Kezdőlap > Kultúra > Színház > Séta a Bóbita állatkertjében

Séta a Bóbita állatkertjében

2023. október 27. péntek, 16:26 Major Zoltán Színház
PDF

Aki most belép a Bóbita bábmúzeumába, az új kiállításon sok-sok állat veszi körül. Van köztük házi- és vadállat egyaránt, amelyek változatos anyagokból és technikával készültek. Egy dolog közös bennük: valamennyien a bábszínház egy-egy korábbi előadásának szereplői. Egészen jövő április 20-ig tehető egy Séta az állatkertben. Sramó Gábor igazgatóval a kiállításról és hátteréről, valamint a soron következő tárlatokról beszélgettünk. (Fotók: Mizerák Andrea)

 

 - Miért esett a választás a Bóbita állatfiguráira az új kiállítás kapcsán?

- Nagyon fontos a változatosság a Bóbita bábmúzeumában, hiszen sok olyan nézőnk van, akik a múzeumnak is rendszeres látogatói. Igyekszünk változatos kiállítási programokat összeállítani, egy évadban általában három új kiállítás kerül a középső kiállítótérbe. Azonban most ért véget egy tajvani bábkiállítás, ami kicsit felborította ezt a menetrendet, hiszen fél évig volt látható nálunk. Ez a tárlat nagyon különleges volt, tetszett is a látogatóknak, de azért azt is hozzá kell tenni, hogy nem a legkisebbekhez szólt, voltak köztük félelmetesebb képzőművészeti megformáltságú bábok is.

Az előző évadban rendeztük meg a Királyfik és királylányok című kiállításunkat, akkor a címhez híven királyfikat és királylányokat állítottunk ki az elmúlt 30-40 év bóbitás előadásaiból. Az új évad első kiállítása témájaként arra gondoltunk, hogy az állatok élőben és bábban egyaránt nagyon népszerűek. Nincs közöttünk olyan, akinek gyerekkorában ne lett volna kedvenc állatfigurája, játéka vagy ne szeretett volna állatkertbe menni. Így a legújabb tárlatunkon, mely a Séta az állatkertben címet viseli s ahol az elmúlt 20-25 tematikus bábjait állítottuk ki, a kisgyerekek nagy kedvenceikkel, az állatfigurákkal találkozhatnak.

- Milyen állatokkal találkozhatunk a tárlaton?

- Szerencsére nagyon sok állatos mese szerepelt és szerepel a Bóbita repertoárján. A padlásunkon olyan gazdag anyagunk van, hogy nagyon sokat közülük nem is tudtunk kitenni, mert nem fért volna el a teremben. A kollégáim igyekeztek változatos vizualitást adni a kiállításnak, így különböző technikájú állatbábokkal találkozhatunk: vannak nagyobb méretű, embernagyságú bábok, de láthatók egészen kicsik is, háziállatok és vadállatok vegyesen, köztük egy-két absztraktabb figurával. Ami még fontos, hogy a kiállítás címében a saját múltunkra utalunk, hiszen a 80-as években nagyon népszerű volt a Séta az állatkertben című showműsor, Kós Lajos rendezésében (A bemutatója 1984-ben volt – A szerk.).

- Mennyire interaktív a Séta az állatkertben című kiállítás? Szabad-e simogatni az állatokat?

- Nem terveztük interaktívra, viszont az a szerencsés helyzet, hogy a saját bábjainkról van szó. Ha bármi történik velük, a műhelyes kollégák gyorsan ki tudják javítani. Szemben a tajvani kiállítással, aminek elég komoly volt az értéke és nagy volt rá a biztosítás. Az állatkertben is ki van írva, hogy kérjük, ne simogassák az állatokat! Az állatbábok nem harapnak, de sérülékenyek, ezért ez a kérés rájuk is vonatkozik. A bábmúzeum első termében viszont szabadon hozzá lehet nyúlni a figurákhoz, amelyek közt több állat is van.

- Az idei évben együttműködés született a Bóbita és a Pécsi Állatkert között. Miről szól ez a megállapodás?

- Azt gondolom, hogy nagyon jó dolog, ha pécsi kulturális intézmények, de akár más területen aktív cégek együttműködnek és találnak olyan kapcsolódási pontot, amivel kölcsönösen segíthetik egymást. A Pécsi Állatkerttel kapcsolatosan sem valami bonyolult dologra gondoltunk, a Bóbita nem lesz igazi állatkert és kisállat-simogató, és mi sem fogunk játszani az állatkertben. Azonban december végén, a Szárnyas Malac Napokon, valamint gyereknap környékén állatkerti belépőket fogunk kisorsolni a látogatóink között, illetve ők a saját látogatóik között Bóbita belépőket, bérleteket.

- A kiállítás 2024. április 20-ig látogatható. Mivel készültök utána?

- Folytatjuk azt a tematikus sorozatot, amelyen más bábszínházak mutatkoznak be. Ezúttal a határon túli, Szatmárnémetiben működő Brighella Bábtagozatot fogadjuk. Egyrészt elég régóta fennáll velük egy együttműködés, sokszor vendégszerepeltek a rendezvényeinken, például a Szamárfül Fesztiválon vagy a Farsangoló HANGoskodáson, és a másik apropó, hogy idén lettek húsz évesek. Szeptemberben létrehoztak egy saját bábkiállítást, és felmerült, hogy milyen jó lenne ezt a tavasz folyamán, április végén idehozni. Ez lesz a következő anyagunk, és közben már megemlíteném a következő, 2024/25-ös évad első tárlatát, Kós Lajos centenáriumi kiállítását is. 2024 decemberében ünnepeljük Lulu bá’ születésének századik évfordulóját, és szeretnénk egy méltó, szép kiállítással emlékezni rá.

Sramó Gábor megnyitja a Séta az állatkertben című kiállítást (Fotó: Bóbita Bábszínház)

 

Séta az állatkertben - galéria (Fotók: Mizerák Andrea)


Hirdetés
Hirdetés