Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Irodalom nagykanállal - szeptemberben érkezik a harmadik PécsLIT Irodalmi Fesztivál

Irodalom nagykanállal - szeptemberben érkezik a harmadik PécsLIT Irodalmi Fesztivál

2023. szeptember 07. csütörtök, 11:40 Irodalom
PDF

Az idei évben a már megszokott módon, most is hat napig, szeptember 11. és 16. között, közel 50 programmal várják a szervezők az irodalom és az olvasás szerelmeseit a PécsLIT Fesztiválon. A Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat közös eseménysorozatára számos újkötetes szerző érkezik, ismét lesznek irodalmi gyermekprogramok, külföldi vendégek, illetve több kísérőprogram is. A fesztivál idei vállalása, hogy pécsi középiskolákat is bevonjon a helyszínek közé, így hat intézményben lesznek rendhagyó irodalomórák az eseménysorozat hetében.

Az irodalmi események többsége most is a Művészetek és Irodalom Házában és a Tudásközpontban, illetve a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtáraiban zajlik majd. Az idei PécsLIT vendégei között lesz többek között Nádas Péter, Tompa Andrea, Grecsó Krisztián, Oravecz Imre, Szécsi Noémi, Krusovszky Dénes, Závada Péter, Milbacher Róbert, Kiss Georgina, Nádasdy Ádám, Szeifert Natália, Varró Dániel.

A mostani fesztivál programjai között szeptember 14-én két olyan esemény is szerepel majd, amelyek Bertók Lászlóra emlékeznek, a Kossuth-díjas költő halálának harmadik évfordulóján. A Bertók László Pódium vendégei lesznek többek között Simon Márton és a Platon Karataev duó.

Az események között szerepel továbbá a Jelenkor Kiadó és a Vates Project Felhajtóerő című közös kortársvers-antológiájának bemutatója is, amelyen a kötet szerzői közül négyen is jelen lesznek.

A PécsLIT külföldi vendégei között lesz a Goethe Intézet közreműködésében érkező Kai Hensel német író, akinek darabját a keddi napon láthatja majd a közönség. Továbbá a Magyar Írórezidencia Program pécsi rezidens írójával, az argentin Emilio Naónnal is találkozhatnak majd az olvasók. A PécsLIT külön eseményt szentel az idén 50 éves Pécs-Eszék testvérvárosi kapcsolatnak, ennek alkalmából magyar és horvát szerzőkkel szerveznek majd jubileumi estet a Pécsi Horvát Színházban.

A hagyományoknak megfelelően a szervezők idén is terveznek irodalmi sétát Pécs belvárosában, amely a nevezetes helyszínek érintésével most a Jelenkor folyóirat több mint hat évtizedes  történetét járja majd körbe.

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál megvalósulását Pécs MJV Önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Webstar Csoport Kft. támogatja.

További részletek: https://pecslit.hu/

Hirdetés
Hirdetés