövid Hírek
PDF

Október 11-én hétfőtől gázvezeték-javítási munkálatokat kezdünk meg a Pécs, Angster József utca, Bálicsi utca kereszteződésében Pécsett. Mivel az érintett területen egy sávra szűkül a közlekedés, a lenti tájékoztatást állítottuk össze, hogy az arra közlekedőket ne érje váratlanul. Köszönettel vesszük, ha tudnak foglalkozni a témával.

 

Az E.ON október 11-én reggel 9 órától munkálatokat végez a gázhálózaton az Angster József utca - Bálicsi utca kereszteződésében Pécsen. Az autóforgalom az érintett útszakaszokon átmenetileg egy-egy sávra szűkül.

 

A munkálatok az autóbusz-közlekedést is érintik, a 46-os és 47-es járat a Csillagvirág utca érintésével hosszabb menetidővel közlekedik:

https://eur01.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.tukebusz.hu%2Ftartalmak%2Fhosszabb_menetido_a_46-os_es_47-s%2520vonalon&data=04%7C01%7Creka.sarosi%40eon-hungaria.com%7C2a06165d3c0e4d4c728308d988d8842b%7Cb914a242e718443ba47c6b4c649d8c0a%7C0%7C0%7C637691285771569214%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=CuMgkjeU3E0H1GApOdHouwt4W%2Fyc3OHVE5GIWWh1N3Q%3D&reserved=0

 

A munkavégzés előreláthatóan egy hétig tart, a földgázszolgáltatás mindvégig zavartalanul biztosított lesz.

A munkálatok elvégzését követően az E.ON gondoskodik a felbontott burkolat helyreállításáról, a környezet rendezéséről az eredeti állapotnak megfelelően.

 

Az E.ON ezúton is köszöni az arra közlekedők fokozott figyelmét, megértését és türelmét!E.ON 


Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés