Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Egy éjszaka ezer élménnyel a pécsi Janus Pannonius Múzeumban

Egy éjszaka ezer élménnyel a pécsi Janus Pannonius Múzeumban

Képzőművészet
PDF

Múzeumba járni kétféleképp lehet: jelen lenni a befogadásban, ott állni a tárgy, a mű előtt a maga valójában és hagyni, hogy hasson ránk, meséljen nekünk. Vagy egy izgalmas estébe, éjszakába csomagolva, ezer élménnyel és tudással, amikor élővé válnak a „tárgyak”, élővé válnak a kapcsolatok. Ez a Múzeumok Éjszakája.

A Janus Pannonius Múzeum a Múzeumutcától a JPM Természettudományi Múzeumig, tizenhárom helyszínen, negyvenhét programmal készül, amelyhez idén is csatlakozott a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

Kép és hang

Új színfolt a JPM Martyn–Lantos Múzeum, ahol most egy izgalmas projekt mutatkozik be (LaMu = Lantos és muzsika), amely a zene és a szabad alkotás kapcsolatát értelmezi újra. A résztvevők elektronikus zenei kompozíciókat hozhatnak létre Lantos Ferenc képei által inspirálódva, majd a zenét visszafordíthatják újra vizuális formába.

A JPM Csontváry Múzeum tárlatvezetési csemegéiben mindenki találhat kedvére valót. Aki a szakmai részletekben merülne el, Aknai Tamás vezetését válassza; aki könnyedebb szórakozásra vágyik, Széll Horváth Lajos színész szubjektív tárlatvezetésébe csöppenhet bele. Akit a zene által elmondott történetek mozgatnak meg, az Kovács Péter zongoraművész minikoncertjét élvezheti a nagyterem versenyzongorájának hangmezejében.

A JPM Modern Magyar Képtárban tárlatvezetéseink a neósok, az alföldi iskola, a Bauhaus és az időszaki kiállításaink köré csoportosulnak. Kismányoky Károly munkásságát pedig az animációs filmjeinek levetítése és egy beszélgetés hozza közelebb.

Tűzben született lótuszvirágok

A JPM Zsolnay Múzeumban új időszakos kiállítás nyílik, mely a Zsolnay gyár egyiptizáló alkotásait mutatja be. A Zsolnay kerámiagyár művészetében megjelenő kínai, japán, török, valamint perzsa díszítmény- és formakincs meghatározó szerepe közismert. Kevés figyelem irányult azonban az ókori egyiptomi művészet hatására, amely a keleti művészetek közül a legelsők között jelent meg a Zsolnay gyár motívum- és formavilágában.  A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay gyűjteményében őrzött több mint ötven darab ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgy, valamint a hozzájuk tartozó tervlapok egy olyan alkotói folyamatba engednek betekintést, amely Zsolnay Teréz ókori Egyiptomhoz fűződő személyes kötődésén alapul, és amelynek végeredményeként a pécsi Zsolnay gyár Tutanhamon néven ismertté vált sorozata megszülethetett. Így a kiállítás átfogó képet nyújt az ókori Egyiptom inspirálta tárgyanyagról, amely végigkíséri a gyár történetét 1876-tól egészen az 1930-as évekig. A tárlathoz illő zenei hangulatot pedig Pavlovits Dávid gitárművész Egyiptomi fantáziák című koncertje teremti meg a JPM Zsolnay Múzeum hangulatos udvarában.

Időutazás a város szívében

A Széchenyi téren található Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban három történelmi korba is elutazhatunk.

Hamarosan itt a következő olimpia, egy kicsit mi is ókori olimpikonok lehetünk a testi és szellemi játékok által, s azt is megkóstolhatjuk, hogy mit ettek két évezrede a versenyzők.

A kövek is mesélnek, a megújult Római kőtárban Szabó Ernő kurátori tárlatvezetése nyitja ki nekünk a kőbe zárt történelemkönyvet.

Több mint egy évezredet ugorva, egy török kori vásár életébe csöppenhetünk. A korhű viseletmásolatokat fel is próbálhatjuk, a fegyvereket és egyéb kiegészítőket kézbe vehetjük,, korabeli ételeket és italokat itt is kóstolhatunk.

Tündérváros, az álombéli város… Zsolnay Miklós vezetésével 1907-ben a város a Pécsi Országos Kiállítással olyan nagyszabású vállalkozásba fogott, amelyen nemcsak a korabeliek ámuldoztak, de még a maiak is megrendülten emlékeznek vissza. A Múzeumok Éjszakáján egy élő társasjáték segítségével pillanthatunk be a Tündérvárosba, ahogy a kortársak elnevezték.

Családi programok, szerelmi varázslatok és természeti rejtélyek

A legtöbb családi programnak az egymással szomszédos JPM Néprajzi Múzeum és JPM Természettudományi Múzeum ad otthont.

A JPM Néprajzi Múzeumban a szerelem ősi rejtélyei, a régmúlt idők misztikus hagyományai és a népi mesterségek köszönnek vissza.

Az ASzakkör tagjai csókálló ajakápoló natúr kence, gúzsba kötő szerelmi karkötő és a tűnemezeléses szívhez szóló ajándékok elkészítésébe avatják be a bátor jelentkezőket. Sőt, még a gyógynövények erejével és a bájitalok főzésének ősi misztériumával is megismerkedhetnek.

Amíg a legkisebbeket gyermekjátszóba és a mesék birodalmába várják, addig a nagyobbak és a szülők sok más mellett kipróbálhatják a mézeskalács-díszítést, a bürökduda készítést, a kézimalmos gabonaőrlést, nemezelést, bútorfestést, szövés-fonást.

A népviseletek szerelmeseinek külön kuriózum lesz Bajkó Bence bácskai népviselet-bemutatója lányok, asszonyok, férfiak és menyasszonyok öltözeteivel. Az est hangulatát népzene színesíti, és a népi ízek szerelmeseire is gondoltak, hiszen borkóstolóval egybekötött ételkóstolóra is sort kerítenek. A nap betegségűző almasütéssel és a Szent Iván-éji tűzugrás ősi hagyományával zárul.

A JPM Természettudományi Múzeum is színes programokkal ünnepli az éjszakát, és hogy azon több év után ismét „otthonában” fogadhatja a látogatókat.

A nemzeti park környezeti nevelői az éjszaka aktív állatok, mint a denevérek és a baglyok világába nyújtanak betekintést. A kísérleti régészet keretében az ősember eszközeit készíthetjük el. A játékok, előadások, tárlatvezetések során azt is megtudhatjuk, hogy mit rejtenek a Mecsek patakjai, barlangjai és a múzeum raktárának mélye. De az univerzum is kitárul Gyenizse Péter csillagász égboltvizsgálatán, ahol a Nap, a napfordulók és a napistenek ősi titkaira is fény derül.

Részletes program: jpm.hu/muzeumokejszakaja

Forrás: JPM

Hirdetés
Hirdetés