Kezdőlap > Kultúra > Rövid Hírek
Rövid Hírek

Vigyázzunk egymásra, gondoljunk családtagjainkra!

2020. szeptember 13. vasárnap, 07:33 Rövid Hírek
PDF
Az új koronavírus-fertőzöttek számának az elmúlt napokban tapasztalt meredek, országos és helyi emelkedése ellenére sajnálattal és aggodalommal tapasztaltuk, hogy Pécsett sokan nem vagy nem megfelelően hordanak maszkot, nem tartják be a járványügyi ajánlásokat. Az alábbiakban összeszedtünk néhány fontos, többek között a maszkhasználatot, személyi higiéniát, szociális távolságtartást érintő tanácsot. A pécsi városvezetés célja, hogy a koronavírus-járvány második hullámának megérkezése után a városban ne emelkedjen drasztikusan az új fertőzöttek száma, és hogy a pécsiek a lehető legnagyobb biztonságban, korlátozások nélkül tudják élni hétköznapjaikat.

Kérjük, segítsék a járvány elleni hatékony védekezést azzal, hogy közzéteszik a szakértőink által összeállított szöveget!
Maszkhasználati, higiéniai, és a szociális távolságtartásra vonatkozó ajánlások

A maszkot illesszük a száj és az orr elé, azaz takarjuk el a szánkat és az orrunkat is, csak a szájat nem elég!

Mielőtt felvesszük a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel!
 
Rögzítsük, majd igazítsuk meg, hogy kényelmes legyen!

Ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel, azt formázzuk rá az orrunkra (aki szemüveges a szemüveg alá illesztheti)!

Állunk alá húzzuk le a maszk alsó szélét, ezzel zárt közeget biztosítunk az orr és a száj köré! 

Semmiképpen ne érintsük meg a maszk külső felületét, mert azt potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenünk!

Mielőtt levennénk a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel!

Hátulról érintsük meg maszkunkat a rögzítőpántnál és úgy emeljük le arcunkról!

Az egyszer használatos maszkot, azonnal dobjuk a szemetesbe (max. egy napig használhatjuk, de ha átnedvesedik, akkor azonnal el kell dobni)! Ha textil, akkor naponta ki kell mosni, vasalni, hogy a vírusok elpusztuljanak.

A maszk levételét követően azonnal tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel!

Hat éves kor felett már ajánlott a maszkviselés, melynek szabályait az oktatási-nevelési intézmények a saját területükön maguk határozzák meg.

Zárt közösségi terekben mindenhol ajánlott a maszk viselése.

A különböző bevásárlóközpontok folyosói, közlekedőhelyiségei is zárt terek, így azokban is ajánlott a maszkviselés, nem csak az üzletekben.

Krónikus betegeknek, időseknek akár még az utcán is ajánlott a maszkhasználat.

Ha a másfél méter távolságot nem tudjuk betartani egymás között, akkor zárt térben mindenképpen, de szabadtéren is, viseljük a maszkot!

Az irodákat, zárt tereket ajánlott folyamatosan szellőztetni.

Az önkormányzati ügyfélfogadó helyiségeiben mind az ügyfeleknek, mind a dolgozóknak kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítés.

A személyi higiéniára figyeljünk, gyakran mossuk, fertőtlenítsük a kezünket!

A kézfogást, a testi kontaktussal járó hagyományos üdvözlési formákat mellőzzük!

Legyen nálunk mindig kézfertőtlenítő!

Napi használati eszközeinket, például a telefonunkat érdemes fertőtleníteni legalább egyszer egy nap.

A járvány jelenleg a fiatal korosztályt érinti leginkább. A gyerekek, fiatalok enyhe tüneteket produkálnak vagy teljesen tünetmentesek is lehetnek, ezért könnyen átadhatják a fertőzést az idősebb embereknek, hozzátartozóknak. Ezért felhívjuk a figyelmet, hogy most a nagyszülőkkel csak telefonon beszéljenek, kerüljék a személyes találkozásokat és tartsák be valamennyi felnőttel kapcsolatban a kellő távolságtartást, a helyes maszk viselést és a személyi higiénét.
Ha valamennyien felelősen gondolkodunk és teszünk is ezért, akkor megelőzhetjük a vírus rohamos terjedését és a súlyos esetek előfordulását!

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 

Közterületek gyomirtása

Rövid Hírek
PDF

A BIOKOM Nonprofit Kft. 2020. szeptember 07. - szeptember 11. között folytatja a pécsi közterületek, utak burkolatainak gyomnövények elleni permetezését.
 
A permetezésekre a hajnali óráktól kerül sor. A felhasznált permetszerek: Medallon, Armo SL (totális gyomirtó), amelyek III. forgalmi kategóriájú, közterületi felhasználásra engedélyezett szerek. A permetszer élelmezés-egészségügyi előírása ebben a kultúrában nem szükséges, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, halakra és vízi szervezetekre pedig kifejezetten veszélyesek. A közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.
 
A BIOKOM igyekszik a pécsi lakosságot naprakészen tájékoztatni a várható permetezési munkákról, így a helyi médiában a munkavégzést megelőző napon az adott nap alatt teljesítendő területekről információt ad.

Az eljárás során célzottan a talaj közelében kerül kijuttatásra a permetszer, ezért annak szóródására nem kell számítani! 

A kedvezőtlen időjárás-változás a terveket módosíthatja!
 
A szolgáltató felhívja a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai, hajnali pihenést. 
 
 
Köszönjük megértésüket, együttműködésüket!
 
 
BIOKOM Nonprofit Kft.

 

Szeptember 7-től szigorítás a pécsi hivatalokban

2020. szeptember 04. péntek, 14:01 Rövid Hírek
PDF
Az új koronavírussal fertőzött betegek emelkedő számára tekintettel arra kérjük a tisztelt pécsi polgárokat, hogy a pécsi Polgármesteri hivatalban – ide értve a Területi Szociális Központok, a Hatósági Főosztály, valamint az Önkormányzati Adóhatósági Főosztály hivatali helyiségeit - a következő szabályokat szíveskedjenek betartani szeptember 7-e,hétfőtől:
 

- az épületben egyszerre legfeljebb annyi ügyfél tartózkodhat, ahány ügyintéző és -  csak azok a polgárok, akiknek az ügyeit éppen intézik az ott dolgozók

- a folyosókon egy időben csak annyi ügyfél várakozhat, hogy a megfelelő mértékű - szociális távolságtartás (1,5 m) biztosítható legyen

- a hivatalok épületében kötelező a szájmaszk viselése és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata.
 
- A szájmaszk viselését az ügyfélfogadásban résztvevő dolgozók számára is kötelezővé tesszük.

 

Köszönjük szíves megértésüket!

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

 
 

Burkolatot javítanak, sávlezárás a Szigeti út egy rövid szakaszán

2020. szeptember 03. csütörtök, 15:10 Rövid Hírek
PDF

Útburkolat helyreállítás miatt szeptember 4-én, péntek reggel 8 órától várhatóan egy hétig lezárják a Szigeti út déli sávját egy 5-10 méteres szakaszon a Szigeti út 56. előtt. 

Az utcában augusztus 10-én hibásodott meg a környéket ellátó fővezeték, a feltörő víz megemelte és alámosta az aszfaltot, a burkolat teljes szélességben károsodott. A belváros irányába haladó északi sávot a csőtörés elhárításakor már újrabetonozták, most következik a déli sáv helyreállítása. A munkálat a Szigeti út 56. szám előtt félpályás korlátozás mellett zajlik, a lezárás várhatóan szeptember 11-ig tart. 

A csőtörés egy hónappal előzte meg tervezett rekonstrukcióját
A területen egyébként hamarosan komplex felújítás kezdődik, amely zárásaként teljes szélességben aszfaltozzák az útszakaszt, ezért most ideiglenesen állítják helyre az útburkolatot, hogy addig is biztonságosan haladhasson rajta a forgalom.
A „Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása” TOP-os városi projekthez kapcsolódóan a kivitelezés előtt, azzal összhangban a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. több mint 880 méternyi új vezetékkel fogja korszerűsíteni a környék vízhálózatát. A felújítás során az érintett, mintegy 90 éves, rossz állapotú vízvezetéket is kicserélik a Szigeti út Faludi Ferenc utca – Tüzér utca közti részen. 

A TETTYE FORRÁSHÁZ köszöni a közlekedők megértését és türelmét! 

2020. szeptember 3.

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

 


1. oldal / 2

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés