Kezdőlap > Kultúra > Tánc > Érdemes Művész díjjal ismerték el Vincze Balázs munkásságát

Érdemes Művész díjjal ismerték el Vincze Balázs munkásságát

2021. március 17. szerda, 11:54 Tánc
PDF
Magyarország kormánya a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Magyarország Érdemes Művésze díjjal tüntette ki Vincze Balázst, a Pécsi Balett művészeti vezetőjét táncművészi és alkotói munkásságáért, valamint a Pécsi Balett önállóságáért tett elévülhetetlen érdemeiért. (Fotó: Fabinyi Annamária) 

Vincze Balázs táncművész diplomáját 1995-ben szerezte a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1998-tól a Magyar Fesztivál Balett, majd 2001-től a Pécsi Balett fiatal magántáncosaként rendszerint főszerepeket kapott, melyeket nagyszerű karakterábrázoló képességgel, kiváló stílusérzékkel oldott meg. 
Alkotói tevékenységét 2001-ben kezdte operett és musical előadások koreográfiáival. 2006 óta számos nagyszerű balettelőadást hozott létre a Pécsi Balett számára. Kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs táncstílusa különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, egyben befogadható és közönségbarát. Prózai és zenés színházi előadásokhoz készített koreográfiáit országszerte nagy sikerrel játsszák.

2005-ben lett - az akkor még a Pécsi Nemzeti Színház balettegyütteseként működő - Pécsi Balett igazgatója. Koreográfiáival, tudatos műsortervével sikerült újrateremteni és folyamatosan növelni a Pécsi Balett közönségét. Társulatépítő ereje, vezetői tehetsége és rátermettsége eredményeként a Pécsi Balettet újra a magyar táncélet vezető professzionális együtteseként tartja számon a szakma és a közönség egyaránt.

A szakmailag és emberileg nívós, erős társulat építése, a táncszerető közönség megtartása és kibővítése mellett Vincze Balázs legfontosabb feladatának tekintette a tagozati lét megszüntetését, a Pécsi Balett önálló működésének megteremtését. Felismerte, hogy csak akkor növelhető újra a Pécsi Balett szakmai presztízse, ha rendszeresen megmutathatja magát a fővárosban és külföldön, ezt pedig csak a teljes szakmai és jogi függetlenség kivívásával lehet elérni. 11 év küzdelem után sikerült tánctörténeti pillanatot írnia: 2017 januárjában Pécs M. J. Város megalapította a szakmailag és gazdaságilag is önálló Pécsi Balett Nonprofit Kft-t, melynek élére Vincze Balázst nevezte ki ügyvezetőnek. 

Kivételes ambíciójának és a táncművészet iránti elhivatottságának köszönhetően megalapította és 15. éve sikerrel működteti a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, mely a régió első és egyetlen professzionális táncfesztiválja.

Vincze Balázs jelenleg a Pécsi Balett művészeti vezetőjeként, koreográfusaként továbbra is azon dolgozik, hogy minél több figyelmet és lehetőséget kapjon a táncművészet és különösen a Pécsi Balett.

A Pécsi Balett társulata szeretettel gratulál minden díjazottnak! Forrás: Pécsi Balett

Hirdetés
Hirdetés