Kritikusok díjával kitüntetett kiállítások nyílnak Pécsett!

Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Kritikusok díjával kitüntetett kiállítások nyílnak Pécsett!

Kritikusok díjával kitüntetett kiállítások nyílnak Pécsett!

Képzőművészet
PDF

Idén nyáron 2021 után visszatér Pécs első képzőművészeti fesztiválja, a LOKART! Két éve a fesztiválon a kritikusok három díjat is odaítéltek, a fődíjat Palatinus Dórának, illetve egy megosztott díjat Burkus Juditnak és Vercz Szilviának. Az idei LOKART-ra készülve az ő kiállításaik láthatók februártól a belvárosban.

A LOKART 2021 győzteseinek munkáiból rendezett kiállítások most debütálnak Pécsett, de már nemzetközi hírük van: bemutatták őket Aradon, Pécs város napja alkalmából; valamint a franciaországi Aix-en-Provence-ban, ahol az európai kulturális örökség napja alkalmából a Vasarely Alapítvány múzeumában két hét alatt több ezer érdeklődő tekintette meg.

A kritikusok fődíját elnyert Palatinus Dóra Lehetséges jelen című egyéni kiállítása február 9-én nyílt meg a Pécsi Galériában.

A kiállítótérben fotográfiák és szobrok szerepelnek együtt, melyek túllépnek a valóság képi megjelenítésén. Fényképei digitálisan manipulált képek, melyeken látható, ahogyan a tárgyak és épületek későbbi állapotáról készült fotók montázsszerűen beleérnek a korábban készült felvételekbe. Palatinus Dóra képei magát az időt mutatják.

Szobrainál az egyik kiinduló forma a tégla, amely lehetséges funkcionalitás híján szobrászati műként jelenik meg. Ugyanakkor továbbhaladva a kiállítótérben látható, ahogy a hétköznapinak mondható kiállított konyhai eszközök módosítják a következő egység központi témáját. Végül pedig önálló szobrokká válnak a hengeres fém tárgyak, amelyek mintha eszközként szolgálnának különféle emberi testmozgásokhoz.

A cím nélküli művek között sétálva a kiállítótér egyértelműen vezeti a nézőt a lehetséges jelen világába.

A Pécsi Galériában Palatinus Dóra február 17-én 18 órától tart tárlatvezetést.

A kiállítás meghosszabbított nyitvatartással március 11-ig díjmentesen látogatható.

Burkus Judit és Vercz Szilvia Tabula rasa című közös kiállítása a Martyn Galériában február 16-án 17 órakor nyílik. A két alkotó szemléletében és művészi gondolkodásában közös, hogy mindketten geometrikus rendszerekben gondolkodnak, műveik alapanyaga pedig a papír.

A tiszta, fehér lap lehet egy új kezdet, egy lehetőség színtere, amelyre az alkotó bizalommal és kíváncsisággal tekint, de ugyanúgy lehet a szorongás – az ismeretlentől, a korlátok nélküliségtől való félelem – forrása is. Mely anyag szólíthat még meg hasonló intenzitással?
A Martyn Galériában Burkus Judit és Vercz Szilvia február 23-án 18 órától tartanak tárlatvezetést.

A kiállítás meghosszabbított nyitvatartással március 11-ig díjmentesen látogatható a Művészetek és Irodalom Háza emeletén, a Martyn Galériában.
Március 8-án a pécsi galériákban is a nőké lesz a főszerep, ezért rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak a belvárosi kiállítóterekben.

Részletek és további programok: https://www.pecsigaleriak.hu/

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés