Kezdőlap > Kultúra > Zene > A magyar klasszikus zene napja – in memoriam Kocsis Zoltán

A magyar klasszikus zene napja – in memoriam Kocsis Zoltán

2021. május 28. péntek, 05:46 Zene
PDF

A Pannon Filharmonikusok május 30-án 18.00 órakor kezdődő hangversenyével, amelyre hosszú idő után újra kaphatóak belépőjegyek, egyrészt a magyar klasszikus zene értékeire, sokszínűségére és nagy alkotóira hívja fel a figyelmet, másrészt tiszteleg Kocsis munkássága előtt.  A Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok kezdeményezésére idén először állítják a kultúra különböző szereplői a magyar klasszikus zenét a középpontba Kocsis

 „Valljuk, hogy nem csak nekünk, muzsikusoknak, de minden a kultúrát, a zenét szerető, abból erőt merítő embernek fontos igazodási pont lehet az új ünnepnap. Ha nem csak Európa, de a világ zenetörténetében helyezzük el a magyar klasszikus zenét, akkor is igazán büszkék lehetünk. A Pannon Filharmonikusok több mint egy évtizedig dolgozott együtt Kocsis Zoltánnal, számunkra kiemelt jelentőségű, hogy részt veszünk az új zenei ünnep népszerűsítésében, azon túl pedig megemlékezünk az alkotó művész munkásságáról is.” – emelte ki Horváth Zsolt, a pécsi zenekar igazgatója. 

Kocsis Zoltán a Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestereként egyrészt megalkuvást nem ismerő szakmaiságával, másrészt személyiségével, emberségével mély nyomot hagyott a zenekar fejlődéstörténetében. A zenekar, illetve – annak a város kulturális szövetében való szoros beágyazottsága miatt - Pécs város kulturális-zenei élete is más lenne Kocsis szakmai és emberi támogatása nélkül, mint amivé az egymást inspiráló kitartó munka révén vált.

A Pannon Filharmonikusok rendszeres partnere volt Kocsis zenei misszióinak megvalósításában.Az együtt megélt szakmai kihívások hosszú évei során személye megkerülhetetlen igazodási ponttá vált.

A 210 éves múltra tekintő társulat megújulásának első napjától a mester halála napjáig az együttes mellett álló dirigensként, és művészeti tanácsadóként szakmai origót jelentett az együttes számára. Meggyőződéssel vállalt tevékeny szerepet az EKF Pécs2010 projekt megvalósulásában, amikor kiállt

a pályázó városok között Pécs város művészeti és kulturális értékei, valamint városfejlesztési tervei mellett. Mindezen érdemeinek elismeréseként 2016 márciusában vehette át Pécs város Kulturális Nagydíját. Elkötelezett támogatója volt az európai mintájú kulturális decentralizációnak, amely ideát Horváth Zsolt, a zenekar ötödik igazgatói periódusát betöltő vezetője fáradhatatlanul képvisel azóta is.

 A koncert zenei programjában felfedezhetjük Kocsis különböző alkotó személyiségét, így az első darab

a zeneszerző Kocsist idézi, s egyben keretezi is a műsort, hiszen fontos eszményképének, Bartók Bélának egy-egy műve indítja és zárja az estet. Bartók Béla Négy zongoradarab című négy tételes művét Kocsis Zoltán hangszerelte zenekarra, a koncert nyitányaként a ciklus utolsó, Scherzo című darabja hangzik el. Majd Ravel sziporkázó G-dúr zongoraversenyével folytatódik a műsor. Egyértelmű, miért került be a programba ez a látszólag „kakukktojás” darab. Részben azért, mert Kocsis munkássága alatt elkötelezett volt a francia klasszikus zene megismertetése iránt. A francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és egész zenei tevékenységéért magas elismerésben részesült, megkapta a művészeti érdemrend lovagi fokozatát (Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres), 2004 januárjában pedig életműdíjat vehetett át a cannes-i Midemen, a zenei kiadóvállalatok és hanglemezek nemzetközi vásárán.

 Másrészt a zongoraművész Kocsist állhat előttünk a Ravel zongoraverseny által.  Balog József Liszt-, és Lajtha-díjas zongoraművész visszatérő vendége a zenekarnak, a pécsi közönség minden alkalommal szűnni nem akaró tapssal köszönti a ma már nemzetközi hírű zongoraművészt, aki közel ezer koncertet adott már a világ 26 országában. Talán Balog személyében idézhetik meg legméltóbban a művészt

a magyar klasszikus zene napján, hiszen egyrészt Kocsis Zoltán nemzedéke legtehetségesebb zongoristái között emlegette, másrészt a fiatal zongoraművész igyekszik magyar szerzők elfeledett darabjainak megszólaltatásával a magyar zenei örökség megőrzéséhez hozzájárulni. 

Zárásként Bartók Béla A csodálatos mandarin című szvitje hangzik el, aminek balett eredetije a szerző egyik legvitatottabb és mégis legnépszerűbb darabja. Az esten felhangzó művek értő, átlelkesült és energikus megszólaltatását Bogányi Tibor vezető karmester személyisége és szakmaisága biztosítja. 

A Pannon Filharmonikusok Kocsisra emlékezve 2018-ban készített egy rövid dokumentumfilm jellegű lenyomatot az Ablak a világra hangversenysorozat alatt. A filmet a sorozat karmestereivel és fellépőivel készített rövid interjúk, valamint a koncertek felvételei gazdagítják. Kocsis Zoltán zenekarépítő tevékenysége nagyban hozzájárult a magyar szimfonikus zenekari kultúra fejlődéséhez, a pécsi együttes sokat köszönhet a közös munkának, mely a szakmai és emberi odaadás egyik példája, ezt ajánljuk

a közönség figyelmébe: 

http://bit.ly/KocsisZoltan_PannonFilharmonikusok 

A vasárnap kora esti un. hibrid koncertre védettségi igazolvánnyal belépőjegyek válthatóak, illetve azok, akik még nem lehetnek jelen személyesen, a díjmentes élő közvetítés segítségével kapcsolódhatnak be. A zenekar csatlakozott Pécs város összefogásához, amely keretében a Nemzetközi ápolók napja alkalmából köszönetet mondanak a pécsi egészségügyi ápolóknak. Az összefogás részeként kedvezményes belépésre jogosító kuponokat vehetnek kézhez, amelyeket többek között a Pécsi Állatkertben, a múzeumokban, a Zsolnay-negyedben, a Hullámfürdőben használhatnak fel. A Pannon Filharmonikusok előzetes regisztrációt követően díjmentesen várja hangversenyére az ápolókat! 

A jegyvásárlás részleteiről, a hatályos szabályozásról a www.pfz.hu oldalon tájékozódhat a közönség.

 

 


Hirdetés
Hirdetés