Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Egyedülálló kiállítás nyílt az m21 Galériában - Jacques Villeglé: A város falain

Egyedülálló kiállítás nyílt az m21 Galériában - Jacques Villeglé: A város falain

2024. június 21. péntek, 11:21 Képzőművészet
PDF

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája büszkén mutatja be Jacques Villeglé (1926-2022), a pop art úttörőjének és a street art látnokának művészi univerzumát. A város falain című kiállítás lenyűgöző gyűjteményt tár elénk, több mint 140 alkotással, amelyek az elmúlt 74 év során készültek.

A június 20-án nyílt tárlat igazi művészeti csemege, amely minden szempontból bemutatja Villeglé munkásságát, a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.

Jacques Villeglé többször is meglepő újdonságokkal forradalmasította a művészet világát: 1949-ben első szakadt plakátjával, 1950-ben az első avantgárd filmjével, és 1969-ben az első szociálpolitikai grafikájával. Művei vászonra, palatáblára és háromdimenziós szobrokra készültek, később pedig közvetlenül a város falaira, monumentális sablonok segítségével. A 2000-es években utcai matricáit lenyűgöző, spontán kollázsokba rendezte, bizonyítva, hogy művészete szervesen kapcsolódik a mindennapi élethez, a populáris kultúrához és a magaskultúrához.

Villeglé volt az első művész, aki az utca nyers, autentikus nyelvét a múzeumok elegáns falai közé vitte. Az ő munkássága ad hangot a névtelen városi költészetnek, amelyet a mindennapi emberek hoztak létre. Az ő látásmódja új, friss megközelítést kínál a műalkotások befogadásához, és számtalan street art művész számára jelent inspirációt és viszonyítási pontot.

alt

Fekete Valéria, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. Vizuális Művészeti Centrumának művészeti vezetője a kiállítás kurátori feladataira Thierry Raspail-t a Jacques Villeglé Örökség tiszteletbeli főkurátorát, a lyoni kortárs művészeti múzeum és biennálé alapítóját kérte fel, aki baráti viszonyt ápolt a 2022-ben elhunyt művésszel. A kiállításmegnyitón a művész lányai, Adeline és Valérie Villeglé személyes jelenlétében került megrendezésre.

A tárlat megtekinthető június 20. – szeptember 22. között.

Részletek: https://www.pecsigaleriak.hu/

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés