Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Chagall újabb műve a pécsi kiállításon

Chagall újabb műve a pécsi kiállításon

2015. július 28. kedd, 12:37 Képzőművészet
PDF
Eddig mintegy százötven alkotást láthattak az érdeklődők Pécsett, a Marc Chagall munkásságát bemutató időszaki kiállításon. Ez most egy újabbal bővült, hiszen a baranyai megyeszékhelyre érkezett „A kék falu” (képünkön még nem a helyén, hanem a padlón) című mű. Amit szakavatott kezek bontottak ki a védődobozából, aztán helyezték fel a falra, a Káptalan utcai kiállítótérben. Az egész itteni kollekció 2015. október 31-ig tekinthető meg a látogatókat addig folyamatosan várják a rendezők.

Pécs Megyei Jogú Város egyik alpolgármestere, dr. Őri László is volt a Janus Pannonius Múzeum Martyn Múzeumában kedden, éppen délidőben. Ugyanis akkor jött el az a pillanat, amit talán sokan vártak, mások esetleg örömmel, meglepetéssel fogadnak. Hiszen megérkezett a híres XX. századi alkotó, Marc Chagall egyik 1968-as keltezésű képe. Aminek anyaga papír, technikája meg gouache (vízfestési módszer). 

Kis hazánkban összesen kettő található a mester munkái közül, festmény kategóriában. Ezek közül az egyiket hozták el a Szépművészeti Múzeumból. Az értékre jellemző, biztosítást 2 millió euróra kötöttek rá. Ami „testvérek között” is bőven több 600 millió jó magyar forintnál. Igaz, a valódi érték nem a számokban rejlik, de mindig népszerű dolog a festészetben is a számokkal dobálózni. A műkincspiacon ugyanis sokat számít, minek mekkora halom pénzt tulajdonítanak az üzleti szegmensben.



A falon a falu, ami Chagall után kék színben pompázik

Az 1897-től 1985-ig, tehát közel egy évszázadig élt alkotó az lemúlt évszázad egyik legjelentősebb képzőművésze volt. Ebben a művészettörténészek között különösebb vita nincs is. Éppen ezért kap különös hangsúlyt a mostani bővítés. Hiszen pont ezen a héten zajlik a városban az Europa Cantat, vagyis a földrész nagy kórustalálkozója. Aminek kapcsán egy seregnyi külhoni vendég is itt tartózkodik. Ők szintén ellátogathatnak a tárlatot megtekinteni. Ahol tényleg olyan összeállítás vár mindenkit, ami páratlan élményt jelenthet bárki szánára.

Ami azonban talán még ennél is sokkal fontosabb, hogy remélhetőleg Baranyából is sokan felkerekednek, hogy megtekintsék a képeket. Mert ennél közelebb már nem jöhetnek hozzánk a nemzetközi irányzatok jeles képviselői, ezt határozottan kijelenthetjük!

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés