Kezdőlap > Kultúra > Rövid Hírek
Rövid Hírek

A Honvéd utcában folytatódik az egyetemvárosi víziközmű-felújítás

2020. február 12. szerda, 15:38 Rövid Hírek
PDF

A nagyszabású beruházás keretében összesen több mint két kilométernyi új ivóvíz- és szennyvízvezeték kerül a földbe, valamint megújulnak a szennyvízaknák, fedlapok és a környező ingatlanok bekötései is. Február 14-én péntektől több ütemben, párhuzamosan zajlik a szennyvízhálózat megújítása és az ivóvíz rekonstrukció befejezése a Honvéd utcában.

Szennyvízhálózat felújítás:
Mivel a szennyvízhálózat az út tengelyében húzódik, a Szigeti út irányából felfelé induló, aknaközönként haladó rekonstrukció szakaszosan ugyan (30-40 méter), de teljes szélességű útzár mellett valósul meg. Ezzel a Honvéd utca átjárhatósága megszűnik, azonban a környező utcákba és a PTE telephelyére való behajtás a forgalom és a mentők számára mindvégig biztosított lesz vagy az Ifjúság útja, vagy a Szigeti út irányából.

Egy-egy szakaszon 1 hétig marad az útzár, ezt követően az ideiglenesen helyreállított útburkolaton újra megindul a közlekedés. A határidőket olyan külső tényezők befolyásolhatják, mint például az időjárás.
A munkálat a Szigeti út - Honvéd utca csomópontban lévő szennyvízaknától indul: február 14-étől a Szigeti út északi sávját és a gyalogátjárót lezárják, a félpályás autós közlekedést jelzőlámpa segíti. Az itt zajló munkálatok ideje alatt a haladás megkönnyítése érdekében a Tüzér utca - Szigeti út kereszteződésében lévő lámpa nem üzemel, így kérjük, fokozottan figyeljenek a gyalogosan közlekedőkre! Aki teheti, kerüljön a 6-os út irányába a Szántó Kovács János és a Petőfi Sándor utcákon keresztül, a környékre érkezőknek pedig javasoljuk a Kürt utcán vagy a Rókus utcán való közlekedést.

Ivóvízhálózat felújítás:
A vízvezetékek cseréje továbbra is a parkoló és a zöldsáv igénybevételével történik, az utolsó háromhetes időszakot kivéve, amikor a munkálat a Honvéd utca déli végének átmeneti szűkítését igényli.
A vízhálózat felújítása az Ifjúság útja irányából lefelé indul: február 14-étől a SPAR áruház előtti járdasziget és a Budai Nagy Antal utca között 60 méter hosszan kerül új, korszerű KPE vezeték a földbe, így a parkolósávot három hétig nem lehet használni. Péntektől várhatóan egy hétig a Budai Nagy Antal utca bejáratában is dolgoznak a szakemberek, a behajtás ez idő alatt a Veres Péter utcából lesz biztosított. Ezt követően a munkálat tovább halad a Szigeti út irányába: a szakemberek a Váci Mihály utca déli bejártában, valamint a Váci Mihály utca - Szigeti út közötti parkolósávban dolgoznak majd.

A munkálattal járó aktuális forgalmirend-változásokról és tervezett vízhiányokról az érintett lakók szórólapon kapnak tájékoztatást, a város lakosságát társaságunk és az önkormányzat pedig folyamatosan tájékoztatja különböző csatornákon.

Forrás: Tettye Forrásház

 

Jön a Farsangoló HANG-oskodás a Bóbitában

2020. február 05. szerda, 19:32 Rövid Hírek
PDF

A Bóbita Bábszínház 2020. február 8-án, szombaton ismét megrendezi immár hagyománnyá vált télűző mulatságát, a Farsangoló HANGoskodás-t. Ezt a napot fiatalon az égi bábjátékosok közé szegődő bóbitásnak, Hang Gábornak ajánlják minden esztendőben, aki felejthetetlen komikus és drámai alakítások emlékét és a játék szeretetét, tiszteletét hagyta örökségül. Délelőtt 10 órakor a kamarateremben a legapróbbak számára kiderül, Ki lakik az asztal alatt? Délután 15 órától ugyancsak a kamarateremben Történetek a Kutyusról meg a Cicusról várja a pécsi nézőket, 17 órától pedig a Kós Lajos teremben a Hamupipő című bábelőadást tekinthetik meg a tündérmesére vágyók. Az ügyes kezű vendégek 10-12 és 14-17 óra között farsangi maszkokat, kalapokat és kesztyűsbábokat is készíthetnek a kézműves teremben. Ugyanezen a napon adják át a délutáni előadást követően a Hang Gábor-díjat, amit a társulat egy tagja kap meg minden évben a kollégák titkos szavazatai alapján.

Forrás: Bóbita Bábszínház

 

Minősített Könyvtári címet kapott a Csorba Győző Könyvtár

2020. január 25. szombat, 12:52 Rövid Hírek
PDF

A Csorba Győző Könyvtár igazgatója Miszler Tamás január 22-én, A magyar kultúra napján vehette át a Minősített Könyvtári címért járó oklevelet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól és Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkártól. A cím elnyerésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma évente pályázatot hirdet, amelynek célja a minőségfejlesztés és a minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtárak munkájának elismerése. A pályázó könyvtárak előre meghatározott szempontok szerint elkészített önértékelés és teljes körű minőségügyi dokumentáció benyújtásával jelentkezhetnek a cím elnyerésére. A Könyvtári Minőségügyi Szakértői Bizottság a Könyvtári Intézet felkérése alapján a Csorba Győző Könyvtárban is elvégezte a jogszabályban előírt helyszíni vizsgálatokat. A bizottság a megújult Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer szempontjait és a pályázatot benyújtó szervezetek teljesítményének színvonalát és minőségirányítási eredményeit tekintette át. Ezek alapján a Csorba Győző Könyvtár megkapta a Minősített Könyvtári címet, amelyet 5 évig viselhet.

Forrás: CSGYK

 

Esszésorozattal népszerűsítik a Törésvonalak című kiállítást

2020. január 25. szombat, 12:30 Rövid Hírek
PDF

A pécsi Modern Magyar Képtár Törésvonalak című nemzetközi kiállítása a közép-európai avantgárd 1908 és 1928 közé eső korszakát mutatja be. A tárlaton a korszak legjelentősebb magyar, cseh, szlovák, román és lengyel művészeinek képzőművészeti alkotásai, valamint külön tárlókban a korszak legfontosabb fórumai, a modern tipográfiával szerkesztett avantgárd folyóiratok láthatók. A kiállítás egy-egy választott, kiemelkedő vagy valamilyen szempontból különleges alkotását a JPM Képző- és Iparművészeti Osztálya munkatársainak rövid esszéi ismertetik. Hétről hétre folyamatosan érdemes követni a sorozatot.

A „Törésvonalak kiállításon látható” című sorozat első részében Getto Katalin esszéje olvasható Bortnyik Sándor (1893-1976) Zöld szamár (1924) című festményéről:

https://www.jpm.hu/blog/2020-01-23-a-toresvonalak-kiallitason-lathato-zold-szamarak

Forrás: JPM

 


1. oldal / 2

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés