Kezdőlap > Kultúra > Zene > Egy hang, ami több korosztálynak szól

Egy hang, ami több korosztálynak szól

2012. január 23. hétfő, 07:22 Zene
PDF
A magyar könnyűzenei élet egyik érdekes színfoltja Rutkai Bori (képünkön). Az énekesnő, aki három formációban is dalol, mindig más csoportnak, korosztálynak. De örökké vidáman, színvonalasan, közvetlen stílusban. Mert szerencsére a ma divatos „sztárság” helyett egyszerűen tehetséges.




– Melyik a fő csapásvonala? A felnőttekhez, vagy a gyerekekhez kíván szólni, ha egyáltalán fontos dönteni?
– Választani nem kell, és nem lehet! – vallott színt Rutkai Bori. – Minden korosztálynak a mesén és a költészeten keresztül, a humor segítségével tálalom azt, amit éppen csinálok. Legyen az zene, festmény, színpadi produkció, vagy egy tál lencsefőzelék!

– Kiket egyszerűbb megnyerni egy fellépés során?
– A gyereket sokkal könnyebb, mert jóval nyitottabbak, lelkileg néha sokkal gazdagabbak és persze gondtalanok is. Viszont figyelmük kalandozóbb. Sok játékkal, bábokkal, kellékekkel „dúsítom” a koncerteket. A kicsinyek nagyon élvezik, ezt a fajta színpadi játszóteret.

– A Hébe-Hóba Bandának, illetve az egész ismertségnek mekkora lökést ad, a Kossuth Rádión való napi elhangzás, egy mesesorozatban?
– Úgy veszem észre, hogy közönségünknek csak a töredéke ismeri a Vacka Rádió című hangos mesét. A Vacka-cd viszont már két kiadásban elfogyott, ami jelzi, hogy a korong önálló életet él. Szerintem nagy igény lenne rá, hogy újból kiadja valaki.



Rutkai Bori dalait sokan ismerik, szülők és gyermekek egyaránt dúdolhatják

– A további tervekről, elképzelésekről, irányzatok, mit árulhat el?
– Most a felnőtt lemezen dolgozunk, februárban Berlinbe megyünk. A Magyar Intézetben adunk koncertet. Azt követően pedig szeretnék nekifogni, a saját gyerekalbumom elkészítésének.

– Mennyire fárasztó a „vándorélet”, a fellépések, vidéken, bárhol az országban, illetve a határokon túl?
– Három zenekarban működöm, mert a Specko Jedno mellett még a Budapest Bárban is énekelek. Ráadásul velük is sokat utazunk. Bizony, mindez eléggé kimerítő. Jó lenne egy saját vonatot „szerezni”, mert a hálókocsi a kedvenc járművem!

í– Aki „egy lábon áll”, azt könnyen beskatulyázzák. Aki több ágon nyomul, azt mindenhol könnyen elfogadják a szakmában, vagy „sehová” sem kötődik?
– Nem nagyon tartozom egyetlen szakmai klikkbe se. Ehhez az egyhez nincs tehetségem. Viszont, nagyon sok barátom, barátnőm van, ami lényegesen többet ér, egy-egy védegyletnél. Ezek vagy szakmai, vagy csak „sima” emberi kapcsolatok, amikre épül az életem. Sok szeretet vesz körül, ami jól bebugyolál. Mindez egy nagyon kellemes közeg, az alkotáshoz. Azonkívül, a természettel ápolok erős kapcsolatot, ami pedig sokkal állandóbb és erősebb, egyben biztonságosabb, bármilyen emberi tényezőnél.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés