Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Szenes Árpád alkotásaiból nyílt kiállítás Pécsett

Szenes Árpád alkotásaiból nyílt kiállítás Pécsett

2023. március 09. csütörtök, 13:29 Képzőművészet
PDF

alt

Szenes Árpád műveiből nyílt kamaratárlat a JPM Modern Magyar Képtárban. Az ez év májusának végéig látogatható kiállításon a művész feleségének, a szintén neves festő Maria Helena Vieira da Silvának egy alkotása is megtekinthető. Kép: Szenes Árpád: Le char d`Apollon (1962)

Szenes Árpád Rippl-Rónai József szabadiskolája után 1919-ben a kecskeméti művésztelepen dolgozott. 1922-ben absztrakt képekkel mutatkozik be fiatal művészek csoportos kiállításán az Ernst Múzeumban, de ugyanebben az évben készült más képei még a századfordulói magyar festészet hagyományait, mestereinek hatását tükrözik. 1925-től Párizsban él és alkot. Itt ismerkedett meg 1929-ben a portugál Maria Helena Vieira da Silvával, akivel 1930-ban összeházasodtak. Felesége magyar állampolgár lett, s az is maradt 1956-ig. Szenes ebben az időben sűrűn látogatta a fiatal baloldali művészekből álló Les Amis du Monde csoport kávéházi összejöveteleit, Hajdu István (Étienne Hajdu), Estève, Pignon, Breton, Aragon társaságában. Felesége révén kapcsolatba került a Stanley William Hayter vezette Atelier 17 stúdióval. Az 1930-as években a szürrealista hatás jellemző műveire. A második világháború kitörésekor elhagyták Párizst, Jeanne Bucher-re hagyva műtermüket és képeiket. Néhány hónapot Lisszabonban töltöttek, ahol Szenesnek önálló kiállítása nyílt, majd 1940-ben Brazíliába távoztak. Rio de Janeiróban éltek egy ideig, majd a közeli Santa Terezában telepedtek le. 1947-ben tértek vissza Párizsba. Ekkor kezdett dolgozni talán legjelentősebb sorozatának, a mértani és organikus formákból, repetitív motívumokból álló, változatos technikával (akvarell, gouache, olaj, pasztell, kréta) készült Bankettnek a darabjain. A francia állam 1949-ben vásárolt először festményeiből, amit később több állami vásárlás is követett.

Az 1950-es évek közepétől kifejezésmódja letisztult; tájképein a vertikális és horizontális viszonya kap nagy jelentőséget, színskálája néhány halvány színre redukálódott. Az 1970-es években számos tárlaton mutatta be műveit. 1974-ben a Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris-ban rendezett kiállítás után a kritika Szenes életművét a modern festészet klasszikusai közé sorolta. Festményei végletesen megtisztított, szinte csak a fehér szín árnyalataira, finom festékpászmákra, nüansznyi színakkordokra, rétegződő horizontcsíkokra épülő stílust jeleznek.

1979-ben a nemzetközileg már jól ismert Janus Pannonius Múzeumnak Szenes Árpád három festményt ajándékozott. Halála után emlékére Vieira da Silva 1990-ben létrehozta a kettejük nevét viselő, lisszaboni székhelyű, fiatal művészeket támogató alapítványt.

A Szenes Árpád alkotásai a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának gyűjteményében elnevezésű kiállítás 2023. május 31-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 17 óráig tekinthető meg a JPM Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde utca 5.).

A tárlat előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Forrás: JPM

Hirdetés
Hirdetés