Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Megszállás és felszabadulás – időutazás a 100 évvel ezelőtti Pécsen

Megszállás és felszabadulás – időutazás a 100 évvel ezelőtti Pécsen

2022. augusztus 22. hétfő, 12:34 Képzőművészet
PDF

Pécs városa 1921. augusztus 22-én szabadult fel a szerb megszállás alól. Erre emlékezve nyílik tablókiállítás Szerb megszállás Pécsett 1918-1921 címmel a JPM Csontváry Múzeum földszinti foglalkoztatótermében. Az augusztus 23-tól megtekinthető tárlaton fényképek, hirdetmények, sajtóanyagok és plakátok segítségével ismerhetjük meg a korszakot és a legfontosabb történelmi eseményeket. Mindez kiegészül a szerbmegszallas.hu oldalon elérhető internetes adatbázissal, amely három közgyűjtemény forrásanyagának felhasználásával a szerb megszállás történetét mutatja be.

 Az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs–Szigetvár–Pécs–Baja–Kisszállás vonalig a szerbek megszállása alá került. Ez a majdnem három évig tartó elszakítottság 1921. augusztus 22-én ért véget, amikor a Magyar Nemzeti Hadsereg csapatai visszavették Pécset.

A szerb megszállás történetét bemutató honlapra és kiállításra a Janus Pannonius Múzeum (JPM) nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatását. A múzeum két másik közgyűjtemény – Csorba Győző Könyvtár (CSGYK) és a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára (MNL BML) – bevonásával valósította meg a projektet a forrásanyagok teljes spektrumának feltárása érdekében. Tavaly indult útjára az adatbázisként is szolgáló szerbmegszallas.hu honlap a három közgyűjtemény (CSGYK, JPM, MNL BML) forrásanyagának felhasználásával.

A Szerb megszállás Pécsett 1918-1921 című tárlatnak először a Tudásközpont adott otthont 2022 júniusában, majd a város szerb megszállás alóli felszabadulásának évfordulójához (augusztus 22.) kapcsolódva a kiállítás a JPM Csontváry Múzeumába költözik.  

A látogatók 7 tablón a megszállás eseménytörténetét ismerhetik meg, 5 tablón pedig egy-egy kapcsolódó témában (pl.: Szükségpénzek, Áruhiány és munkanélküliség, Megszállás alatti pécsi sajtó, stb.) szerezhetnek érdekes információkat. Az időutazást fényképek, hirdetmények, sajtóanyagok és plakátok segítik a szakértők szöveges kiegészítéseivel.

A tárlat augusztus 23-ától tekinthető meg a Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.). 2022. december 31-éig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Csontváry-kiállításba váltott belépőjeggyel.

Forrás: JPM

Hirdetés
Hirdetés