Kezdőlap > Kultúra > Tánc > Civil Fórum – a civilek EKF-es pályázatairól

Civil Fórum – a civilek EKF-es pályázatairól

2009. november 22. vasárnap, 17:06 Bereczki Lajos Közélet
PDF
Az úgynevezett EKF-es civil keretet már elosztotta a kuratórium, a mai fórum szervezői a civil szervezetek képviselőinek arról beszéltek, hogy a 100 millió forintot milyen elvek alapján porciózták ki. Egy dologban mindenki egyetértett, ha nyert pénzt, ha nem: ezt a kezdeményezést folytatni kell.

Elsőként Páva Zsolt köszöntötte a megjelenteket a Civil Közösségek Házának nagytermében. Örömét fejezte ki, hogy ennyi támogatásra érdemes szervezet található a városban, hiszen majd százan részesültek a keretből. Egyben sajnálatát fejezte ki, hogy „csak” ennyi állt rendelkezésre a jobbnál-jobb programok támogatására. Elmondta, hogy a felosztás egyik elve az volt, hogy az elmaradottabb városrészekben tevékenykedő szervezetek jussanak némi „levegőhöz”, ami most a programjaikra szánt pénzt jelentette. A közösségépítés is fontos szempontja volt az odaítélésnek, illetve az, hogy képesek-e az adott településrészen élők olyan decentrumokat létrehozni, amelyek a város vezetésének szándéka szerint a későbbiekben hivatalos ügyek intézésének a helyszínei lehetnek. Példaként említette a keleti városrészben található Origó Házat ahol már ennek a gondolatnak a csírái megjelentek.

Ezt követően Kővári János, mint igazi civil gyökerekkel rendelkező politikus megjegyezte: az EKF igazán jó példa arra, hogy miként tudnak civilek önállóan dönteni a saját ügyeikről. Örömét fejezte ki, hogy a civil kontroll egyre inkább működik a politikában is. Tervezik, hogy a város kidolgozza civil stratégiáját és ezt az ehhez hasonló egyik civil fórumon dolgozzák fel.

Tarrósy István a keret szétosztásában tevékenykedő kuratórium elnöke lapunknak elmondta, hogy nehéz volt dönteni arról, hogy milyen elvek szerint osszák el az arra érdemes pályázók közt a pénzt. Végülis úgy döntöttek, hogy inkább több szervezet kapjon kisebb támogatást. Ezzel a célok megvalósítása talán nehezebb lesz, de több színvonalas projekt kerülhet be az EKF hivatalos programjába. Nagyon örül annak, hogy a politika távol tartotta magát a kuratóriumtól, arra nem kívánt semmilyen módszerrel nyomást gyakorolni. Úgy gondolja, hogy a 100 milliós keret csak a kezdet, a jövőben akár rendszeres lehet az ilyen támogatási forma. Valószínűleg jól döntöttek, amikor több szervezetet támogattak kisebb összeggel, az abból is látszik, hogy a 98 nyertes pályázóból mindössze 2 szervezet vonta vissza indulását. Próbálták a pénzhiányt jó tanácsokkal, pályázati tippekkel megtoldani, ami sok esetben hasznos volt, hiszen egy-egy program megvalósulása csak így jöhet majd létre 2010-ben.

Bocz Tamás Pénzügyi és számviteli munkatárs tájékoztatta a civileket arról hogy a támogatási szerződéseket mikor kötik majd meg velük, és milyen ütemben használhatják azt fel.

A fórum második felében Farkas Ferencnek, a Civil Közösségek Háza elnökének moderálásával a megjelent szervezetek képviselői tehették fel kérdéseiket. Ezek zömmel a szerződéskötés időpontjának szorosságát kritizálták, mások pedig arra kerestek választ, hogy a teljes projektre kell pénzügyi tervet készíteni, vagy csak a támogatásra.  A fórum során minden kérdésre válaszoltak a jelenlévők, így minden érintett azzal térhetett haza, hogy már csak a programon kell dolgozni, a biztos pénzügyi háttér birtokában.


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2019. november 14., csütörtök, Aliz napja van. Holnap Albert és Lipót napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés