Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Titkok és legendák az éterből Fejezetek, arcélek a Pécsi Rádió (1953–2012) történetéből

Titkok és legendák az éterből Fejezetek, arcélek a Pécsi Rádió (1953–2012) történetéből

2019. november 26. kedd, 15:33 Irodalom
PDF
Decemberben – több éves előkészítő munka után – jelenik meg Gerner András Titkok és legendák az éterből című kötete, amely a Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége, azaz a Pécsi Rádió történetét, eredményeit mutatja be az egykori munkatársakkal, bemondókkal, szerkesztőkkel, riporterekkel, stúdióvezetőkkel, technikusokkal készített portréinterjúk, valamint több mint száz illusztráció és sajtószemle segítségével. 

Három hét híján hatvan éven keresztül működött a Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége, azaz a Pécsi Rádió. „Működött”, azaz a helyi köz- és kulturális élet meghatározó szereplőjeként informálta, tájékoztatta, szórakoztatta a lakosságot a legkülönfélébb közérdekű és aktuális kérdésekben, valamint érdekeket védett, képviselt, kívánságokat teljesített. Ennek eredményeként – fontos szellemi műhelyhez méltóan – felbecsülhetetlen értékű archívum jött létre.

Milyen volt a műsorkészítés abban az időszakban, amikor még a szó szoros értelmében vágni és ragasztani kellett a hangszalagokat? Amikor még egy pénzérme szolgált arra, hogy át lehessen állítani a magnót a forgatás helyszínén a megfelelő áramkörre? Meddig mehetett el egy riporter a rendszerváltást megelőző évtizedekben, és milyen retorziókra kellett számítania? Hogyan jutott csúcsra a Pécsi Rádió, majd mi vezetett mégis a műsoridő és a dolgozói létszám csökkentéséhez, végül a stúdió bezárásához?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ ez a kötet. A negyven portréinterjúhoz több mint száz illusztráció és sajtószemle társul. Az egykori munkatársak – bemondók, szerkesztők, riporterek, stúdióvezetők, technikusok – őszinte vallomásai, hol megkapó, hol vidám történetei az olvasót a kulisszák mögé kalauzolva gazdag korképet is adnak. 

A kötet bemutatója a Civil Közösségek Házában (Pécs, Szent István tér 17.) lesz 2019. december 6-án, 17:00 órakor. A könyv a készlet erejéig december 9-étől a Lenau-házban vásárolható meg nyitva tartási időben (hétfő – csütörtök: 8:30 – 16:30, péntek: 8:30 – 14:30, szombat – vasárnap: zárva).



A SZERZŐRŐL:

Gerner András (Pécs, 1979) 2002 óta dolgozik a kommunikációs szakmában Pécsett. Volt újságíró, rovatvezető, főszerkesztő (Pécsi Napilap.hu, Régió Start), 2009-2010 között a a Pécs2010 Menedzsmentközpont (Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program) sajtófőnöke, 2011-ben a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. sajtóreferense, majd a Pannon Televízió felelős online szerkesztője lett. 2013 óta a Janus Pannonius Múzeum sajtóreferense, kommunikációs munkatársa. 2007-ben átvehette a Dél-Dunántúl Turizmusért sajtódíjat.
Eddig megjelent könyvei: Néptáncmozaik – Volt egyszer egy Pécsi KISZÖV Néptáncegyüttes / Déli Kapu Folklórszövetség (2014); A mi képernyőnk – Fejezetek, kulisszatitkok a pécsi televíziózás történetéből (1976–2011) (2015); „Ne hagyd abba!” – A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház első tíz éve (2016); Titkok és legendák az éterből –  Fejezetek, arcélek a Pécsi Rádió (1953-2012) történetéből (2019)



Hirdetés
Hirdetés