Kezdőlap > Kultúra > Rövid Hírek
Rövid Hírek

III. Bertók László költészeti díjátadó est

2023. november 30. csütörtök, 17:18 Rövid Hírek
PDF

2021−ben a Jelenkor folyóirat és Bertók Attila, a költő fia és örököse költészeti díjat alapított. Már a Bertók László Költészeti Díj indulásakor határozott célkitűzése volt az alapítóknak, hogy – miként az életmű – a díj és a díjátadó eseménye is nyisson a társművészetek felé. 2021−ben a Pannon Filharmonikusok felkérésére Balogh Máté zeneszerző írt a díjátadóhoz méltó zenei szignált, melyet idén a szerző új művének ősbemutatója követ.

A III. Bertók László költészeti díjátadó est december 6-án 18 órakor kezdődik a Kodály Központban.

Az idei év különlegessége, hogy a „nagydíj" mellett egy „kisdíjat" is odaítél a zsűri egy 37 évnél fiatalabb, ígéretes pályakezdést magáénak tudó költőnek. A szokatlan korhatárt Bertók László életrajza magyarázza: 37 éves volt, amikor az első önálló kötete megjelenhetett.

Műsor:

Bertók László-versvideók
Készítette: Bartha Máté
Közreműködik: Patkós Márton

Balogh Máté: Bertókiáda – ősbemutató
Előadja: Harcsa Veronika és Balogh Máté

Franz Schubert: Nacht und Träume Op.43. No2
Franz Schubert: Seligkeit D433
Előadja: Megyimórecz Ildikó (szoprán) és Körtesi András (zongora)

BLKD Kisdíj átadása
A díjazottat méltatja: Codău Annamária
Díjazott köszönőbeszéde

Bertók-asszociációk 1.
Közreműködik: Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint

Szünet

Balogh Máté: Intrada
Előadja: Pannon Filharmonikusok
Közreműködik: Megyimórecz Ildikó (szoprán)
Vezényel: Vass András

Ünnepélyes díjátadó

A díjazottat méltatja: Takáts József
Díjazott köszönőbeszéde
Beszélgetés a díjazottal
Moderál: Ágoston Zoltán

Bertók-asszociációk 2.
Közreműködik: Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint

Az irodalmi díjátadó estre a belépés díjmentes, jegyek a Kodály Központ jegypénztárában személyesen, illetve online is igényelhetőek!

Forrás: Kodály Központ

 

A Csorba Győző Könyvtár Cipősdoboz-akciója

2023. november 30. csütörtök, 17:03 Rövid Hírek
PDF

A Csorba Győző Könyvtár az idei évben is ormánsági gyerekeknek gyűjt ajándékokat a karácsonyfa alá. Ha szívesen csatlakozna, akkor egy üres cipősdoboz tartalmát töltse meg kedves ajándékokkal és írja rá, hogy hány éves kisfiúnak vagy kislánynak készült.

A dobozba gyümölcs, konzerv, törékeny tárgy vagy romlandó étel ne kerüljön.

A csomagokat 2023. december 11-ig várják alábbi fiókkönyvtárainkban, nyitvatartási időben:

  •     Apáczai Csere János Fiókkönyvtár (Apáczai körtér 1/D | 72/550-637)
  •     Belvárosi Fiókkönyvtár (Király u. 9. | 72/525-769)
  •     Kertvárosi Fiókkönyvtár (Honvéd tér 1. | 72/443-222)
  •     Minerva Fiókkönyvtár (dr. Veress Endre u. 6. | 72/253-477)
  •     Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtár (Nagy Jenő u. 24. | 72/324-001)
  •     Csorba Győző Könyvtár - Tudásközpont, Regisztrációs pult (Universitas u. 2/A | 72/501-690)

Az akcióban a könyvtár partnere a Baranyahídvégi Polgári Egyesület, akik segítségével az ajándékok a gyerekek kezébe kerülnek karácsonykor.

További információ: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; csgyk.hu

alt

Forrás: CsGyK

 

Hiány és emlékezet - Konferencia Breuer Marcell életművéről

2023. november 27. hétfő, 13:09 Rövid Hírek
PDF

November 30-án az m21 Galériában egész napos konferenciát tartanak a Pécsett született világhírű építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja, Breuer Marcell tiszteletére, délelőtt magyar, délután angol nyelvű előadásokkal.

A konferencia az ugyanitt látható, azonos című kiállítás kísérőprogramjaként valósul meg. Az előadások az életmű egyes szegmenseinek bemutatásával, a kutatás lehetséges irányainak és feladatainak kijelölésével, illetve személyes visszaemlékezések és életrajzi dokumentumok közzétételével járulnak hozzá Breuer Marcell alkotói karakterének pontosabb megismeréséhez és mélyebb megértéséhez.

A konferencia részletes programja ezen a linken található: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/hiany-es-emlekezet-konferencia-breuer-marcell-eletmuverol

Az eseményen való részvétel ingyenes, de a férőhelyek korlátozottsága miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni november 28-ig lehet az alábbi linken: https://bit.ly/breuer-konferencia-reg

Forrás: ZsÖK

 

 

Kiderült a 2024-es Zsolnay Fényfesztivál dátuma!

2023. november 01. szerda, 13:11 Rövid Hírek
PDF

Az elmúlt években Pécs programkínálatának fénypontjává vált a százezres tömegeket vonzó Zsolnay Fényfesztivált, és így lesz ez várhatóan 2024-ben is. Ráadásul már megvan az ország első és egyetlen fényfesztiváljának dátuma is: július 4-7. között borulnak fényárba Pécs utcái és ikonikus épületei – immár 8. alkalommal.

A fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő munkatársai már gőzerővel dolgoznak a jövő évi fesztivál előkészítésén. Közben érdemes visszatekinteni az a most debütáló aftermovie-val az idei legszebb pillanatokra és a hamisítatlan fényfesztiválos hangulatra.

A vadonatúj videó: https://youtu.be/lXfOgcKyLbI?si=c_o-HWt6f8r6Hvx8

Az elmúlt hónapokban sem volt megállás: szeptemberben Városmarketing Gyémánt Díjat kapott a Zsolnay Fényfesztivál. A marketing szakma legnagyobb eseményének számító Marketing Summit Hungary rendezvényen ítélték oda a díjat, mert a Fényfesztivál eredményes, az értékelési kritériumoknak megfelelő, a szakmai zsűri által színvonalasnak értékelt városmarketing tevékenységet végzett.

Október 16-án pedig elindult a fesztivál „téli kistestvére”, az Adventi Fényfestő Gyerekrajz Pályázat, amely során gyerekek rajzai elevenednek meg fényfestett alkotásként a Dzsámi homlokzatán.

Részletek: www.fenyfesztival.hu

Forrás: ZsÖK

 


1. oldal / 6
Hirdetés
Hirdetés