Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > A sikeres múzeumi pályázat huszonhárom milliót ért

A sikeres múzeumi pályázat huszonhárom milliót ért

2015. július 31. péntek, 16:28 Képzőművészet
PDF
A Janus Pannonius Múzeum igyekezetei az utóbbi időben sikeresek szoktak lenni. Ez is kiderült pénteken, korai délutánon, amikor a Káptalan utcában tartott sajtótájékoztató W. Müller Judit (a képen jobbra), dr. Hoppál Péter (középen), dr. Páva Zsolt társaságában (balra). A meghívók elárulták, egy idei pályázaton a pécsiek 23 millió forintot nyertek el, de korábban is gyarapodott a kassza. Kezdődhetnek hát a felújítások, meg az új programok is.

A Janus Pannonius Múzeum megbízott igazgatónője, W. Müller Judit, mint házigazda, a Martyn Ferenc Múzeum épületében köszöntötte az érdeklődőket, majd át is adta a szót az asztalnál közvetlenül mellette helyet foglaló. Hoppál Péternek. Ő az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkáraként, no meg egyéni országgyűlési képviselőként is joggal foglalhatott helyet az asztalnál.

Miután a honatya szót kapott, különösebb ünnepélyes keretek nélkül, de bejelentette, a pécsi múzeumok vezetőségének próbálkozása ismét nem volt eredménytelen. Hiszen 23 milliót kaptak fejlesztésre, különösen az ókori állandó kiállítás látványosabbá tételére. Ha ehhez hozzávesszük a korábbi pénzeket is, akkor jól áll a mérleg. Mivel összeadva, az elmúlt két évadban, hasonló címszavak mentén 15 millió már megérkezett, vagyis egybeolvasva 38 millióról szól a fáma. Az pedig a vidéki, ilyen intézmények esetében csúcsnak számít!

Természetesen Páva Zsolt, a város polgármestere sem ülhette végig némán a programot. A baranyai megyeszékhely első embere kissé a múltba is elkalandozott, amikor az 2010-es Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozatról, illetve a tárlatok, kiállítások megújulásáról szintén beszélt. A politikus szerint jó irányban haladnak a dolgok ott, ahol amúgy a művelődés kiemelt szerepet tölt be.

Csontváry-Kosztka külön ünnepet érdemel

Bár szigorúan nem volt témája a sajtótájékoztatónak, ám nem maradt ki a kérdezz-felelek játékból Csontváry-Kosztka Tivadar sem. A híres festő képeit ugyanis tiltakozások ellenére is elszállították Budapestre. Természetesen azzal a feltétellel, miszerint a fővárosi bemutató után minden visszatér eredeti helyére. Ezzel kapcsolatban mindhárom érintett kijelentette, kisebb külön ünnepség keretében fogják újra megnyitni a képtárat, miután minden visszakerül a megszokott falakra. Erről csak annyit, magabiztosan megígérhetjük, ha lesz ilyen esemény, akkor arról beszámolunk, méghozzá a legnagyobb örömmel! 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés