Kezdőlap > Kultúra > Színház > Jön a IV. Országos Diákszínházi Fesztivál (ODF) Pécsett

Jön a IV. Országos Diákszínházi Fesztivál (ODF) Pécsett

2022. április 19. kedd, 17:02 Színház
PDF

 Idén Pécs városa ad otthont a IV. Országos Diákszínházi Fesztivál három napjának, amely azon túlmutatva, hogy találkozási platformot ad az ország fiatal – zömében középiskolás – színjátszóinak egy olyan összművészeti kulturális esemény, amely méltó módon emeli az eseményt a diákszínjátszás ünnepévé. A mögöttünk lévő három ODF tükrében egy vibráló, a város kulturális és turisztikai életét pezsdítő három napra számíthatunk.

A Fesztivál elsődleges célja, hogy teret adjon azoknak a diákszínjátszó csoportoknak, amelyek a zsűrik döntése alapján továbbjutottak a regionális megmérettetésen. A fesztiválra érkező 270 meghívott – diákok, kísérőtanáraik, a színházi szakma jeles képviselői – ezeket a győztes darabokat láthatják. A fesztivál végére a 14 megmérettetett darab közül szakmai zsűri választja ki az év legjobbjának ítélt színjátékát.
A fesztivál egy látványos felvonulással egybekötött ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét április 22-én 17:15 órától. A résztvevő meghívottak és vendégek a Széchenyi térről fúvós zenekar kíséretével vonulnak a Színház térre, ahol Péterffy Attila, Pécs város polgármestere, Tóth Zoltán az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöke és Lipics Zsolt a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója köszönti a résztvevőket és nyitja meg a fesztivált.
A versenydarabok három helyszínen kerülnek bemutatásra; a Kamaraszínház, a Bóbita Bábszínház Kamaraterme és a Nemzeti Színház N. Szabó Sándor Terme biztosítják az előadások méltó környezetét. Az előadások utáni szakmai beszélgetések helyszíne a Nemzeti Színház Próbaterme. A színház szakmai nyelvezetén túl a zene nyelvével is szólunk a meghívott vendégekhez és a „külsős” érdeklődőkhez. A Nemzeti Színház színpadán egy igazán unikumnak számító sprituális elektroakusztikus könnyűzenei koncertet ad a Kaukázus zenekar és a ToSoDa együttes kooprodukciója a fesztivál első estéjén, április 22-én 19:00 órától.
A szombati nap, április 23. teljes egészében a színházé. Négy színpadon láthatóak majd a regionális találkozón továbbjutott versenydarabok, melyből egy viszi el az idei aranyérmet.
Ennek kihirdetésére az április 24. vasárnap délelőtti – 10.00 óra – zárórendezvényen kerül sor, ahol Zag Gábor Pécs kulturális alpolgármestere beszédével zárul a fesztivál.
A programról bővebb információt a www.odefeszt.hu honlapon kaphatunk.


Forrás: Országos Diákszínjátszó Egyesület

Hirdetés
Hirdetés