Kezdőlap > Kultúra > Színház > Sikeres volt a Színházmentő akció!

Sikeres volt a Színházmentő akció!

2023. március 24. péntek, 10:03 Színház
PDF

A Pécsi Harmadik Színház megsegítésére elindított Színházmentő akció nagy sikerrel zárult! A színház az alábbi közleményben melyet változatlan formában közlünk köszöni meg mindenkinek a segítségét, aki hozzájárult a nagy múltú intézmény fennmaradásához.

"A Pécsi Harmadik Színház megsegítésére meghirdetett Színházmentő akció sikerrel zárult, és a támogatási kampány végéig, vagyis március 23-án éjfélig – a kampány szabályától eltérően a számlánkra való közvetlen utalással érkező támogatásokkal együtt – 21.316.023 forintot eredményezett. Köszönetet mondunk mindenkinek, aki mellénk állt, akinek része volt bármilyen módon abban, hogy ma kijelenthetjük: bizakodva nézhetünk a jövőbe.

Ez év elején még úgy hittük, január 14-én tartjuk meg színházunk utolsó előadását. Ellehetetlenült gazdasági helyzetünk miatt kétségbeesetten kiáltottunk a világba mentőövért. A csodában bíztunk. És a csoda nem maradt el. Sokan hallották meg szavunkat, és siettek segítségünkre, ki tettekkel, ki anyagi eszközökkel. A számlánkra elkezdtek érkezni a támogatások, majd Patartics Zorán építész kezdeményezésére és irányításával útjára indult a tegnapi nappal lezárt Színházmentő akció elnevezésű támogatási kampányunk, amely a magánszemélyek mellett a vállalkozások elérésére is törekedett. A kampány 20 millió forint támogatás összegyűjtését célozta meg, ám újszerű módon: a támogatóktól csupán nyilatkozatokat kértünk első körben, melyet utalásra csak abban az esetben váltanak, ha a megmentésünkhöz szükséges összeget elérjük. A támogatók ezzel nem kockáztatják adományukat, azt nem egy reménytelen kezdeményezésre, hanem az eredményes megmentésre áldozzák. A sikeresség minimumát a 20 milliós vágyott cél 70%-ában, azaz 14 millió forintban határoztuk meg. Emellett – eleinte az akciótól függetlenül, majd az akció részeként – érkeztek felajánlások művészektől, akik az előadásuk teljes bevételét a színháznak ajánlva léptek, lépnek fel. A sort Nagy Bandó András kezdte meg február 16-i Bajban ismerszik meg a baj című estjével, majd Koltai Róbert folytatta, akinek még előttünk álló, március 29-i műsorára az emelt áras jegyek napok alatt fogytak el.

A Színházmentő akció több volt, mint támogatási kampány. Olyan konstrukció, mely folyamatosan épült, gazdagodott, újabb és újabb kreatív lehetőségeket teremtett, és kavics volt a vízbe, mely hullámokat vert. Ebből születtek újszerű videók előadásaink jeleneteiből, támogató megnyilatkozások a kulturális közélet megbecsült szereplőitől; színészeink az Árkád üzletközpontban rendeztek villámcsődületet, Tamás Éva Dalommal hívlak közelebb című versét a színésznő muzsikustársai, Tóth Álmos és Schulteisz Gábor zenésítették meg, és 40 színész énekelte videóra. Bacskó Tünde és Tamás Éva szervezésében pedig a teátrumunkhoz kötődő pécsi és nem pécsi színészek léptek föl március 15-én a (közönségünknek köszönhetően telt házas) Lenni vagy nem lenni? – Színészek színesen a Harmadik Színházért gála keretében, ugyancsak intézményünknek ajánlva föl a 10, 15 és 25 ezer forintos támogatói jegyekből befolyt bevételt. Hasonlóképpen április 11-én, a költészet napja alkalmából rendezünk Balogh Robert kezdeményezésére és szervezésében „Bársony nesz inog” címmel olyan jótékonysági estet, melyben zenészek, írók, slammerek és Bacskó Tünde színész állnak színpadra, tiszteletdíj nélkül. Májusban Bősze Ádám ugyanígy érkezik egyik stand up műsorával. E két utóbbi esemény bevételei már a támogatási kampányon túl segítik színházunk költségvetését.

Végül, de nem utolsósorban Pécs Önkormányzata is segítségünkre sietett azzal, hogy az éves 5 millió forintos támogatást nem a szokásos negyedévenkénti bontásban, hanem februárban, egy összegben utalta el.

És a sikerben szerepe van annak is, hogy a kampány során mindvégig éreztük a média támogató mellettünk állását.

Tudjuk, hogy az elkövetkező időszak sem lesz könnyű, és hogy ez a példátlan összefogás nem ismételhető. A jövőt nem a hasonló akciókra, hanem új víziókra, stratégiákra kell építenünk, és tisztában vagyunk azzal a felelősséggel, melyet a felénk áradó szeretet helyezett ránk. Dolgozunk a jövőn. Nagyon köszönjük a szeretetet, a támogatást és a bizalmat!

Pécsi Harmadik Színház"

Hirdetés
Hirdetés